Na wigilijnym stole niepodzielnie króluje ryba. Najbardziej popularny jest karp przyrządzany na wiele sposobów. Może być smażony, pieczony, gotowany, faszerowany i w galarecie. Ostatnio pojawia się też szczupak i pstrąg. Przysmakiem są również śledzie. Najczęściej przyrządzane w oleju. Ale mogą być z grzybami, w śmietanie. Wersji jest wiele.
Każda z tych potraw ma w naszej kulturze jakąś symbolikę. Np. mak oznacza dobrobyt i bogactwo. Nie może zabraknąć go więc tej nocy na naszych stołach. Owoce to płodność, zdrowie i długowieczność. Śledzie to symbol postu. Według dawnych wierzeń kapusta zapewniała witalność, a podawana z grochem miała chronić przed chorobami. Pamiętajmy, że należy skosztować każdej potrawy, by w nadchodzącym roku zapewnić sobie dostatek.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?