18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Ocet i musztarda z Parczewa: Nowe opakowania i plany

EP
Na początek nowe opakowania dla musztardy, octu i ketchupu. Potem nowa linia produkcyjna, ogólnopolska kampania reklamowa i ekspansja na rynek chorwacki, austriacki i niemiecki. To plany Wytwórni Octu i Musztardy z Parczewa. Zakład ponad rok temu kupiła słoweńska firma Apis-Vita. W środę, 16 maja zaprezentowała strategię na najbliższe lata.

- Do końca tego roku chcemy uruchomić linię do ketchupu i musztardy - zapowiada Matej Hojnik, właściciel wytwórni.

W ofercie mają się pojawić nowe produkty - sosy i majonezy. Z kolei sztandarowe wyroby parczewskiego zakładu zyskały nowe opakowania. - Teraz możemy już skutecznie konkurować z innymi producentami - mówi Hojnik.

Przed wytwórnią kolejne wyzwania. - Chcemy żeby nasze produkty stały się rozpoznawalne w całej Polsce. Prowadzimy na ten temat rozmowy z dystrybutorami. Liczymy, że do końca roku podpiszemy stosowne umowy, wtedy też ruszy ogólnopolska kampania reklamowa - zapowiada Paweł Kołtunowski, dyrektor sprzedaży i marketingu w wytwórni.

Kolejnym krokiem ma być ekspansja na rynki zagraniczne. Musztardę z Parczewa można już kupić w Słowenii (pod marką Apis-Vita). W przyszłości produkt ma się pojawić także, m.in. w Chorwacji.

Wytwórnia Octu i Musztardy powstała w 1969 roku jako przedsiębiorstwo państwowe. Od 2010 r. jest spółką prawa handlowego, należącą do Apis-Vita.


Nasze serwisy:
Serwis gospodarczy - Wybierz Lublin
Serwis turystyczny - Perły i Perełki Lubelszczyzny
Serwis dla fanów spottingu i lotnictwa - Samoloty nad Lubelszczyzną
Miasto widziane z samolotu - Lublin z lotu ptaka
Nasze filmy - Puls Polski


Codziennie rano najświeższe informacje z Lublina i okolic na Twoją skrzynkę mailową.
Zapisz się do newslettera!

Przygotuj swój turystyczny biznes na sezon

Wideo

Komentarze 22

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

k
konsument

Są producentem dobrego octu, a więc musztardy i keczupu też.

Ja uwielbiam musztardę miodową (producenta nie podam-duża znana firma z zieloną etykietą)-mogę ją jeść łyżkami...

k
konsument

Po aferze z solą, suszem jaj, trzydziestoletnim mięsem ze Szwecji, mrożonymi dziesięcioletnimi rybami wkrótce będzie afera z octem, musztardą i keczupem...

"Prawdziwy" ocet powstaje z wina (ocet winny) lub ze spirytusu (ocet spirytusowy). Od dłuższego (ponad 10 lat podobnie jak sól wypadowa) czasu w Polsce cwaniacy (najczęściej małe firmy) używają rozcieńczonego kwasu octowego udającego ocet do celów spożywczych!
Kwas octowy to wyrób chemiczny, ale przy dużym rozcieńczeniu doskonale udaje i spełnia działanie octu!
Masowo używany jest to produkcji musztardy, keczupu, kiszenia ogórków, kapusty, chrzanu, papryki, cebuli, sałatek rybnych, warzywnych itd. KUPUJCIE WIĘC ZNANE I SPRAWDZONE PRODUKTY.

A czy wiecie, że w keczupie (niektórych firm) wcale nie ma pomidorów? Bazą tego produktu jest sok z buraków (masowo stosowany w przemyśle spożywczym jako naturalny barwik poza keczupem do lodów, soków, napojów...)! Keczup fałszowany poza sokiem z buraków i octem (jako zakwaszacz) zawiera tylko przyprawy i zioła!

Ważna uwaga!
Nigdy nie kupujcie octu, musztardy, keczupu i innych produktów zawierających ocet w plastiku!
Ocet jest aromatyczny i wietrzeje przez pory plastikowego opakowania! Dodatkowo ocet wchodzi w reakcję chemiczną z opakowaniem! Produkt jest niesmaczny i nie zdrowy! PREFERUJCIE SZKLANE OPAKOWANIA! Wprawdzie są droższe od plastiku, ale wyrób jest smaczny i zdrowy!

Bądźcie świadomymi konsumentami. Na starość zaoszczędzicie na lekach (agresywna chemia!).
Życzę wszystkim długiego i zdrowego życia. Pozdrawiam.

P.S. Ciekawe, czy Redakcja Kuriera zainteresuje się newsem o occie z kwasu octowego?
Służby sanitarne wiedzą o procederze, ale nic nie robią. A wystarczy "po łańcuszku" dostawców-odbiorców tego kwasu "dojść" do firm spożywczych. Ale po co? Urzędnik i tak, co miesiąc pensje dostaje... Więc "nic się nie stało" podobnie jak z sola wypadową, gdzie jeden z inspektorów stwierdził: "sól nie nadaje się do celów spożywczych, ale nie jest szkodliwa"... Ciekawe? Na pytanie: "a dał by pan swojej rodzinie taka sól" odpowiedź brzmi: "nie". Więc, gdzie ta prawda?

k
konsument

co jest w treści ulotki lub etykiety. Często skróty wymusza np. małe opakowanie, więc zamiast soli kuchennej lub warzonej (jest to całkowicie inna sól), ale jedna i druga spożywcza jest znak E lub wzór chemiczny.
Naturalna sól lub cukier to najstarsze konserwanty, podobnie jak ocet. Konserwacją żywności może być jej suszenie, mrożenie, kiszenie, kandyzowanie, obróbka termiczna przez pasteryzowanie lub UHT-dwukrotna temperatura pasteryzacji...

O wyrobach z Parczewa pisze poniżej. Pozdrawiam.

k
konsument

aby pisać takie głupie zasłyszane slogany jak krzysiek. Jak nie wiesz o czymś człeniu-krzysiu, to się nie wypowiadaj. A najpierw poczytaj sobie i się doszkol głąbie o móżdżku plotkarza kobiety pod bramą, która cos usłyszała, ale po swojemu powtarza.
Dla ciebie konserwantem może być np. kwasek cytrynowy lub chlorek sodu (czyli zwykła sół-NaCl-tyle, że płukana, czyli drobna, a nie gruba- wydobywana inną metodą już metodą-górniczą).
Dla ciebie sztucznym słodzikiem może być syrop glukozowo-fruktozowy (w rzeczywistości to syrop wyciskany ze słodkich nasion pszenicy, kukurydzy lub zielonego groszku)...
Dla ciebie naturalny zakwas piekarniczy lub do żurku to też chemia? Gratuluję. Głupoty.

Wszystkie te produkty (jako skład gotowego wyrobu lub półprodukt) maja oznaczenie typu E. Ale tylko inteligentni ludzie wiedzą, że E typu 100 zawiera to i tamto, typu 200 to i to, a 300 co innego.

Więc pytam dlaczego jesz cokolwiek z piekarni, masarni, puszki, słoika, opakowania, folii lub aluminium?
Chlebek nie smakuje? Kiełbaska? Konserwa rybna, mięsna, warzywna (groszek lub kukurydza)? Ogórki kiszone lub konserwowe? Papryka? Przyprawy, paluszki solone, chipsy, orzeszki, piwo, soki/napoje w kartonie? To odżywiaj się błaźnie korzonkami, badylami i owocami prosto z drzewa najlepiej rosnących tych na/przy ulicy. A rolnik nie stosuje nawozów sztucznych, oprysków, past przeciwgrzybicznych w sadzie? A jak zaprawia się nasiona przed wysianiem w gruncie? Wiesz? A psie kupy na trawniku tobie nie przeszkadzają? Tam jest więcej szkodliwych odzwierzęcych pasożytów szkodliwych dla człowieka jak ta twoja chemia w produktach spożywczych!
A ty wiesz, co to jest chemia? Wzorem chemicznym można opisać każdy produkt naturalny lub przetworzony! Każdą roślinę i jej związki, z których się składa...
Dotarło?

k
konsument

lub ostrą Francuską. Produkt Polski. Jak szukasz ostrej musztardy wybieraj tą ciemną (z czarnej gorczycy), a super ostra jest zawsze ta, która ma całe (oprócz tych zmielonych) ziarenka czarnej lub innej ciemnej gorczycy. Smacznego.

i
ikii

najlepsza kremska sarepska,prywaciarze i inne won

c
chemia

spożycie konserwantów jest groźne,ale jakbyś zjadł łyżką z 0,5 kilo samego konserwantu.
Przeczytaj dokładnie skład i poczytaj później co to za składniki.
Niektóre firmy w ogóle nie umieszczają w składzie konserwantów, a do fabryki zamawiają je tonami!!!
Ale cóż....co kto woli :)
mi Parczew smakuje

k
kasia

chciałabym zobaczyć jak to się siedzi "na kasie"

24h

Gdzie można kupić naprawde ostrą musztarde w Lublinie np Kozacką, ale nie jakieś polskie, wogóle nie ostre podróbki, tylko naprawde mającą konkretne pierdolnięcie, jak ta z ukrainy? Polecam Ukraińską Kozacką w słoiku ekstra mocna chyba sie nazywa, ale naprawde pali niesamowicie!

S
Student

Słuchajcie uwielbiam waszą musztardę!!! jest najlepsza, od lat dzieciństwa ją znam, nie wyobrażam sobie jedzenia innej, bo mi nie smakują tak jak WASZA, DZIĘKUJĘ. Dodam że często wpadam po zakupy do sklepów spożywczych i omijam szerokim łukiem te w ofercie których nie ma Waszej musztardy (swego czasu Aldik w Olimpie miesiącami nie miał jej na półce, podobnie jak słonych paluszków lubelskich - tak mnie to wkurzało że w końcu przestałem robić tam zakupy, jeżdżę dalej, nie daję im zarobić za to. Zamiast mieć na stanie lokalne produkty, to oni jakieś Roleski i Paluszki Lajkonik, brr) Nauczony doświadczeniem wspieram te, gdzie kupię Musztardę z PArczewa, Prawdziwy żytni chleb, Majonez Winiary , Paluszki lubeslkie i świeże warzywa i owoce. Aaa i jeszcze jedno ABSOLUTNIE nie zmieniajcie składu, smaku czy konsystencji, opakowanie dla mnie nie istotne, mam też sentyment do niezmienianego opakowania przez lata jak i logo, czy podobnej etykiety i kolorów. Po prostu tradycja!!!

P
Paweł lLublin

Ketchup macie wspaniały i w rozsądnej cenie( jak to się mówi). Szczególnie łagodny

z
zaq1

Z łaski swojej sam przeczytaj skład musztardy z Parczewa. Tradycyjne musztardy typu Sarepska czy Kremska nie maja konserwantów. Delikatesowych, stołowych i innych o wyglądzie jasnej kupy nie kupuję. Kiedyś nie miały konserwantów, nie wiem jak dziś. Mam nadzieję, że trzymają poziom.

k
krzysiek

przeczytajcie skład, konserwanty chemiczne ?

w
wasabi

Jeśli mam wybrać musztardę to tylko z Parczewa nawet francuskie Dijon nie smakują mi tak jak prawdziwa musztarda podobny smak mają jeszcze czeskie i słowackie Horczice . Obawiam się niestety że po przejęciu jakość spadnie , kupiłem ostatnio też ketchup ale zawiodłem się zostaje przy musztardzie bo smaczniejszej nie jadłem , Kamis ładnie wygląda na półce ale nie smakuje o innych nie wspominając

B
B

Pracuję w jednym z hipermarketów w Lublinie na kasie i musze zauważyć, ze musztarda z Parczewa schodzi w zadowalających ilościach. A jest po 1,69 za sztukę. Co do ketchupu to jest z tym problem. Szkoda, bo jestem z Parczewa i mina się uśmiecha gdy skanuje się produkt z wlasnego miasta.

Dodaj ogłoszenie