Nowe lokale w Lublinie. Obiad jak u mamy, kawa alternatywna i dużo słodkości

Piotr NowakZaktualizowano 
Na gorąco, na zimno, z aeropresu, dripa i ekspresu. Kawę przygotowywaną metodami tradycyjnymi, alternatywnymi i z różnych stron świata serwuje Nie wylej! przy ul. Żwirki i Wigury Małgorzata Genca
Nie wylej! i Spiżarnia Smaku to nowe lokale na gastronomicznej mapie Lublina. Coś dla siebie znajdą w nich kawosze i fani domowej kuchni. Poza kawiarnią i restauracją prezentujemy także miejsca, które wkrótce przyjmą pierwszych klientów.

Kawa, wege i eko

Na gorąco, na zimno, z aeropresu, dripa i ekspresu. Kawę przygotowywaną metodami tradycyjnymi, alternatywnymi i z różnych stron świata serwuje Nie wylej! w Śródmieściu.

- Lublinianie szukają innych smaków, są ciekawi, staram się im doradzać, pokazać, że kawa może smakować inaczej - mówi Kuba Kazimierczak, właściciel kawiarni.

Kuba pochodzi z Poznania. Do Lublina przyjechał za pracą w korporacji, ale postanowił założyć własny biznes. Przyznaje, że zawsze marzył o własnej kawiarni.

- Kawa towarzyszyła mi odkąd pamiętam. Do dziś pamiętam zapach kawy parzonej przez moją mamę, kiedy jeszcze byłem dzieckiem. Wtedy mi nie smakowała. Dziś nie wyobrażam sobie bez niej życia – przyznaje przedsiębiorca.

Czytaj też: Beata Kozidrak ma swojego burgera! Można go zjeść m.in. w Warszawie

Nie wylej! działa od tygodnia. Chociaż specjalizuje się w kawie, to coś dla siebie znajdą tu także chętni na „małe co nieco”. W menu świeże ciasta, tarty, kanapki i zupy. W ich składzie próżno szukać mięsa.

Pracownicy dokładają starań, żeby trafiły w gusta wegetarian i wegan. Starają się też maksymalnie ograniczyć produkcję odpadów. Dlatego klienci, którzy przychodzą z własnym kubkiem dostają 1 zł zniżki na kawę.

Słomki do napojów to najprawdziwsza słoma, która ulega rozkładowi. Zamiast zbierania napiwków, pracownicy zbierają pieniądze na cele społeczne. Do dyspozycji gości oddano także strefę coworkingu, w której za darmo można wydrukować niezbędne dokumenty.

Kawiarnia znajduje się przy ul. Żwirki i Wigury 4.

Kuchnia jak u mamy

Mielony, buraczki zasmażane, pierogi i kompot z rabarbaru - na domowe smaki stawiają Katarzyna i Małgorzata Winiarskie, właścicielki Spiżarni Smaku.

- Specjalizujemy się w domowej kuchni. Wszystko na świeżo, z naturalnych składników i bez polepszaczy smaków. Jak u mamy - kwitują.

W menu m.in. bigos z młodej kapusty i ziemniakami, zupa jarzynowa, koperkowa z bobem, kotlet schabowy z dodatkiem rozmaitych kiszonych warzyw i pierogi z wymyślnymi farszami.

Do najbardziej nietypowych należą pierogi z rybą, cukinią lub na słodko, z jagodami i białą czekoladą w cieście czekoladowym. Przeważnie są to smaki znane z kuchni mam i babć, ale też autorskie przepisy Katarzyny, kucharka z 12-letnim stażem.

Skąd pomysł na własną restaurację? - Pracowałam naprzeciwko. Zobaczyłam, że lokal się zwolnił. Jeszcze tego samego dnia zadzwoniłam do Kasi, swojej szwagierki - mówi Małgorzata.

Czytaj też: Mieszkanie dla faceta. Tak wyglądają męskie wnętrza (ZDJĘCIA)

Początkowo kucharka podeszła do pomysłu z dystansem. Zdanie zmieniła, kiedy zobaczyła klimatyczne wnętrze starej piwnicy.

- Uwierzyłam w magię tego miejsca - przyznaje Katarzyna.

Lokal prowadzą od maja i wkładają w niego swoją pracę i duszę. To też widać na ścianach Spiżarni, na których wiszą obrazy autorstwa Małgorzaty Winiarskiej. Ich oglądanie doskonale umila posiłki w restauracji przy ul. Dominikańskiej 5.

Słodkości i dużo czekolady

Na czekoladę i słodkości pod przeróżnymi postaciami stawiają twórcy Czekoladowego wow! Lokal ma być połączeniem pijalni czekolady z kawiarnią, cukiernią i lodziarnią.

Coś dla siebie znajdą tu dzieci i dorośli. Serwowane będą wypieki, lody, szejki czekoladowe i słodkie drinki. Wszystko to według własnych przepisów. Założyciele kierują się prostą maksymą: ma być kolorowo, słodko i dużo.

Czekoladowe wow! powstaje przy ul. Świętoduskiej. Obecnie w lokalu trwa remont. Otwarcie w drugiej połowie lipca.

Orientalny smak

W niezwykłą podróż kulinarną do świata Dalekiego Wschodu zabiorą mieszkańców Lublina twórcy Chińskich Specjałów. Tradycyjną chińską kuchnię będą przygotowywać kucharze z Państwa Środka, którzy przez lata pracowali za wokiem w Poznaniu.

Chińskie Specjały powstają przy ul. Peowiaków 7. Otwarcie lokalu zapowiadane jest jeszcze w tym miesiącu.

Premiera nowego menu

Chłodnik ogórkowy z prosecco i orzeźwiającą miętą oraz ślimaki z szyjkami rakowymi serwowane w sosie winno – maślanym - to letnia propozycja restauracji EGO na Starym Mieście. W sobotę i niedzielę odbędzie się premiera menu wzbogaconego o nowe pozycje.

- Mamy nadzieję, że nowe menu przypadnie do gustu miłośnikom zaskakujących połączeń i oryginalnych, lekkich aromatów - mówi Dariusz Łazowski, manager ds. marketingu i sprzedaży Hotelu Alter.

Restauracja gościła m.in. Paulinę i Macieja Kurzajewskich oraz Annę i Tomasza Sekielskich. Uznanie smakoszy zdobył ser Alter podawany z sosem z orzechów laskowych w towarzystwie jajka sous-vide i mizuny.

Jego wyjątkowy i delikatny smak zapewnia mleko od krów rasy Montbèliarde. To danie również znajduje się w menu.

Lokal znajduje się w hotelu Alter przy ul. Grodzkiej 30. Dysponuje też miejscami w ogródku.

POLECAMY PAŃSTWA UWADZE:

Stek jak na ranczu, chińskie pierożki i ciasta bez cukru. No...

polecane: FLESZ: Koniec zatorów płatniczych? Duże ułatwienie dla małych firm

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 6

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.
G
Gość

"Nie wylej" i "próżno szukać mięsa" ............ zrozumiałe - wieprzowiny nie podają bo ta nie jest koszerna a wołowina i jagnięcina droga i interesu na takich daniach by nie zarobili.

G
Gość

A Tutti Gusti z pyszną pizzą i makaronami? Działa od niedawna.

A
Anna

Jeszcze CHRUPKO na Weglinie jest super, pycha lody i cukiernia

G
Gość
2019-07-06T09:53:11 02:00, Ja:

A ja bym zjadł schabowego z mizerią, popił kompotem.

Ja tez. Gdzie jest ta Kuchnia jak u mamy?

J
Ja

A ja bym zjadł schabowego z mizerią, popił kompotem.

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3