Orientalnie i na ostro lub słodko i z czekoladą. Oto czym kuszą gości nowe restauracje w Lublinie
Chińskie Specjały
„Gościć jak w Polsce, karmić jak w Chinach” – to motto przyświeca właścicielom Chińskich Specjałów. Restauracja przy ul. Peowiaków otwarta jest od tygodnia.
Wielbiciele orientalnych smaków znajdą tu dania mięsne i wegańskie. M.in. baraninę z marynowanym czosnkiem, smażone pierożki won-ton z wieprzowiną, kalmary w tempurze i karpia w potrawce syczuańskiej na ostro. Odstępstwem od chińskiego menu są sajgonki, czyli specjalność kuchni wietnamskiej.
- Wszystko robione jest na miejscu. Wyjątkiem są pierożki, które przyjeżdżają do nas z Warszawy, ale wyrabia je chińska kucharka - mówi Kamila Górna, menadżer restauracji.
- Charakteryzują nas wyraziste smaki, ostra kuchnia z prowincji Syczuan – przyznaje Kamila Górna.
Wśród przypraw króluje kumin i pieprz syczuański. Najpopularniejszym dodatkiem jest czosnek i marynowane dodatki.
Kuchnię prowadzą Baoli Yang i Mingbo Yu. Kucharze pochodzą z Chin, ale od 11 lat mieszkają w Polsce.
W dwupiętrowym lokalu znajduje się ok. 85 miejsc siedzących. Ozdobą restauracji jest zajmujący pół ściany obraz przedstawiający Wielki Mur.