Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
3 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Pasternak...

Portulaka, salsefia, wężymord: to się w ogóle je? Ranking mało znanych warzyw o niezwykłych właściwościach

Pasternak

Pasternak to bliski kuzyn selera, wyglądem przypominający pietruszkę. Warzywo jest niezwykle aromatyczne i ma przyjemny, korzenny smak.

Właściwości
Dzięki związkom kumarynowym korzeń poprawia trawienie. Ma również działanie moczopędne, przeciwzapalne i rozkurczające, będąc przy okazji bogatym źródłem błonnika, potasu, witaminy C i witamin z grupy B. W pasternaku znajdziemy również kwas foliowy.

Wykorzystanie w kuchni
Pasternak sprawdzi się w zupach na równi z włoszczyzną - nieco zaostrzy smak bulionu. Po ugotowaniu korzeń można podawać na zimno lub na gorąco, z sosami lub w sałatce. Pasternak będzie doskonały jako warzywo pieczone - sprawdzi się do obiadu jako zastępca ziemniaka.

Zobacz również

Konkurs Gry i Śpiewu Liturgicznego w Licheniu

Konkurs Gry i Śpiewu Liturgicznego w Licheniu

Nowa osoba w ekipie Enra Czarnych Radom. Gabriel Wlaź doradczą zarządu

Nowa osoba w ekipie Enra Czarnych Radom. Gabriel Wlaź doradczą zarządu

Polecamy

„W tej przemocy było coś ciekawego, to był sposób komunikacji”. Staniszkis o związku

„W tej przemocy było coś ciekawego, to był sposób komunikacji”. Staniszkis o związku

Eksperci wybrali 11 najlepszych hoteli w Polsce! Sprawdź, gdzie zaplanować wakacje

Eksperci wybrali 11 najlepszych hoteli w Polsce! Sprawdź, gdzie zaplanować wakacje

Przed nami decydujące starcie w Chorwacji! Polacy czekają na awans już 32 lata!

Przed nami decydujące starcie w Chorwacji! Polacy czekają na awans już 32 lata!