Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Nowe restauracje w Lublinie. Tu napijesz się czekolady lub zjesz fallafel z hummusem

Piotr Nowak
Piotr Nowak
Łukasz Kaczanowski/materiały prasowe
Pierwsza pijalnia czekolady E.Wedla w Lublinie, nowa restauracja wegetariańska z kuchnią bliskowschodnią, mięsne specjały z dodatkiem własnych wypieków i mekka dla fanów piw rzemieślniczych. W ostatnich tygodniach w Lublinie przybyło kilka nowych lokali.

E.Wedel. Pijalnia czekolady
Czekolada do picia na ciepło lub zimno to znak rozpoznawczy nowego lokalu przy lubelskim deptaku. Do wyboru jest czekolada mleczna, gorzka, lekko gorzka, biała i bez cukru. Specjalnością zakładu są ręcznie robione praliny i trufle (kilkadziesiąt smaków) oraz figurki czekoladowe.

- W Lublinie brakowało takiego miejsca – podkreśla Anna Iwanicka, prezes spółki Czekoladowe, która poza pijalnią czekolady w Lublinie prowadzi podobne lokale w Kazimierzu Dolnym i Nałęczowie.

W menu lubelskiej pijalni można znaleźć szeroki wachlarz słodkości, od ciast, poprzez naleśniki, pancakesy, po fondue z sosem czekoladowym lub karmelowym. Do tego pomysłowe desery, jak suflet z płynną czekoladą w środku i lodami waniliowymi, burger czekoladowy z bitą śmietaną, truskawkami i puree z marakui oraz makaron czekoladowy z kremem tiramisu, truskawkami, bananem i karmelizowanymi orzechami.

- Mamy nie tylko czekoladę. Serwujemy też kawę, desery, śniadania i dania słone – dodaje współwłaścicielka. Na śniadanie można zamówić kanapki, sałatki, jajecznicę i przekąski. Lokal serwuje także drinki alkoholowe (np. grzany miód i wino) głównie na bazie czekolady.

Pijalnię czekolady E.Wedla otwarto 25 listopada. Lokal ma 200 mkw. i zajmuje dwie kondygnacje w kamienicy na rogu deptaka i ul. Kapucyńskiej. Na piętrze znajduje się kącik dla dzieci. Z okien rozpościera się widok na pl. Litewski.

Falla. Restauracja wegetariańska i wegańska
Aromatyczną podróż przez Bilski Wschód możemy przeżyć nie odchodząc od talerza. Hummus w różnych smakach, pity, fallafele, orientalne przyprawy, świeże i marynowane warzywa to znak rozpoznawczy restauracji Falla.

- Dania są świeże i kolorowe. Wszystko robimy na miejscu. Szczególnie polecamy pikle marchewkowe, z białej rzodkiewki, kalarepy, marynowaną kapustę i cebulę - wylicza Anna Jakubczak, menedżerka.

Lublinianka pracowała wcześniej w restauracji Falla w Gdyni. Kiedy pojawił się pomysł otwarcia lokalu w jej mieście postanowiła wrócić do Lublina.

W lubelskiej Falli serwuje głównie dania wegetariańskie i wegańskie z orientalnymi przyprawami. Króluje śródziemnomorskie mezze, czyli zestaw potraw z warzywami, hummusem, fallafelami, sojowym gyrosem, różnymi sosami i chlebkiem pita. Są też wrapy z różnym nadzieniem, szakszuka oraz pieczony kalafior z sosem tahini, granatem, piklami i przyprawami. Na uwagę zasługuje szczególnie burger z kotletem sojowym, serem panierowanym, sosem z chilli i musztardą i górą soczystych warzyw. Nie boją się ostrych smaków.

- Udowadniamy, że burger może być zdrowy, bez mięsa i z soją - mówi menedżerka.

Popisowe danie to Ręka Fatimy, gdzie na kilku talerzach spoczywa humus w kilku smakach, smażone kotleciki falafele i marynowane warzywa.

- Składniki można mieszać, próbować i dzielić się z bliskimi - dodaje Anna Jakubczak. Wśród napojów na uwagę zasługują lemoniady, specjalna selekcja win, herbata po marokańsku i inne napoje z Bliskiego Wschodu.

Restauracja działa od 7 grudnia. W lokalu przy ul. Żwirki i Wigury 4 na raz mieści się około 50 osób. Od poniedziałku w Falli będzie można także zamówić jedzenie z dowozem.

Botanika Cafe. Kawiarnia, restauracja, desery
Z zamiłowania do zieleniny powstała Botanika Cafe w centrum Lublina. Widać to dobrze w wystroju lokalu, gdzie dominuje zieleń i brąz, mech i liście. Menu to ukłon w stronę wegetarian.

- Akcent kładziemy na kuchnię roślinną. Rośliny to przyszłość ludzkości - mówi Bartłomiej Stefański, właściciel Botanika Cafe.
W menu można znaleźć dużo pozycji wegetariańskich m.in. hummus z pieczonymi pomidorami i kiszonymi warzywami (m.in. burakiem i kalafiorem). Fanów zdrowego stylu życia skusi szeroki wybór herbat i naparów ziołowych.

Nie brakuje także pozycji dla mięsożerców. Na śniadanie szef kuchni poleca kacze jajo w awokado z chutneyem lub jaglankę z granolą oraz inne dania na słodko i na słono. Śniadania serwowane są od godz. 7 do 11. Później kuchnia przyjmuje zamówienia na zestawy lunchowe.

Na gości czeka szeroki wybór zup i dań głównych. Na szczególną uwagę zasługuje chrupiąca rolada wieprzowa, burger z szarpaną wieprzowiną, pasta z królika i mule w sosie śmietankowo-borowikowym z cydrem lubelskim. Wszystkie przetwory warzywne i konfitury są przygotowywane na miejscu.

- Przykładamy starań, żeby wszystkie dania były jak najwyższej jakości - przyznaje Bartłomiej Stefański. Przedsiębiorca prowadzi restaurację w Kazimierzu Dolnym. Botanika Cafe, swój pierwszy lokal w Lublinie, otworzył w poniedziałek.

Botanika ma też własną cukiernię, która specjalizuje się w donatach (pączkach z dziurką) m.in. z czekoladą, karmelizowanymi orzechami, a nawet konopiami indyjskimi. Słodkie menu uzupełnia szarlotka, sernik, tarty o różnych smakach i lody własnej roboty.
Botanika Cafe to połączenie kawiarni i restauracji. Lokal o powierzchni 260 mkw. znajduje się przy Krakowskim Przedmieściu 55.

Do dyspozycji gości jest wydzielona sala bankietowa i strefa biurowa, gdzie można pracować przy kawie, śniadaniu lub donacie.
Właściciel lokalu zaprasza na otwarcie swojego nowego baru, który mieścić się będzie przy ul. Staszica.

Vermut. Koktajl bar
Koktajle, przekąski i kultura. To mają być trzy filary koktajl baru Vermut przy ul. Staszica. Wyróżnikiem lokalu mają być samodzielnie wytwarzane vermuty. Otwarcie w sobotę 14 grudnia o godz. 20.

Legendy miasta. Restauracja
Miejskie podania przeplatają się w menu restauracji Legendy Miasta. Dania w nowej restauracji bazują na lokalnych produktach. W menu odnajdziemy na przykład lina, który nawiązuje do legendy o powstaniu nazwy miasta. W karcie nie brakuje również forszmaku po lubelsku, dania mocno zakorzenionego w lubelskiej tradycji.

- Nasza filozofia menu to różnorodność składników, dania nawiązujące do lubelskich legend oraz takie, w których możemy odnaleźć akcenty regionu. Przy każdej, cokwartalnej zmianie menu będziemy chcieli na nowo odkrywać te akcenty dla naszych gości – mówi podczas otwarcia lokalu Łukasz Oroń, szef restauracji Legendy Miasta.

Dwukondygnacyjna restauracja mieści się w hotelu ibis Styles przy alei Solidarności 7. Można w niej zorganizować różnego rodzaju imprezy okolicznościowe na 120 osób.

Yummy Sweets. Cukiernia
Codziennie świeże i naturalne ciasta to znak rozpoznawczy cukierni Yummy Sweets. Pierwszy lokal mieści się przy ul. Kasztelańskiej na Sławinie. Drugi powstał niecały miesiąc temu przy ul. Gustawa Dolińskiego (boczna Unickiej).

Cukiernia oferuje klasyczne wypieki takie jak szarlotka czy pani walewska, ale też m.in. deser pavlova, makaroniki, muffinki, cakepops i kilkadziesiąt smaków tortów na zamówienie.

U Fotografa. Pub z piwem kraftowym
Szesnaście kranów z piwem i ponad sto butelek polskich i zagranicznych browarów – to przepis na kraftowy raj. U Fotografa to pozycja obowiązkowa dla fanów piw rzemieślniczych i burgerów.

Pozycją obowiązkową są wyroby Browaru Zakładowego w Poniatowej, ale na piwoszy czeka szeroki wachlarz trunków z całego świata. Oprócz lagerów, stoutów, porterów, piw typu IPA, kwaśnych, chmielowych i wielu innych na gości czekają też przekąski, desery i sześć rodzajów burgerów. Wśród nich Chocolate BBQ Burger z karmelizowaną cebulą i sosem BBQ z czekoladą, bułka z kurczakiem i masłem orzechowym oraz, aktualnie testowany, cheeseburger. Każdy serwowany jest z frytkami (ziemniaczanymi lub z batatów), surówką colesław i dodatkowym sosem.

U Fotografa otwarto ponownie, po latach przerwy, 23 listopada. Pub mieści się przy ul. Złotej 2.

Czekoladowa Willa. Sklep z kawiarnią
Nowy punkt na gastronomicznej mapie Lublina powstaje na Starym Mieście. W lokalu przy ul. Grodzkiej 1 ma ruszyć produkcja słodkości na bazie belgijskiej czekolady. Będzie też czekolada do picia i kawa. Otwarcie w ten weekend.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na kurierlubelski.pl Kurier Lubelski