- Zawierają oprócz witaminy C i B1 wiele makro- i mikroelementów, dużo wapnia, magnezu, sodu i potasu. Ma to duże znaczenie w zwalczaniu nowotworów - mówi Zofia Gorgol, nasza specjalistka od zdrowej kuchni.
Wskazane jest też picie soku z buraków. Ma on właściwości oczyszczające krew i pomaga w wydalaniu kwasu moczowego. Pobudza krążenie i pomaga przy złej przemianie materii.
- Osoby z nadciśnieniem powinny pić surowy sok z buraków zmieszanych w proporcji pół na pół z miodem - radzi pani Zosia.
Surówka z czerwonych buraków ma działanie lecznicze przy zaparciach, chorobach wątroby i nerek.
Buraki pomagają też przy przeziębieniach, kaszlu lub chrypce.
Przepis pani Zosi
Barszcz kiszony
1 kg buraków wyszorować, umyć, obrać i pokroić w plastry, włożyć do kamiennego garnka lub słoja ze szkła i zalać 2 litrami przegotowanej ciepłej wody. Następnie dodać 5 dag skórki z razowego chleba i trzymać w cieple. Po kilku dniach zlać do butelki i szczelnie zakorkować. Pozostałe buraki można ponownie zalać wodą. Podawać przyprawiony pieprzem, solą i liściem laurowym.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?