Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
4 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Portulaka...

Portulaka, salsefia, wężymord: to się w ogóle je? Ranking mało znanych warzyw o niezwykłych właściwościach

Portulaka

Portulaka jest warzywem, które doskonale zastąpi szpinak. Jej mięsiste listki nasycone są cytrynowo-orzechowym aromatem.

Właściwości
Portulaka to warzywo bogate w ka­roten i witaminy grupy B a także składniki mineralne. Znajdziemy w niej przede wszystkim wapń, fosfor i żelazo. Jest też bogatym źródłem antyoksydantów i kwasów omega 3. Znana jest z właściwości oczyszczających krew i usprawniających funkcjonowanie układu nerwowego. Wspomaga także trawienie.

Wykorzystanie w kuchni
Zarówno liście, jak i łodyżki portulaki są w pełni jadalne. Liście można przyrządzić jak szpinak, a mięsiste łodygi zaś - jak szparagi. Portulaka, dzięki lekko kwaskowatemu posmakowi, sprawdzi się w sałatkach. Jej naturalnie słony smak sprawia, że nie musimy używać soli.

Zobacz również

Wręczono Doroczną Nagrodę Miasta Przemyśla [ZDJĘCIA]

NOWE
Wręczono Doroczną Nagrodę Miasta Przemyśla [ZDJĘCIA]

Zadzwonił pod numer 112. Polak potrzebował pomocy we Francji. Szybka reakcja policji

Zadzwonił pod numer 112. Polak potrzebował pomocy we Francji. Szybka reakcja policji

Polecamy

Mistrz świata F1 wyjawił tajemnicę sprzed lat. Wspomniał o Hamiltonie WIDEO

Mistrz świata F1 wyjawił tajemnicę sprzed lat. Wspomniał o Hamiltonie WIDEO

W Luksemburgu ostatnia szansa polskich szermierzy na kwalifikacje olimpijskie

W Luksemburgu ostatnia szansa polskich szermierzy na kwalifikacje olimpijskie

Doskonała dyspozycja mistrzów Europy. Obrońcy tytułu płyną na Węgrzech

Doskonała dyspozycja mistrzów Europy. Obrońcy tytułu płyną na Węgrzech