Nowy projekt na Starym Mieście w Lublinie. Start już w sobotę

paf
mat. organizatora
Udostępnij:
Plac Rybny tego lata ma odżyć - poćwiczysz tam jogę, nauczysz się gotowania i sztuki didżejskiej. A wszystko to za darmo.

„Plac Rybny - projekt letni” to pomysł lubelskiej Fundacji Teatrikon, która do współpracy zaprosiła Fundację Sempre a Frente, Radę Dzielnicy Stare Miasto oraz Cydr Lubelski.

Polska - Portugalia. Walczymy o półfinał Euro 2016

- Wybraliśmy plac Rybny, bo to zapomniana przestrzeń, nieożywiona, wiele osób traktuje ją jako „zaplecze” Starego Miasta - mówi Agata Gołofit działająca przy projekcie. - Były już próby reanimacji placu, ale zawsze były to akcje jednorazowe, krótkotrwałe.

Projekt letni ma być inny. Bezpłatne atrakcje dla mieszkańców planowane są w niemal każdy weekend letni, do końca sierpnia, a jeśli pogoda pozwoli może do połowy września.

W ten weekend lublinianie na Starym Mieście o godz. 17.00 poduczą się gotowania na warsztatach kulinarnych prowadzonych przez Dawida Furmanka, kucharza i pedagoga, doradcę gastronomicznego, pomysłodawcę warsztatów meating.pl. (Furmanek współpracował m.in. z Kurierem Lubelskim przy naszej akcji „Gotuj z Kurierem). Zapisywać się na warsztaty można wysyłając mejla na adres: [email protected]

Organizatorzy pokrywają koszty składników oraz zapewniają wszystkie niezbędne sprzęty.

Po warsztatach przewidziana jest prezentacja oraz wspólna degustacja. Uwaga: w roli głównej wystąpi ryba!

Z kolei młodzieżowa Fundacja Sempre a Frente o godz. 12.00 poprowadzi warsztaty dla dzieci, a wieczorem, o godzinie 20.00 na placu Rybnym zagra DJ Yaneck & Banda Brass’Ill. W planach latynoskie brzmienia: brasilian beat, balkan groove, afro style, world music.

Co jeszcze w planach projektu letniego na Rybnym?

- Na pewno zorganizujemy warsztaty jogi, warsztaty didżejskie, popołudniowe pikniki i warsztaty baristyczne, czyli parzenia dobrej kawy - mówi Gołofit. - Oprócz tego w planach jest nauka rzemiosła, na przykład renowacji mebli, oraz dwukrotnie targi żywności. Będzie można na nich kupić - zgodnie z nazwą placu - świeżą rybę, ale nie tylko, także smaczne jedzenie ekologiczne.

Młodzi żużlowcy walczyli w Lublinie w turnieju Zaplecza Kadry Juniorów (ZDJĘCIA)
Trolejbus wjechał w latarnię przy Królewskiej w Lublinie. Kierowca miał dwa promile
Burze i ulewy nad Lublinem i woj. lubelskim. Powalone drzewa, zerwane dachy (ZDJĘCIA, WIDEO)
Noc świętojańska w lubelskim skansenie. Legendy, wicie wianków i ognisko (ZDJĘCIA)

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Wideo

Komentarze 4

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

s
sas
przy 30 stopniach Celsjusza.....zapach ryb /surowych,bez lodu/ bezcenny.W sumie klimacik jak z dawnej ul.Jatecznej.
M
Marcin
Super pomysł !
k
koszer-mogiel
E , to będzie dużo czosnku i cebuli . A z ryb to proponuję śledzia z beczki klepanego o cholewę .
Z
Zenon ze Starówki
Plac jest piękny bardzo tylko strasnie zaniedbany. Żyby tylko nie była to jednorazowa akcja jak mówi Pani Agata Gołyfiut
Przejdź na stronę główną Kurier Lubelski
Dodaj ogłoszenie