Oto najnowsze ostrzeżenia GIS 6.06.2023. Uważaj na jajka. Ich zdjęcia, numery partii i terminy ważności znajdziesz w poniższej galerii:
Spis treści
- Oto najnowsze ostrzeżenia GIS 6.06.2023. Uważaj na jajka. Ich zdjęcia, numery partii i terminy ważności znajdziesz w poniższej galerii:
- Alkaloidy pirolizydynowe to zagrożenie dla zdrowia
- Co zrobić z produktami szkodliwymi dla zdrowia?
- Czym zajmuje się Główny Inspektor Sanitarny?
- Które produkty zostały wycofane ze sklepów? Znajdziesz je w naszej galerii
- Co zalega Główny Inspektor Sanitarny?
- Jaja są niebezpieczne! Jak uniknąć zakażenia pałeczkami Salmonelli?
- Główny Inspektorat Sanitarny na stulecie służby cywilnej w Polsce (Główny Inspektorat Sanitarny)
Przeczytaj także: Główny Inspektor Sanitarny ostrzega. Łopatka kuchenna zawiera szkodliwe substancje
Alkaloidy pirolizydynowe to zagrożenie dla zdrowia
Alkaloidy pirolizydynowe działają toksycznie i genotoksycznie, mogą powodować toksyczność ostrą, mutagenność, aberracje chromosomowe, tworzenie nieprawidłowych wiązań poprzecznych pomiędzy nićmi DNA i wiązań DNA-białko oraz megalocytozę. Działanie alkaloidów pirolizydynowych w badaniach na zwierzętach doświadczalnych powodowało powstawanie guzów wątroby i zmian płucnych. Odnotowano także zatrucia u ludzi.
Co zrobić z produktami szkodliwymi dla zdrowia?
Produkty wycofywane przez sklepy są szkodliwe dla zdrowia. Pozbądź się ich dla własnego dobra. Najnowsze ostrzeżenia przekazane przez Głównego Inspektora Sanitarnego z 6 czerwca 2023 roku dotyczą jedzenia, przedmiotach użytku codziennego oraz suplementów diety. Zobacz również inne niezdrowe produkty wycofywane ze sprzedaży. Zapoznaj się też z wynikami kontroli oraz aktualnymi ostrzeżeniami GIS.
Czym zajmuje się Główny Inspektor Sanitarny?
GIS nieustannie sprawdza sprzedawane przez sklepy produkty oraz regularnie wykrywa różnego rodzaju nieprawidłowości. Właśnie dlatego zleca wycofywanie niebezpiecznych dla zdrowia i życia wyrobów, które dotychczas bez problemu mogliśmy kupić w naszych sklepach. Prócz niezdrowej żywności Główny Inspektor Sanitarny zaleca też pozbywania się niektórych suplementów diety, a także produktów użytku codziennego.
Przeczytaj również: Główny Inspektor Sanitarny ostrzega. Łopatka kuchenna zawiera szkodliwe substancje
Które produkty zostały wycofane ze sklepów? Znajdziesz je w naszej galerii
Co zalega Główny Inspektor Sanitarny?
- Trzeba wyrzucić produkty z partii objętych komunikatem. Nie wolno ich jeść.
- Jeśli wystąpią objawy zatrucia pokarmowego po spożyciu szkodliwych produktów, należy skontaktować się z lekarzem.
Nowe ostrzeżenia GIS. Produkty spożywcze wycofane ze sklepów...
Komunikaty i ostrzeżenia o produktach publikowane są przez GIS regularnie. Znajdziesz w nich informacje o stwierdzonych niebezpieczeństwach i nieprawidłowościach, które mogą być groźne dla naszego zdrowia.
Przeczytaj także: GIS wycofuje produkty ze sklepów. Wykryto salmonellę. Sprzedawały ją m.in. Biedronka, LIDL, Żabka, McDonald's i Selgros
Jaja są niebezpieczne! Jak uniknąć zakażenia pałeczkami Salmonelli?
Według danych publikowanych przez Zakład Epidemiologii NIZP-PZH, w Polsce, od wielu lat pałeczki Salmonella spp. są najczęstszą przyczyną zakażeń przewodu pokarmowego pochodzenia bakteryjnego. Zachorowania przez nie wywołane najczęściej objawiają się jako nieżyt żołądkowo-jelitowy, charakteryzujący się biegunką, bólami brzucha i wymiotami. Do zakażeń dochodzi najczęściej drogą pokarmową, po spożyciu zanieczyszczonej żywności. Jaja mogą być jednym ze źródeł pałeczek Salmonella spp. W celu uniknięcia zachorowań wywołanych przez te chorobotwórcze bakterie należy pamiętać o kilku zasadach.
Zakup jaj
Należy upewnić się, że skorupki jaja są czyste i nieuszkodzone.
Przechowywanie
Jaja należy przechowywać w lodówce, w oryginalnym opakowaniu, zgodnie z terminem przydatności do spożycia umieszczonym na opakowaniu.
Przygotowywanie dań/potraw
- Należy unikać, szczególnie przez osoby wrażliwe (dzieci, chorzy, osoby starsze), potraw zawierających surowe jaja, takich jak: sernik, tiramisu, majonez, sosy typu holenderskiego, kogel-mogel itp. Niosą one z sobą zwiększone ryzyko zachorowania.
- Gotując jaja należy pamiętać, by zarówno białko jak i żółtko były ścięte. Najlepiej, gdy jajecznica, jaja sadzone są również ścięte.
- Ręce kontaktujące się z surowymi jajami należy dokładnie umyć gorącą wodą z mydłem.
- Naczynia, wyposażenie oraz powierzchnie mające kontakt z surowymi jajami należy dokładnie umyć gorącą wodą z detergentami.
- Po rozbiciu jaj skorupki należy wyrzucić bezpośrednio do śmieci.
- Jaja i inne dania po przygotowaniu należy przekładać na powierzchnie lub naczynia, które nie miały kontaktu z surowymi jajami.
Podawanie posiłków
Nie należy stosować tych samym talerzy czy sztućców, które miały kontakt z surowymi jajami. Ugotowane jaja, jajecznica, jajka smażone czy sadzone powinny być podawane bezpośrednio po przygotowaniu.
Główny Inspektorat Sanitarny na stulecie służby cywilnej w Polsce (Główny Inspektorat Sanitarny)
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na Twitterze!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Polecane oferty
Wideo