18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Podziel się przepisem na wielkanocną potrawę

KQ
Makowiec
Makowiec Andrzej Szozda/archiwum Polskapresse
Udostępnij:
Święta Wielkanocne tuż tuż. Na pewno każdy z Was ma swój ulubiony świąteczny przysmak. Podzielcie się przepisem z naszymi Czytelnikami!

Przepis na wiosenne jajka od pani Magdy

7 jajek, 20 dag szynki, 5-6 ogórków korniszonowych, pęczek rzodkiewek, majonez, pieprz sól. Jajka gotujemy na twardo, dzielimy na pól, oddzielamy żółtko. Szynkę i ogórki kroimy w kostkę, kroimy też drobno rzodkiewkę. Mieszany szynkę, ogórki i rzodkiewkę z żółtkiem, dodajemy majonez i przyprawy. Takim farszem wypełniamy połówki jajek, na koniec dekorujemy rzodkiewka lub szczypiorkiem. I gotowe :)

***

My polecamy Wam słodki makowiec.

Makowiec

Składniki:
Ciasto:

1/2 kg mąki
2 jajka
1 kostka margaryny
2 łyżki cukru
5 dag drożdży
1/2 szklanki mleka
szczypta soli

Nadzienie:
1/2 kg maku
1 szklanka cukru
garść mąki
1/4 kostki roztopionej margaryny
2 jajka
10 dag namoczonych rodzynek
kandyzowana skórka pomarańczowa
olejek migdałowy

Wykonanie:
Przygotować rozczyn z drożdży, mleka, 1/2 łyżeczki cukru i 5-6 łyżek mąki. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę z margaryną posiekać nożem, dodać cukier, sól, jajka - zagnieść. Następnie dodać wyrośnięte drożdże i dokładnie wyrobić. Ciasto zawinąć w gazę i włożyć do zimnej wody (wody musi być tyle, by ciasto było "utopione") do wypłynięcia. Jeżeli drożdże będą świeże ciasto wypłynie po 10 minutach.

Mak zalewamy dużą ilością wrzącej wody na całą noc. Na drugi dzień przelewamy na sito o drobnych oczkach i odciskamy z wody, następnie 2 razy mielimy maszynką do mięsa i dodajemy wszystkie składniki - mieszamy.

Ciasto po wypłynięciu dzielimy na dwie części (nadzienie również), podsypujemy mąką, wałkujemy dość cienko, rozsmarowujemy nadzienie i rolujemy. Ciasto zawijamy w pergamin z lekkim luzem, a końcówki podwijamy. To samo robimy z drugą porcją.

Obie rolady wkładamy na blachę i do piekarnika na 50-60 minut, w 180 stopni Celsjusza.

Po wystygnięciu smarujemy makowiec zwykłą polewą zrobioną z cukru pudru i gorącej wody.

Smacznego!

Podziel się przepisem!

Na Wasze przepisy czekamy w komentarzach pod tekstem. Wysyłajcie je także na [email protected]. Opublikujemy je na naszej stronie!


Nasze serwisy:
Serwis gospodarczy - Wybierz Lublin
Serwis turystyczny - Perły i Perełki Lubelszczyzny
Serwis dla fanów spottingu i lotnictwa - Samoloty nad Lubelszczyzną
Miasto widziane z samolotu - Lublin z lotu ptaka
Nasze filmy - Puls Polski


Codziennie rano najświeższe informacje z Lublina i okolic na Twoją skrzynkę mailową.
Zapisz się do newslettera!

Wideo

Komentarze 9

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

i
i-ti
gniot nie gniot - łyżeczką da się zjeść :)
b
baba
TYLKO SERNIKI I BABKI, a nie jakieś makowce !
m
mmm
Oczywiście MAKOWIEC A NIE makowic-przepraszam za literówkę:((
m
mim
mówi się makowic, a nie makowca!!!!
g
gina
to za gniot na tej focie?
x
x
masz rację, teraz to babki i serniki a nie makowce
24h
Ewentualnie dobrze rozrobiony spirytus ;)
i
iza
u mnie w domu makowca je sie we wszystkie swieta :)
c
ciastek
Na Wielkanoc piecze się SERNIKI, a nie makowce. Te ostatnie na Boże Narodzenie...
Dodaj ogłoszenie