Gdzie można kupić pieczywo o tradycyjnym domowym smaku i zapachu? Jedną z piekarni, które wciąż kultywują tradycyjne receptury, jest Gminna Spółdzielnia „Samopomoc Chłopska” w Ludwinie. Jej sztandarowe produkty – chleb ludwiński i chleb ludwiński żytni – zostały wpisane na listę produktów tradycyjnych. Wielokrotnie nagradzane w różnych konkursach, mają swoich fanów daleko poza granicami gminy. – To tradycyjny chleb pszenno-żytni oraz żytni przygotowany na naturalnym zakwasie. Stąd jego charakterystyczny smak i zapach – tłumaczy Wojciech Szymański, prezes ludwińskiej spółdzielni.
Piekarnia w Ludwinie wypieka około 20 ton pieczywa miesięcznie.
W wakacje zwiększa obroty nawet dwukrotnie. – Nasz chleb kupują turyści, którzy latem przyjeżdżają na pojezierze. To przeważnie mieszkańcy Lublina, którzy w mieście nie mogą kupić takiego pieczywa. Niektórzy w drodze powrotnej do domu robią zapasy na cały tydzień – opowiada prezes Szymański. – Znacznie gorzej jest zimą. Najniższe obroty w piekarni mamy w listopadzie i lutym – dodaje.
Sukces pieczywa w Ludwina kryje się nie tylko w tradycyjnej recepturze. – Do wypieków nie dodajemy żadnej chemii. Chleb rośnie na naturalnym zakwasie i jest pieczony w piecu starego typu, jakiego używały nasze babcie – tłumaczy Szymański.
Prezes „Samopomocy Chłopskiej” w Ludwinie od dawna myśli o sprzedawaniu swoich produktów w Lublinie. – Podjęliśmy już taką próbę. Jednak przebicie się do dużych sieci nie jest łatwe. A przy mniejszych zamówieniach, transport wychodzi zbyt drogo – tłumaczy.
Spółdzielnia w Ludwinie jest jedną z nielicznych w naszym regionie, które przetrwały zmiany lat 90. minionego wieku: handluje płodami rolnymi, prowadzi własne sklepy i działalność gastronomiczną. – Ta dywersyfikacja pozwala nam funkcjonować w twardych realiach rynku – mówi prezes.
Małe piekarnie bankrutują
W Polsce działa obecnie 10 tys. piekarni i piekarnio-cukierni. Według raportu firmy Dun & Bradstreet Poland, w 2010 roku w całym kraju liczba piekarni zmniejszyła się o 400. Tylko w pierwszym kwartale tego roku, działalność zakończyło 160 piekarzy. Jak szacuje Stanisław Butka, prezes Stowarzyszenia Rzemieślników Piekarstwa RP, w 2011 roku może zbankrutować nawet tysiąc. – Warto poszerzyć ofertę, zaoferować specjalne gatunki pieczywa. Tego dziś szukają klienci. Popyt na zwykły chleb spada – podpowiada Andrzej Gantner z Polskiej Federacji Producentów Żywności.
Od 1999 r. spożycie pieczywa spadło o ponad 25 kg na osobę. W tym roku statystyczny Polak zje już tylko 54,1 kg chleba i bułek. Za kilogram chleba pszenno-żytniego płacimy dziś średnio 4,40 zł, a chleba razowego – 5,53 zł. Dwa lata temu ceny wynosiły odpowiednio 3,76 zł i 4,80 zł (dane GUS). W Polsce pieczywo jest o 20–50 proc. tańsze niż w pozostałych krajach UE
Jak głosujemy w II turze wyborów samorządowych
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
- Polski samolot musiał nagle lądować na Islandii. Nerwowa sytuacja na pokładzie
- Gwiazdy „Pulp Fiction” na 30. rocznicy premiery filmu. Niektórych zabrakło
- Kokosanka pingwinem roku. Ptak z gdańskiego zoo bije rekordy popularności
- Sto dni do rozpoczęcia Igrzysk Olimpijskich w Paryżu. Co mówią mieszkańcy Paryża?