Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Palarnia kawy z Biłgoraja podbija Polskę. W sobotę organizuje cupping

Gabriela Bogaczyk
Cup tasting, czyli cupping, oznacza degustację i porównanie różnych rodzajów kawy.
Cup tasting, czyli cupping, oznacza degustację i porównanie różnych rodzajów kawy. materiały promocyjne
Od 2009 roku w Biłgoraju działa mała palarnia kawy „Kaffe 2009”. W dwóch piecach palone są ziarna z Ameryki Południowej, Afryki czy Azji.

- Najpierw powstała mała kawiarnia „Pokrzywa” przy ul. Krótkiej w Lublinie. Wtedy też zrodził się pomysł własnej marki kawy i założenia palarni. Na początku kawę wypalaliśmy w małym, 5-kilogramowym piecu - wspomina Daniel Ćwikła, właściciel „Kaffe 2009”.

Niedawno palarnia z Biłgoraja wzbogaciła się o unikatowy piec do kawy firmy GotHot. Nowy nabytek to prawdziwa perełka historyczna, bo wyprodukowano go w 1958 roku.

- Teraz kończymy kapitalny remont pieca i już wkrótce będzie gotowy do pracy. Piece marki GotHot są rzadko spotykane, a pochwalić się nimi mogą najlepsze palarnie na świecie - podkreśla z dumą Ćwikła i wyjaśnia, że w takich piecach kawa jest opalana ciepłym powietrzem i dzięki temu ma wyższy poziom słodyczy i jest bardziej czysta.

Proces palenia kawy to prawdziwa sztuka. Trzeba wiedzieć, jak długo i w jakiej temperaturze należy palić kawę tak, by uwodziła nie tylko smakiem, ale i aromatem. - Wszystko jest uzależnione od tego, jaki efekt chcemy uzyskać - zaznacza właściciel „Kaffe 2009” i dodaje. - W zależności od preferencji, ustawiamy odpowiednią temperaturę i czas palenia. Ponieważ palenie kawy to proces, którego sukces w dużej mierze zależy od osoby obsługującej piec, surową kawę możemy wypalić na wiele sposobów. Mamy już sprawdzone receptury, które pomagają odnaleźć prawidłowe proporcje między czasem prażenia ziaren a temperaturą - opowiada.

Właściciel palarni chce przekonać wszystkich sceptyków, że picie „małej czarnej” jest jedną z największych przyjemności w życiu. - Wypalanie kaw jest sercem naszej działalności. W naszej ofercie kawa świeżo palona ma wiele twarzy. Posiadamy kawy z Afryki, Ameryki Środkowej i Południowej oraz Azji - wylicza Daniel Ćwikła.

Już w najbliższą sobotę (12 grudnia) palarnia kawy „Kaffe 2009” organizuje w Lublinie cupping, czyli degustację różnych rodzajów i odmian kaw ze świeżo palonych ziaren.

Mały Festiwal Kawy w Lublinie, czyli jak smakuje i pachnie dobra kawa (ZDJĘCIA)

- Do spróbowania będą ciekawe kawy ze światowych palarni oraz naturalnie od nas. Zapraszamy wszystkich ciekawych na siorbanie, czyli jedną z metod próbowania kawy z łyżki. Chcemy w ten sposób edukować, żeby ludzie świadomie mogli wybierać kawę dobrej jakości - zachęca właściciel palarni kawy „Kaffe 2009”.

Degustacja odbędzie się w biurze firmy, przy ul. Boczna Lubomelskiej 4 w Lublinie, o godz. 13.

Wstęp wolny.

od 7 lat
Wideo

21 kwietnia II tura wyborów. Ciekawe pojedynki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na kurierlubelski.pl Kurier Lubelski