- Nie wystarczy robić kawę i rysować na niej wzorki. Żeby zostać baristą trzeba na prawdę się tym interesować i dbać o smak napoju, bo w kawie zawsze najważniejszy jest właśnie smak - tłumaczył nam Miłosz Strojkowski, jeden z sędziów konkursu.
Jego uczestnicy robili na czas espresso, przygotowywali latte i latte macchiatto, mieszali kawę z alkoholem tworząc drinki. Rywalizację wygrał Robert Solis. - W nagrodę otrzyma ekspres do kawy - mówi Paulina Bartoszcze, specjalista ds. marketingu w Etiudzie.
Drugie miejsce zajęła jedyna pani w konkursie - Iga Czekaj. - Sporo czasu zajęło mi nauczenie się na przykład profesjonalnego trzymania dzbanka, bo przy robieniu kawy właściwie wszystko jest ważne: czas zaparzenia espresso, spienione mleko, umiejętność poruszania dzbankiem - wymienia baristka.
Wojewódzkie Mistrzostwa Baristów odbywały się w ramach Festiwalu Food and Drink. W piątek rywalizowali ze sobą także kucharze. Najlepszy z nich Krzysztof Nawrocki może odbyć staż w restauracji Ancora w Krakowie u renomowanego szefa kuchni Adama Chrząstowskiego.
Codziennie rano najświeższe informacje z Lublina i okolic na Twoją skrzynkę mailową. Zapisz się do newslettera!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?