reklama

Nikt się nie oprze pączkowej pokusie

Ewa CzerwińskaZaktualizowano 
Ślinka leci na sam widok. Pączki najbardziej kochamy w tłusty czwartek
Ślinka leci na sam widok. Pączki najbardziej kochamy w tłusty czwartek Jacek Babicz
Pączek. Tłuściuchny, puszysty, z konfiturową duszą. Im pulchniejszy, tym bardziej zasłużenie pretenduje do miana króla tłustego czwartku. Jedynie faworki, zwane też chrustem, rywalizują z nim w zalotach do naszego podniebienia. Jak co roku, musimy jednak uczciwie przyznać, że - król jest jeden.

Dzisiejszej nocy, ze środy na czwartek, w piekarniach ogień nie gasł. Rankiem wyjechały z nich całe armie drożdżowych kul. W cukierniach opanują szklane gabloty, czekając na łasuchów.

Tak nas rozbestwiła długa pączkowa tradycja, że dziś cukiernicy wymyślają coraz to nowe wariacje na temat tłustoczwartkowego władcy. A wszystko z myślą o apetycie konsumenta. No bo jedni lubią dokopać się w drożdżowej pierzynie śliwki, inni tęsknią do róży. Cukiernicy pokusili się nawet o import amerykański i zamiast konfiturą nadziewają kulę budyniem. Żarłok połknie nawet i ten wybryk pączkowej natury, jeśli mu się polski owoc w cukrze znudził.

Z królewskim przyodzieniem też różnie bywa. Jest sam lukier albo lukier obsypany pomarańczową skórką. Czasem w białe lukrowe smugi wplącze się czekoladowa nitka. A bywa też skromniutko, klasycznie: tylko cukrowy pył jako ozdoba. Co wcale nie znaczy, że jest mniej smacznie.

Nie wypada więc nic innego, jak używać żywota, bo za kilka dni Środa Popielcowa i na długie tygodnie wielkopostny śledź.

Przepis na słodkie kule

Składniki: 1kg mąki, 5 dag drożdży, 2/3 szklanki mleka, 1/2 szklanki cukru, 2 żółtka, 2 jajka, 1/2 kostki masła, szczypta soli, 2 łyżki wódki, cukier waniliowy, marmolada lub powidła, 3/4 kg smalcu do smażenia, cukier puder. Wykonanie: Drożdże rozmieszać z dwiema łyżkami ciepłego mleka, łyżką cukru, łyżką mąki. Mąkę wsypać do miski, pozostałe ciepłe mleko wlać do wgłębienia zrobionego w mące, przysypać mąką, na to wlać rozczyn i wszystko przykryć mąką. Jajka plus żółtka ubić z cukrem na parze. Dodać masę jajeczną do ciasta. Wlać stopione, schłodzone masło, wódkę i wszystko bardzo dobrze wyrobić mikserem (hakami). Nakryć czystą lnianą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 15 jednakowych kawałków, uformować pączki nadziewając je marmoladą lub powidłami. Ułożyć na stolnicy oprószonej delikatnie mąką, przykryć i pozostawić do ponownego wyrośnięcia. Kłaść na podgrzany tłuszcz miejscem sklejonym do dołu, smażyć przykryte do chwili zrumienienia spodu, następnie odwrócić i dosmażyć. Wyjmować z garnka łyżką cedzakową, układać na papierowych ręcznikach. Polukrować.

Zapraszamy na pączki

W czwartek razem z Radiem Lublin poczęstujemy Was pączkami. Zapraszamy na plac Litewski od godziny 11.00. Będzie można - za symboliczną złotówkę - spróbować naszych łakoci. A tym samym pomóc Lubelskiemu Hospicjum im. Małego Księcia.

FLESZ: Elektryczne samoloty nadlatują.

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 3

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

m
mariano

We wszystkich dzisiejszych mediach ,,trąbi" się że każdy Polak zje minimum trzy pączki, ale zapomina się o ludziach bezdomnych, rodzinach bez pracy i tych którym ,,wspaniali" pracodawcy po prostu nie wypłacili należnych poborów od średnio pół roku, czy ci ludzie też będą spożywac te kalorie? O tych ludziach się nie wspomina, w kraju katolickim, oni nie istnieją, ile mamy dzieci które co rano idą do szkoły bez śniadania, nie mówiąc o dalszych posiłkach? Życzę ,,smacznego" wszystkim nie liczącym kalorie.

P
PIEKARZ

Jak mi wiadomo nie ma cukru waniliowego...
Natomiast jest cukier WANILINOWY ;)
POZDRAWIAM CAŁĄ REDAKCJĘ

i
is

Ktos kto zna sie na pączkach to nawet po wyglądzie pozna prawdziwego pączka z małymi kaloriami No ale kto w obecnych czasach by sie tak bawil Jak najwiecej i szybciej sprzedac Są to tzw podróbki

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3