Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
2 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
1. Zaczniemy od… chleba z cukrem. Niby z sentymentem...
fot. Fot. NAC

Obrzydlistwa na talerzu rodem z PRL? Dziś już nikt tego nie je! A kiedyś tak nam smakowało...

1. Zaczniemy od… chleba z cukrem. Niby z sentymentem wspominamy tamten chleb, ale czy rzeczywiście był taki dobry? Już za Gierka jakość pieczywa się zmieniała. To właśnie wtedy powstało słynne powiedzenie: „Nie ma lekko, chleb po osiem i bez maku”. To właśnie Gierek pozbawił nas okrągłego chleba, a na stołach królował chleb baltonowski. Swoją nazwę zawdzięczał popularnym w PRL-u sklepom Baltona, stanowiącym synonim luksusu i wysokiej jakości, kojarzonej ze standardami zachodniego konsumpcjonizmu. Czy chleb z cukrem był synonimem luksusu? A nawet chleb z cukrem i śmietaną? Niekoniecznie.

Zobacz również

Z gospodarstwa uciekły byki! Ostrzeżenie dla mieszkańców gminy Kamień Krajeński

NOWE
Z gospodarstwa uciekły byki! Ostrzeżenie dla mieszkańców gminy Kamień Krajeński

I Wiosenny Kiermasz Ogrodowy w Koprzywnicy. Będą kwiaty, zioła i krzewy

I Wiosenny Kiermasz Ogrodowy w Koprzywnicy. Będą kwiaty, zioła i krzewy

Polecamy

Politechnika Lubelska na podium rankingu. "Nasi profesorowie w elicie światowej"

Politechnika Lubelska na podium rankingu. "Nasi profesorowie w elicie światowej"

Na Euro 2024 jedzie pięciu polskich sędziów. W tym ten najlepszy!

Na Euro 2024 jedzie pięciu polskich sędziów. W tym ten najlepszy!

6 na 10 uczniów używa sztucznej inteligencji do nauki. Idziemy w dobrym kierunku?

6 na 10 uczniów używa sztucznej inteligencji do nauki. Idziemy w dobrym kierunku?