18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Potrawy na wigilię: Sprawdź nasze przepisy na pyszne dania świąteczne

Dorota Krupińska-Ziętkowska
Wieczerza wigilijna ma swój czar
Wieczerza wigilijna ma swój czar Adam Wojnar/Polskapresse
Przed nami najbardziej uroczysta i niezwykła kolacja - kolacja wigilijna. Na stołach pojawią tradycyjne potrawy, takie jakie przyrządzały nasze prababcie, babcie i mamy. Nie może zabraknąć postnego, czerwonego barszczu z uszkami, karpia, kompotu z suszu, czy kapusty z grochem.

Na wigilijnym stole niepodzielnie króluje ryba. Najbardziej popularny jest karp przyrządzany na wiele sposobów. Może być smażony, pieczony, gotowany, faszerowany i w galarecie. Ostatnio pojawia się też szczupak i pstrąg. Przysmakiem są również śledzie. Najczęściej przyrządzane w oleju. Ale mogą być z grzybami, w śmietanie. Wersji jest wiele.

Każda z tych potraw ma w naszej kulturze jakąś symbolikę. Np. mak oznacza dobrobyt i bogactwo. Nie może zabraknąć go więc tej nocy na naszych stołach. Owoce to płodność, zdrowie i długowieczność. Śledzie to symbol postu. Według dawnych wierzeń kapusta zapewniała witalność, a podawana z grochem miała chronić przed chorobami. Pamiętajmy, że należy skosztować każdej potrawy, by w nadchodzącym roku zapewnić sobie dostatek.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na kurierlubelski.pl Kurier Lubelski