Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Piekarnia w Krzczonowie pełna pleśni i brudu. Sanepid zamknął zakład (ZDJĘCIA)

Barbara Wójtowicz
We wtorek inspektorzy sanepidu przeprowadzili planową kontrolę w piekarni EWF w Krzczonowie
We wtorek inspektorzy sanepidu przeprowadzili planową kontrolę w piekarni EWF w Krzczonowie materiał sanepidu
- Inspektorzy sanitarni często widzą różne nieprawidłowości w sklepach i piekarniach, ale to, co zobaczyliśmy w Krzczonowie, przeszło nasze najśmielsze oczekiwania - mówi Irmina Nikiel, Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Lublinie. - Właściciele piekarni narazili zdrowie swoich pracowników i konsumentów.

We wtorek wieczorem inspektorzy sanepidu z Lublina przeprowadzili planową kontrolę w piekarni EWF, przy ul. Kościuszki 5a w Krzczonowie. Na miejscu zastali brudne pomieszczenia, pleśń na ścianach i urządzeniach produkcyjnych, oraz tynk odpadający ze ścian.

- Grubą warstwą pleśni pokryte były ściany, drzwi i okna, ale też urządzenia służące do produkcji pieczywa - wylicza Nikiel. - Tynk się kruszył, farba łuszczyła, a lamperie miejscami były spuchnięte i odstawały od ścian.

Zapleśniały, skorodowany i brudny był też sprzęt i pojemniki transportowe. Pracownicy myli je w wannie, która nie była podłączona do żadnego odpływu. Wszystkie nieczystości były więc wylewane na podłogę, a stamtąd za pomocą mopa odprowadzane do kratek odpływowych znajdujących się w innych pomieszczeniach.

W piekarni nie było też mydła, ręczników jednorazowych i środków dezynfekcyjnych. Dodatkowo pracownik, który akurat przygotowywał pieczywo, nie miał nakrycia głowy i nie zachował higieny osobistej. Właściciele nie posiadali tez żadnej dokumentacji, którą powinni przedstawić inspektorom sanitarnym.

- Właściciele piekarni złamali wszystkie normy- mówi Irmina Nikiel. - Sposób, w jaki przygotowywano pieczywo zagrażał zdrowiu pracowników i konsumentów. Pleśń ma działanie alergenne, powoduje choroby układu oddechowego, grzybice, jest też czynnikiem rozwoju nowotworów. Tu ilość pleśni była bardzo duża, stykała się z powierzchniami, na których produkowano pieczywo, a zarodniki mogły przedostawać się do mąki i pieczywa.

Jak mówi dyrektor PSSE, ostatnia kontrola w Krzczonowie przeprowadzana była pod koniec 2011r. - Pleśń w niewentylowanych pomieszczeniach może rozwinąć się nawet w ciągu kilku miesięcy- mówi Nikiel. - Tu warunki były szczególnie sprzyjające, bo w pomieszczeniach było mokro, a jednocześnie gorąco.

Właścicielkę ukarano 500-złotowym mandatem, a piekarnia została zamknięta. - Właściciele muszą teraz przeprowadzić gruntowny remont - zaznacza Nikiel. - Przed nimi wiele pracy, bo malowanie i sprzątanie pomieszczeń nie wystarczy.

Możesz wiedzieć więcej! Kliknij i zarejestruj się: www.kurierlubelski.pl/piano

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Piekarnia w Krzczonowie pełna pleśni i brudu. Sanepid zamknął zakład (ZDJĘCIA) - Kurier Lubelski

Wróć na kurierlubelski.pl Kurier Lubelski