Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pierniki, makowce i serniki na wigilijnym stole. Ile kosztują ciasta na święta? Czy samodzielne pieczenie opłaca się bardziej?

Katarzyna Zawada
Katarzyna Zawada
Wielu z nas nie posiada kulinarnego talentu. Co więc opłaca się bardziej - konsekwentne próby w kuchni czy zakup gotowca?
Wielu z nas nie posiada kulinarnego talentu. Co więc opłaca się bardziej - konsekwentne próby w kuchni czy zakup gotowca? pixabay.com/moiranazzari
Czy opłaca się zamówić makowce i serniki, czy lepiej upiec je samemu? Stół pełen kolorowych dekoracji i pachnących potraw to jeden z pierwszych obrazów, który nasuwa się na myśl o świętach Bożego Narodzenia. To przy nim dzielimy się opłatkiem, śpiewamy kolędy i świętujemy w rodzinnym gronie. Według tradycji kolacja powinna składać się z 12 potraw. W obliczu inflacji wielu z nas zastanawia się, czy ich portfel sprosta organizacji wigilijnej wieczerzy. Karpie, jajka, masło już są drogie, a to nie koniec podwyżek. Jak wyglądają ceny w sektorze cukierniczym? Sprawdzamy.

Spis treści

12 potraw wigilijnych. Wśród nich ciasta

Kolacja wigilijna rozpoczyna trzydniowe świętowanie narodzenia Pana. Przyjęło się, że 12 potraw symbolizuje 12 apostołów lub ilość miesięcy w roku. Pewne jest jedno, aby w nowym roku dopisywało nam szczęście, należy spróbować każdego dania. W zależności od regionu listy różnią się, jednak przeważają klasyki – pierogi, karp, barszcz czerwony. Nie brakuje też słodkich akcentów, są kutia, susz owocowy i ciasta.

Domowe słodkości też mają swoje tradycje. W większości wypieki oparte są na rodzinnych przepisach, przekazywanych przez pokolenia. Taki sernik, piernik lub makowiec zawsze smakuje wybornie. Niestety, o ile część kultywuje zwyczaj samodzielnego przygotowywania dań, o tyle część od niego odchodzi ze względu na brak czasu.

Makowce, pierniki i serniki w dobie rosnących cen

Święta 2022 przysparzają zmartwień pod kątem finansowym. Rekordowa inflacja skłania do przemyśleń, czy domowy budżet wytrzyma napięcie związane z zakupem wszystkich produktów. Bez jaj, mąki czy nabiału nie ma większości dań, część z nas już zawczasu kupuje sypkie artykuły w obawie przed podwyżkami. Pieczenie ciast, pierniczków wprowadza nas w klimat, jednak nie każdy ma możliwość oddania się tej czynności, nie każdy też ma kulinarne umiejętności. Wtedy idealnym rozwiązaniem wydaje się catering. W marketach, na bazarkach lub w sieci można zamówić wypieki na wigilijny stół. Pytanie tylko – czy to się opłaca?

Najpopularniejsze świąteczne ciasta to piernik, sernik i makowiec. Najprościej upiec piernik, nieco więcej składników potrzeba do sernika i makowca. Ile wyniesie nas przygotowanie poszczególnych wypieków?

Piernik na święta. Ile kosztuje domowy, a ile kupny?

W przypadku klasycznego piernika najlepiej sprawdzi się blaszka keksówka. Na dwie porcje, czyli dwie blaszki, potrzebujemy następujących składników o średniej cenie:

  • 4 szklanki mąki – jedno opakowanie 1 kg to ok. 5 zł,
  • kostka masła – 8 zł,
  • 500 ml mleka – 2,5 zł,
  • szklanka cukru – opakowanie cukru to ok. 5 zł, nie kupimy go na wagę, więc zakładając, że weźmiemy ¼, to koszt wyjdzie ok. 1,25 zł, reszta przyda się do innych ciast,
  • 4 jajka – na bazarku jedno wiejskie jajo kosztuje 1 zł,
  • 200 g powideł lub dżemu śliwkowego – słoik klasycznego dżemu jest tańszy, wynosi 5 zł,
  • 4 łyżeczki sody oczyszczonej – opakowanie kosztuje nie więcej niż 2 zł, załóżmy, że na ciasto zużyjemy połowę, finalnie więc można policzyć 1 zł,
  • 2 łyżki kakao – za małe pudełko 80 g płacimy średnio 4-5 zł, biorąc 20 g do piernika koszt zużycia to 1 zł, pozostałą część produktu można zużyć do innych wypieków,
  • polewa do ciasta – w zależności od firmy ceny wahają się od 3 do 6 zł, przyjmijmy, że za 4 zł kupimy tę w miarę dobrej jakości.

Podsumowując, 5 zł + 8 zł + 2,5 zł + 1,25 + 4 zł + 5 zł + 1 zł + 1 zł + 4 zł = 31,75 zł. Pamiętajmy, że podana kwota dotyczy dwóch keksówek domowego ciasta.

Ceny piernika na zamówienie są zależne od miejsca, z którego zamawiamy. Najdroższe ciasta sprzedają restauracje i renomowane cukiernie. Nieco taniej można kupić wypieki od gospodyń lub osób prywatnych. Oto kilka ogłoszeń:

  • Mazowieckie. Oferuję piernik długo dojrzewający ze śliwką 42x28 cm 90zł/21x28 cm 60zł, piernik "mokry" 31x16 cm 55zł,
  • Lubuskie. Piernik staropolski długo dojrzewający - 70 zł,
  • Wielkopolskie. Piernik z powidłami śliwkowymi 35x12 – 110 zł,
  • Pomorskie. Piernik staropolski świąteczny (blok 45 zł),
  • Dolnośląskie. Piernik tylko 35 zł/kg,
  • Pomorskie. Ciasto piernik świąteczny (piernik z kremem mlecznym i marmoladą w polewie) w blaszce 24 cm x 12 cm - 40 zł,
  • Łódzkie. Piernik staropolski z powidłami i czekoladą, 20x8, 75 zł/szt.,
  • Podlaskie. Ostatni moment, by zamówić piernik z powidłami 25x9, 60 zł.

Warto pamiętać, że piernik piernikowi nierówny. Niektóre mają dodane powidła, miód i bakalie, ich cena automatycznie będzie wyższa. Patrząc jednak na część ofert, da się znaleźć wypieki porównywalne cenowo do tego wykonanego w domu, jednak ich gramatura będzie mniejsza.

Świąteczny sernik. Lepiej upiec czy zamówić?

Sernik, jak sama nazwa wskazuje, nie obejdzie się bez sera. Wykonanie wymaga cierpliwości, a także sprawdzonego przepisu. Jedni lubią dodać do niego rodzynki, drudzy owoce. Przytaczamy jeden z prostszych przepisów oparty na łatwo dostępnych składnikach. Ich koszty to:

  • 3 szklanki mąki – przy założeniu, że opakowanie to cena ok. 5 zł, ¾ wyjdzie nam 3,75 zł,
  • 1 łyżka proszku do pieczenia – opakowanie kosztuje nas niecałe 1 zł, więc zużycie jednej łyżki to sprawy groszowe,
  • 1 margaryna do pieczenia – ok. 4,5 zł,
  • 1 l mleka – 4 zł,
  • 1 kg twarogu sernikowego – 13 zł,
  • szklanka cukru - opakowanie cukru to ok. 5 zł, nie kupimy go na wagę, więc zakładając, że weźmiemy ¼, to koszt wyjdzie ok. 1,25 zł, reszta przyda się do innych ciast,
  • 7 jaj – koszt jednego wiejskiego jaja to 1 zł,
  • 1 budyń śmietankowy – ok. 1 zł,
  • ½ szklanki oleju – przy założeniu, że butelka kosztuje nas powyżej 10 zł, to pół szklanki oleju wyniesie ok. 1,5 zł,
  • ½ paczki wiórków kokosowych – cała paczka (ta najmniejsza) kosztuje średnio 4-5 zł, więc połowa wyniesie 2 zł.

Podsumowując, z podanych składników na ciasto, masę i pianę wyjdzie nam sernik za 3,75 zł + 25 gr + 4,5 zł + 4 zł + 13 zł + 1,25 zł + 7 zł + 1 zł + 1,5 zł + 2 zł = 38,25 zł. W piekarniach i prywatnych cukierniach ciasta będą się różnić wagą, składem i sposobem podania, warto więc wziąć to pod uwagę przy zakupie. Oto kilka ofert:

  • Warmińsko-Mazurskie. Sernik z brzoskwiniami, blaszka 34x24, 90 zł,
  • Świętokrzyskie. Pyszny domowy sernik tylko 43 zł/kg,
  • Małopolskie. Tradycyjny sernik duża blacha 30x40, 160 zł,
  • Zachodniopomorskie. Wigilijny sernik na tortownicy 28 cm – 45 zł,
  • Wielkopolskie. Puszysty sernik blaszka 20x15 – 80 zł.

Wigilijny makowiec. Nie każdy umie go zrobić

Makowiec zamyka podium topowych świątecznych ciast. Co prawda nie każdy jest fanem drobinek maku, wszyscy zgodnie jednak twierdzą, że przynajmniej kawałek tego ciasta musi być na wigilijnej wieczerzy. Klasycznego zawijańca można zrobić na bazie samodzielnie przygotowanej masy makowej lub kupnej w puszce. Polecamy pierwsze rozwiązanie – wymaga nakładu pracy, ale smak świeżych produktów będzie wyczuwalny. Oto wyliczenie domowego pieczenia makowca. Z tych składników wyjdą trzy średnie rolady:

  • 500 g maku – w sklepach i na straganach za kilogram maku płaci się od 20 do 30 zł, potrzebujemy połowy, więc liczmy 15 zł,
  • szklanka cukru – podobnie jak przy innych ciastach, odliczając gramaturę od całości, wyjdzie 1,25 zł,
  • 500 g mąki – połowa opakowania to ok. 2,5 zł,
  • 200 ml mleka – cała butelka kosztuje 4 zł, więc niecała szklanka wyjdzie nas mniej niż 1 zł,
  • kostka masła lub margaryny – tańsza będzie klasyczna margaryna do pieczenia – 4,5 zł,
  • 6 jaj – jedno wiejskie jajo kosztuje 1 zł,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego – opakowanie nie przekracza 1 zł, więc zużycie 2 łyżeczek to sprawy groszowe,
  • ok. 45 g drożdży – kostka w sklepie ma 100 g i kosztuje średnio 2,5 zł, potrzebujemy niecałej połowy, więc koszt wyniesie do 1,20 zł,
  • 100 g rodzynek – małe opakowanie rodzynek 200 g wynosi mniej więcej 6-7 zł, połowa z tego to koszt ok. 3,5 zł,
  • przyprawy i aromaty – za kandyzowaną skórkę pomarańczy, lukier, cynamon, aromat migdałowy zapłacimy ok. 6 zł.

Podsumowując, 15 zł + 1,25 zł + 2,5 zł + 1 zł + 4,5 zł + 6 zł + 30 gr + 1,2 zł + 3,5 zł + 6 zł = 41,25 zł. Co istotne, z tych proporcji mamy aż trzy zawijane makowce. Od razu można stwierdzić, że mając dobry przepis, przygotowanie domowego makowca będzie tańsze niż zamówienie go z zewnątrz. Czasem jednak nie ma wyjścia i trzeba poprosić o pomoc. Oto przykładowe oferty makowców z całej Polski:

  • Zachodniopomorskie. Domowy makowiec rolada 90 zł, połówka 45 zł,
  • Podlaskie. Strucla makowa z bakaliami, waga ok. 1 kg, 70 zł,
  • Lubuskie. Oferuję dwie rolady makowca za 70 zł,
  • Warmińsko-Mazurskie. Makowiec zawijany długość ok. 38 cm- 70 zł,
  • Zachodniopomorskie. Makowiec na kruchym spodzie ze skórką pomarańczy i kruszonką - 60 zł/tortownica 28 cm,
  • Mazowieckie. Klasyczny polski makowiec, za 1 kg 45 zł,
  • Kujawsko-Pomorskie. Makowiec, około 1 kg - 1,1 kg, 35 zł/szt.,
  • Mazowieckie. Makowce z bakaliami, mają po 500 g cena 25 zł/szt.

Jednoznacznej odpowiedzi na pytanie, czy kupić, czy upiec w domu, niestety nie ma

Zamówienie ciast jest wygodne, trzeba jednak pamiętać, że będą się różnić składnikami i smakiem. W domowych warunkach sami wybieramy produkty, możemy je dobrać ze względu na cenę. W cukierni lub u prywatnej osoby dostosowujemy się do podanej stawki. Choć nie są to mocno podbite sumy, przygotowanie tradycyjnych potraw w domu przy większej ilości ma znaczenie dla naszego portfela. Podane wyżej ceny produktów w warunkach domowych są orientacyjne, różnią się w zależności od miejsca, a także sklepu lub producenta.

od 12 lat
Wideo

Dobre i złe sąsiedztwo grochu

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Pierniki, makowce i serniki na wigilijnym stole. Ile kosztują ciasta na święta? Czy samodzielne pieczenie opłaca się bardziej? - Strefa Agro

Wróć na kurierlubelski.pl Kurier Lubelski