Manifest kulinarny Marinettiego pt. Cucina Futurista ukazał się w 1930 r. we wpływowej „La Gazzetta del Popolo”. Czy zmiany w menu faktycznie są w stanie odmienić włoską kulturę? Ten problem komentował nawet filozof Antonio Gramsci, przebywając w więziennej celi.
O społecznym i politycznym znaczeniu jedzenia opowiedzą gościom opowiedzą Dorota Koczanowicz i Leszek Koczanowicz. Dorota Koczanowicz jest doktorem nauk o sztuce, autorką książki „Doświadczenie sztuki, sztuka życia” oraz wielu artykułów o zagadnieniach estetycznych, sztuki i kultury współczesnej. Prof. Leszek Koczanowicz jest filozofem i psychologiem. Pracuje w Szkole Wyższej Psychologii Społecznej, jest laureatem konkursu MISTRZ Fundacji na Rzecz Nauki Polskiej. Prowadził badania w Oksfordzie, Wiedniu (Instytut Nauk o Człowieku), Paryżu, Houston i Berkeley. Wykładał na Uniwersytecie w Buffalo i na Uniwersytecie Columbia w Nowym Jorku.
„Gramsci, makaron, faszyzm. O dziwnych związkach jedzenia i polityki”; Galeria Labirynt, ul. Popiełuszki 5; środa, godz. 17.00, wstęp wolny
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?