Mleczarnia z Piask specjalizuje się w wyrobach tradycyjnych. Jednak coraz więcej osób nie toleruje laktozy. Dla nich zrobiła wyjątek.
- Ci ludzie nie mogą konsumować produktów mleczarskich. Mimo, że laktozy w produktach kwaszonych i fermentowanych, jak jogurt i kefir jest mniej niż w mleku, to i tak za dużo, żeby organizm ją zaakceptował - wyjaśnia prezes OSM w Piaskach.
Spółdzielnia wypuściła na rynek kefir bez laktozy i jogurt. Ponadto, na wszystkich przetworach wprowadzono oznaczenie „Bez GMO”.
- Zbieramy oświadczenia rolników, że pasze stosowane w gospodarstwach są pozbawione GMO - mówi Mirosław Domański.
Wprowadzając na rynek nowe produkty spółdzielnia chce trafić do młodszych konsumentów. Gra jest warta świeczki, bo spożycie mleka wynosi zaledwie 200 litrów na jednego mieszkańca Polski. To ponad dwukrotnie mniej niż w USA i niektórych krajach europejskich. - To stanowczo za mało - podkreśla Mirosław Domański.
Mleko dostarcza organizmowi dobrze przyswajalne wapno, witaminy, sole mineralne, białka i tłuszcze, w których dobrze rozpuszczają się witaminy.
OSM w Piaskach produkuje różne rodzaje mleka, zsiadłego mleka, kefirów, jogurtów, śmietany, masła i mozzarellę. W 2017 r. przychody spółdzielni przekroczyły 54,5 mln zł. Ponad 1 mln zł przeznaczono na inwestycje. W kolejnych latach planowana jest rozbudowa zakładu produkcyjnego.
Główne kierunki sprzedaży spółdzielni to woj. lubelskie i Warszawa.
POLECAMY PAŃSTWA UWADZE:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?