Obrzydlistwa na talerzu rodem z PRL? Dziś już nikt tego nie je! A kiedyś tak nam smakowało...

Redakcja Kraków
Za czym kolejka ta stoi? W PRL staliśmy po wszystko. I może dlatego zdarzało nam się jeść takie potrawy, do których nie wracamy z sentymentem...
Za czym kolejka ta stoi? W PRL staliśmy po wszystko. I może dlatego zdarzało nam się jeść takie potrawy, do których nie wracamy z sentymentem... Fot. NAC
Szpinak jak krowi placek, mleko z kożuchem, kotlety z mortadeli, zupa owocowa, ozorki w sosie chrzanowym… Obrzydlistwo! W czasach PRL jedliśmy różne dania, na których wspomnienie aż przechodzą ciarki! Dziś już nikt jego nie je! Poznajcie nas subiektywny ranking dań z PRL, które niekoniecznie były smaczne! Z sentymentem wspominacie paróweczki w sosie chrzanowym? A wiecie, że 100 kg parówek produkowano przede wszystkim z miazgi kostnej, skórek, tłuszczu i białka w proszku? Brzmi smacznie? Chyba nie!

Zupa mleczna z pływającym po wierzchu kożuchem. Kotlety z obrzydliwej mortadeli. Wyrób czekoladopodobny, jajka w sosie koperkowym. I najgorsze – zupa owocowa. Oto przysmaki PRL, których nie wspominamy z sentymentem.

Masz chwilę? Rozwiąż quiz! Przypomnij sobie potrawy z PRL: KULTOWE POTRAWY Z PRL

Z drugiej strony pamiętamy długie kolejki w sklepach po kawałek mięsa czy wędliny i nasze mamy i babcie, które robiły co mogły, by nas nakarmić. Jedliśmy więc bez marudzenia! Makaron z cebulą, kasza gryczana ze skwarkami czy w końcu – na deser – chleb z cukrem. Niby żołądek pełny, ale…

Zapraszamy w podróż do smaków PRL. Kliknij w galerię i zobacz m.in. z czego produkowano parówki, co wchodziło w skład mortadeli i kto nam zabrał okrągły chleb!

Rzecz będzie o:

  • chlebie z cukrem
  • zupie mlecznej
  • kotletach z mortadeli
  • parówkach w sosie chrzanowym lub pomidorowym
  • produkcie czekoladopodobnym
  • zupie owocowej
  • babce ziemniaczanej
  • ozorkach w sosie chrzanowym
  • paście jajecznej
  • ciepłych lodach

Kliknij w przycisk "zobacz galerię" i przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE. 

Zobacz też:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Erytrol jest szkodliwy?

Materiał oryginalny: Obrzydlistwa na talerzu rodem z PRL? Dziś już nikt tego nie je! A kiedyś tak nam smakowało... - Gazeta Krakowska

Komentarze 30

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

z
zeflik
2 marca, 19:24, Gość:

Dzis tez zjemy wszystko ! Masarz nic nie wyrzuci ! Dzis tez jest wszystko w kielbasach !!wiec nie pisz pan farmazonow !!!

Zgadza się !!!!!!!!!!!!!!

z
zeflik
2 marca, 19:26, Gość:

Za PRLu nie dodawano do wyrobow konserwantow !! Dzis parowka czy slaska lezy tygodnie i wygladaja jak nowe !

Prawda!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

z
zeflik
Zupa mleczna , kożuch na mleku oby jak najgrubszy , zupa owocowa ,

pasta jajeczna do kanapek ,pyszne rzeczy i zdrowe.
G
Gość
5 marca, 11:04, Gość:

Bez samochodów, mięsa, nowych ubrań. Trzaskowski ujawnia zręby programu PO – Korea Północna plus:)

A wszystko to pod dyktando eko-lewaków z Brukseli i ich neomarksistowskiej agendy – C40 Cities.

Wideo i artykuły poniżej:

https://twitter.com/sjkaleta/status/1626492196584128516

https://wpolityce.pl/swiat/535137-czy-bialko-z-larw-robakow-zastapi-mieso-zwierzece

https://wpolityce.pl/polityka/635016-jaki-trzaskowski-byl-jednym-z-tworcow-raportu-c40-cities

https://niezalezna.pl/475456-co-czeka-polakow-gdyby-platforma-zdobyla-wladze-program-korea-polnocna-plus

https://pch24.pl/inicjatywa-c40-budowa-getta-bez-auta-miesa-i-nowej-odziezy-ostrzegalismy-o-tym-juz-dawno-temu-raport-pch24/

Bez niespodzianek, Łukaszenka głosowałby na... Platformę Obywatelską i Tuska:)

https://polskieradio24.pl/5/1223/artykul/3051230,lukaszenka-wspiera-tuska-szokujace-slowa-bialoruskiego-dyktatora

G
Gość
Żadne obrzydlistwa nie były obrzydlistwa w postaci jedzenia larw ,szarańczy,chrabąszczy i innych robali to nam teraz szykują!
G
Gość
2 marca, 1:20, TYLKOPIS!:

A teraz z nowu te obrzydliswa robacwo do jadło z pisu chcą nam dać jeść po dziękuj totalnej opozyci. Wiec na kogo głosować!!!

Podległe rządowi Narodowe Centrum Badań i Rozwoju przyznało 6,5 mln zł do projektu, który zakłada m.in. hodowlę jadalnych owadów na klatkach schodowych ("SmartFood: zaangażowanie mieszkańców w różnorodność żywnościową w miastach"). NCBR podlega ministrowi funduszy i polityki regionalnej Grzegorzowi Pudzie.

To PiS. Chcesz robala?

:-)))

G
Gość
2 marca, 19:26, Gość:

Za PRLu nie dodawano do wyrobow konserwantow !! Dzis parowka czy slaska lezy tygodnie i wygladaja jak nowe !

Podległe rządowi Narodowe Centrum Badań i Rozwoju przyznało 6,5 mln zł do projektu, który zakłada m.in. hodowlę jadalnych owadów na klatkach schodowych ("SmartFood: zaangażowanie mieszkańców w różnorodność żywnościową w miastach"). NCBR podlega ministrowi funduszy i polityki regionalnej Grzegorzowi Pudzie.

To PiS. Chcesz robala?

:-)))

G
Gość
Za PRLu nie dodawano do wyrobow konserwantow !! Dzis parowka czy slaska lezy tygodnie i wygladaja jak nowe !
G
Gość
Dzis tez zjemy wszystko ! Masarz nic nie wyrzuci ! Dzis tez jest wszystko w kielbasach !!wiec nie pisz pan farmazonow !!!
J
Jam
16 października 2022, 21:20, Heinrich:

Tylko dwie rzeczy są tu obrzydliwe. To "wyrób czekoladopodobny" oraz pseudo dziennikarzyna wypisujący wierutne bzdury. Nawet się pod swoimi wypocinami nie miał odwagi podpisać. Poziom "dziennikarstwa" rodem z Trybuny Ludu.

Dodajmy tylko, że na wyrobie czekoladopodobnym, było napisane, że to "wyrób czekoladopodobny", a teraz każdy cukierek "w czekoladzie" oblany jest ciemną, słodką breją.

Nawet pasztetowa, której nie cierpiałem była 100x lepsza niż obecne "pasztety luksusowe"...

A za pieniądze O*jtka widzę, że każdy redaktor jest w stanie zrobić z siebie redaktorzynę...

G
Gość
Unia nakarmi nas chsząszczami i robakami.
G
Gość
A znajdźcie mi dziś tak dobre jedzenie jakim była pasztetowa i biały salceson z PMB Białystok , te robione dziś przez różne zakłady mięsne nie dorównóują im do pięt a co wy czepiacie się babki ziemniaczej , moja teściowa robiła ją super, niam, niam paluszki lizać. A zupa owocowa z truskawek i makaronem (nitki) tylko się oblizywać.
M
MN
Zupki owocowe? Są super, zwłaszcza w upalne dni. Nie zawierają chemii, samo zdrowie. Ja nie cierpię kawioru a ponoć jest extra.
D
Dariusz Nowak
Dziękuję za przywrócenie mojego wpisu.
D
Dariusz Nowak
"[wulgaryzm]prawda" Słowo wulgarne? Weźcie się idźcie leczyć, słownik nie parzy, warto korzystać.
Wróć na kurierlubelski.pl Kurier Lubelski
Dodaj ogłoszenie