Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
4 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Ten konserwant dodawany jest do produktów jako środek...
fot. yuliadavidovich/123RF

Niektóre konserwanty źle wpływają na twoje zdrowie! Sprawdź czarną listę dodatków do żywności i wyeliminuj te substancje ze swojej diety

Srobinian potasu (E202)

Ten konserwant dodawany jest do produktów jako środek hamujący rozwój bakterii oraz zapobiegający pleśnieniu. Znajdziemy go głównie w pieczywie z długim terminem ważności do spożycia, ciastach, słodyczach, suszonych owocach, serach żółtych, produktach sojowych oraz owocach morza. Maksymalny dzienny bezpieczny limit do spożycia tej substancji wynosi 25 mg/kg masy ciała. Mimo że jest uznawany za bezpieczny dla zdrowia, to wykazano, że zbyt duża podaż tego konserwantu może powodować wystąpienie pokrzywki alergicznej oraz bólu głowy, a u dzieci nasilać objawy astmy oskrzelowej.

Zobacz również

Susza zjada polską marchew. Produkcja o 30 procent w dół, rośnie za to import

Susza zjada polską marchew. Produkcja o 30 procent w dół, rośnie za to import

Mocne otwarcie sezonu przy Zygmuntowskich. Motor gromi Stal (ZDJĘCIA)

Mocne otwarcie sezonu przy Zygmuntowskich. Motor gromi Stal (ZDJĘCIA)

Polecamy

Ta sałatka to bomba witaminowa. Zjesz ją szybciej niż zrobisz

Ta sałatka to bomba witaminowa. Zjesz ją szybciej niż zrobisz

Biało-Czerwoni postawili się mistrzom świata. Ostatni mecz przesądzi o awansie

Biało-Czerwoni postawili się mistrzom świata. Ostatni mecz przesądzi o awansie

Kto wyśle 5 klubów do Ligi Mistrzów? Serie A na pewno, Premier League straciła szanse

GORĄCY TEMAT
Kto wyśle 5 klubów do Ligi Mistrzów? Serie A na pewno, Premier League straciła szanse