Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
4 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Portulaka...

Portulaka, salsefia, wężymord: to się w ogóle je? Ranking mało znanych warzyw o niezwykłych właściwościach

Portulaka

Portulaka jest warzywem, które doskonale zastąpi szpinak. Jej mięsiste listki nasycone są cytrynowo-orzechowym aromatem.

Właściwości
Portulaka to warzywo bogate w ka­roten i witaminy grupy B a także składniki mineralne. Znajdziemy w niej przede wszystkim wapń, fosfor i żelazo. Jest też bogatym źródłem antyoksydantów i kwasów omega 3. Znana jest z właściwości oczyszczających krew i usprawniających funkcjonowanie układu nerwowego. Wspomaga także trawienie.

Wykorzystanie w kuchni
Zarówno liście, jak i łodyżki portulaki są w pełni jadalne. Liście można przyrządzić jak szpinak, a mięsiste łodygi zaś - jak szparagi. Portulaka, dzięki lekko kwaskowatemu posmakowi, sprawdzi się w sałatkach. Jej naturalnie słony smak sprawia, że nie musimy używać soli.

Zobacz również

Majówka 2024 we Włocławku. Koncert Katarzyny Nosowskiej na Bulwarach. Zdjęcia, wideo

Majówka 2024 we Włocławku. Koncert Katarzyny Nosowskiej na Bulwarach. Zdjęcia, wideo

Garden Party u Herbstów. Zapisy ruszają 6 maja!

Garden Party u Herbstów. Zapisy ruszają 6 maja!

Polecamy

Dziś półfinał Madrid Open: Znaleźć klucz do pokonania Keys. O której i gdzie oglądać?

Dziś półfinał Madrid Open: Znaleźć klucz do pokonania Keys. O której i gdzie oglądać?

Duża aktualizacja WhatsAppa. Nowości w grupach i społecznościach

Duża aktualizacja WhatsAppa. Nowości w grupach i społecznościach

Filmowa majówka w Centrum Kultury. Coś dla kinomaniaków!

Filmowa majówka w Centrum Kultury. Coś dla kinomaniaków!