Palarnia kawy z Biłgoraja podbija Polskę. W sobotę organizuje cupping

Gabriela Bogaczyk
Cup tasting, czyli cupping, oznacza degustację i porównanie różnych rodzajów kawy.
Cup tasting, czyli cupping, oznacza degustację i porównanie różnych rodzajów kawy. materiały promocyjne
Udostępnij:
Od 2009 roku w Biłgoraju działa mała palarnia kawy „Kaffe 2009”. W dwóch piecach palone są ziarna z Ameryki Południowej, Afryki czy Azji.

- Najpierw powstała mała kawiarnia „Pokrzywa” przy ul. Krótkiej w Lublinie. Wtedy też zrodził się pomysł własnej marki kawy i założenia palarni. Na początku kawę wypalaliśmy w małym, 5-kilogramowym piecu - wspomina Daniel Ćwikła, właściciel „Kaffe 2009”.

Niedawno palarnia z Biłgoraja wzbogaciła się o unikatowy piec do kawy firmy GotHot. Nowy nabytek to prawdziwa perełka historyczna, bo wyprodukowano go w 1958 roku.

- Teraz kończymy kapitalny remont pieca i już wkrótce będzie gotowy do pracy. Piece marki GotHot są rzadko spotykane, a pochwalić się nimi mogą najlepsze palarnie na świecie - podkreśla z dumą Ćwikła i wyjaśnia, że w takich piecach kawa jest opalana ciepłym powietrzem i dzięki temu ma wyższy poziom słodyczy i jest bardziej czysta.

Proces palenia kawy to prawdziwa sztuka. Trzeba wiedzieć, jak długo i w jakiej temperaturze należy palić kawę tak, by uwodziła nie tylko smakiem, ale i aromatem. - Wszystko jest uzależnione od tego, jaki efekt chcemy uzyskać - zaznacza właściciel „Kaffe 2009” i dodaje. - W zależności od preferencji, ustawiamy odpowiednią temperaturę i czas palenia. Ponieważ palenie kawy to proces, którego sukces w dużej mierze zależy od osoby obsługującej piec, surową kawę możemy wypalić na wiele sposobów. Mamy już sprawdzone receptury, które pomagają odnaleźć prawidłowe proporcje między czasem prażenia ziaren a temperaturą - opowiada.

Właściciel palarni chce przekonać wszystkich sceptyków, że picie „małej czarnej” jest jedną z największych przyjemności w życiu. - Wypalanie kaw jest sercem naszej działalności. W naszej ofercie kawa świeżo palona ma wiele twarzy. Posiadamy kawy z Afryki, Ameryki Środkowej i Południowej oraz Azji - wylicza Daniel Ćwikła.

Już w najbliższą sobotę (12 grudnia) palarnia kawy „Kaffe 2009” organizuje w Lublinie cupping, czyli degustację różnych rodzajów i odmian kaw ze świeżo palonych ziaren.

Mały Festiwal Kawy w Lublinie, czyli jak smakuje i pachnie dobra kawa (ZDJĘCIA)

- Do spróbowania będą ciekawe kawy ze światowych palarni oraz naturalnie od nas. Zapraszamy wszystkich ciekawych na siorbanie, czyli jedną z metod próbowania kawy z łyżki. Chcemy w ten sposób edukować, żeby ludzie świadomie mogli wybierać kawę dobrej jakości - zachęca właściciel palarni kawy „Kaffe 2009”.

Degustacja odbędzie się w biurze firmy, przy ul. Boczna Lubomelskiej 4 w Lublinie, o godz. 13.

Wstęp wolny.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Środki z KPO obniżą inflację - komentarz

Wideo

Komentarze 6

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

J
JA
Pierwszy cupping w Lublinie? Może pierwszy cupping w grudniu w Lublinie, ale w to również wątpię. Droga Pani Redaktor, drogi Kurierze BZDURY :) Trzeba wiedzieć o czym się pisze..
D
Darek
Świetna robota!!! Trzymam kciuki!!!
O
Obserwatorka
j/w
G
Gość
Widziałem podobną palarnię w Krakowie już w roku 1999, pomysł dobry, natomiast jestem ciekawy jak jest ze smakiem takiej kawy. To co kupujemy w sklepach, masowo produkowane nie jest już taką kawą jaki kiedys bo do wydobycia pełniejszego aromatu dodaje sie do kawy merkaptanów, tylko odrobinkę, ale jak ktoś ma czuły nos to może czasem pomyśleć, że w kawiarni robi się ... trwałą ondulację bo taki podobny zapach jakis jest - no i to właśnie za sprawą merkaptanów. W ogóle cała branża spożywcza silnie posiłkuje sję dodatkami i aromatami, do kawey też sie ich dodaje.
L
Leon z działek
Cupping??? WTF?
:)
? Przerzucił się na kawę?
Przejdź na stronę główną Kurier Lubelski
Dodaj ogłoszenie