Każdy kto lubi tradycyjne smaki regionalne niech zarezerwuje czas 27-28 maja. Wtedy właśnie odbędzie się na stadionie miejskim w Bychawie festiwal z cyklu „na Kulinarnym szlaku wschodniej Polski” połączony z 18 Ogólnopolskim Festiwalem w Krainie Pierogów.
Festiwal wpisuje się w tradycje Bychawy, która rok temu zorganizowała imprezę po raz pierwszy i po wielkim jej sukcesie (ok. 15 tysięcy odwiedzających) została poproszona o ponowne goszczenie festiwalu.
Będzie to podwójne święto w Bychawie, bo miasto obchodzi 480. Rocznicę nadania praw miejskich.
W tym roku po raz pierwszy Festiwalowi towarzyszy Konkurs na logo imprezy. Województwa: podlaskie, lubelskie i podkarpackie wybrało spośród nadesłanych prac po jednym spośród których w Bychawie zostanie wybrane najlepsze.
- Celem imprezy jest integracja mieszkańców miasta oraz przybyłych gości – tłumaczy Janusz Urban, burmistrz Bychawy.
Podczas festiwalu odbędą się m.in. pokazy kulinarne, koncerty np. Boys czy Top Girls, degustacja dań przygotowanych przez Gieno Mientkiewicza.
To kucharz, bloger, gwiazda telewizyjna. – Będziemy wspólnie gotować – zapowiada wicemarszałek województwa, Grzegorz Kapusta.
W pierwszym dniu imprezy zorganizowany będzie rajd rowerowy dla wszystkich, którzy będą mieli ochotę pokonać 23 kilometry po gminie Bychawa z gościem honorowym Januszem Pożakiem, polskim kolarzem szosowym, mistrzem Polski.
Nie zabraknie także atrakcji dla najmłodszych, zorganizowane będą konkursy z nagrodami, na specjalnie wydzielonym miasteczku będzie można spróbować produktów tradycyjnych, regionalnych i ekologicznych charakterystycznych dla Polski Wschodniej.
Najmłodsi będą mogli spróbować także swoich sił w rękodziele, wzorując się na przedmiotach, które będą obecne na wystawach przygotowanych przez każde województwo. Dla najmłodszych kucharzy zorganizowane będzie wspólne lepienie i gotowanie pierogów.
Wszystkie stoiska, a liczba jakiej spodziewają się organizatorzy sięga już ok. 80 będą brały udział w rywalizacji o tytuł „Najciekawszego Stoiska Wschodnich Ziem Polski”.
Z pośród potraw uczestnicy będą mieli możliwość wybrać „Najlepszy Smak Wschodnich Ziem Polski”. Nie zabraknie oczywiście konkursu na najlepsze pierogi oraz na najszybsze zjedzenie pierogów.
Cała impreza będzie trwać w sobotę od godziny 14 do 22, natomiast w niedzielę od 14 do zakończenia imprezy pokazem sztucznych ogni, które na pewno zachwycą wszystkich obecnych.
ZOBACZ TEŻ:
Kozienalia 2017 już za nami (DUŻO ZDJĘĆ i WIDEO)
Majówka Historyczna w Zawieprzycach 2017 (ZDJĘCIA)
Festiwal "Rytm i Melodia" już za nami (ZDJĘCIA)
Nie tylko o niedźwiedziach, które mieszkały w minizoo w Lesznie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?