Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Nikt się nie oprze pączkowej pokusie

Ewa Czerwińska
Ślinka leci na sam widok. Pączki najbardziej kochamy w tłusty czwartek
Ślinka leci na sam widok. Pączki najbardziej kochamy w tłusty czwartek Jacek Babicz
Pączek. Tłuściuchny, puszysty, z konfiturową duszą. Im pulchniejszy, tym bardziej zasłużenie pretenduje do miana króla tłustego czwartku. Jedynie faworki, zwane też chrustem, rywalizują z nim w zalotach do naszego podniebienia. Jak co roku, musimy jednak uczciwie przyznać, że - król jest jeden.

Dzisiejszej nocy, ze środy na czwartek, w piekarniach ogień nie gasł. Rankiem wyjechały z nich całe armie drożdżowych kul. W cukierniach opanują szklane gabloty, czekając na łasuchów.

Tak nas rozbestwiła długa pączkowa tradycja, że dziś cukiernicy wymyślają coraz to nowe wariacje na temat tłustoczwartkowego władcy. A wszystko z myślą o apetycie konsumenta. No bo jedni lubią dokopać się w drożdżowej pierzynie śliwki, inni tęsknią do róży. Cukiernicy pokusili się nawet o import amerykański i zamiast konfiturą nadziewają kulę budyniem. Żarłok połknie nawet i ten wybryk pączkowej natury, jeśli mu się polski owoc w cukrze znudził.

Z królewskim przyodzieniem też różnie bywa. Jest sam lukier albo lukier obsypany pomarańczową skórką. Czasem w białe lukrowe smugi wplącze się czekoladowa nitka. A bywa też skromniutko, klasycznie: tylko cukrowy pył jako ozdoba. Co wcale nie znaczy, że jest mniej smacznie.

Nie wypada więc nic innego, jak używać żywota, bo za kilka dni Środa Popielcowa i na długie tygodnie wielkopostny śledź.

Przepis na słodkie kule

Składniki: 1kg mąki, 5 dag drożdży, 2/3 szklanki mleka, 1/2 szklanki cukru, 2 żółtka, 2 jajka, 1/2 kostki masła, szczypta soli, 2 łyżki wódki, cukier waniliowy, marmolada lub powidła, 3/4 kg smalcu do smażenia, cukier puder. Wykonanie: Drożdże rozmieszać z dwiema łyżkami ciepłego mleka, łyżką cukru, łyżką mąki. Mąkę wsypać do miski, pozostałe ciepłe mleko wlać do wgłębienia zrobionego w mące, przysypać mąką, na to wlać rozczyn i wszystko przykryć mąką. Jajka plus żółtka ubić z cukrem na parze. Dodać masę jajeczną do ciasta. Wlać stopione, schłodzone masło, wódkę i wszystko bardzo dobrze wyrobić mikserem (hakami). Nakryć czystą lnianą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 15 jednakowych kawałków, uformować pączki nadziewając je marmoladą lub powidłami. Ułożyć na stolnicy oprószonej delikatnie mąką, przykryć i pozostawić do ponownego wyrośnięcia. Kłaść na podgrzany tłuszcz miejscem sklejonym do dołu, smażyć przykryte do chwili zrumienienia spodu, następnie odwrócić i dosmażyć. Wyjmować z garnka łyżką cedzakową, układać na papierowych ręcznikach. Polukrować.

Zapraszamy na pączki

W czwartek razem z Radiem Lublin poczęstujemy Was pączkami. Zapraszamy na plac Litewski od godziny 11.00. Będzie można - za symboliczną złotówkę - spróbować naszych łakoci. A tym samym pomóc Lubelskiemu Hospicjum im. Małego Księcia.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na kurierlubelski.pl Kurier Lubelski