Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Poznaliśmy Wojewódzkich Liderów Smaku. Bułka z Klikawy i napoleonka z Lublina

Piotr Nowak
Piotr Nowak
Konkurs na Wojewódzkiego Lidera Smaku organizowany był już po raz dwunasty
Konkurs na Wojewódzkiego Lidera Smaku organizowany był już po raz dwunasty Jacek Orzeł
Pięć produktów spożywczych nagrodziła kapituła konkursu na Wojewódzkiego Lidera Smaku. Wśród zwycięzców dwunastej edycji akcji znalazły się wyroby z całego regionu.

Promocja potraw i produktów spożywczych z regionu to główny cel konkursu organizowanego przez Regionalną Izbę Gospodarczą w Lublinie.

Za najlepszy wyrób piekarski kapituła uznała bułkę z kiełkami żyta, wyprodukowaną przez Piekarnię-Cukiernię Abramowicz i Spółka z Klikawy koło Puław. Wyróżnienie w tej kategorii otrzymał chleb żytni wieloziarnisty z Gminnej Spółdzielni „Samopomoc Chłopska” w Ludwinie.

Wśród słodkości najlepsza okazała się napoleonka z Cukierni Skierka („Społem” Lubelska Spółdzielnia Spożywców w Lublinie). Kapituła doceniła także francuskie delicje (Gminna Spółdzielnia „Samopomoc Chłopska” w Niedrzwicy Dużej) i wafle kajmakowe (Powszechna Spółdzielnia Spożywców „ROBOTNIK” w Zamościu).

W kategorii „wyroby mięsne” nie było nagrody głównej. Wyróżnienie otrzymała kiełbasa szlachecka (Rolnicza Spółdzielnia Produkcyjna w Zagrodzie).

Statuetkę za najlepszy makaron otrzymały gniazda wstążki pełnoziarniste (Wytwórnia Makaronu Domowego „POL-MAK” S.A. Ludwin). Na wyróżnienie zasłużył makaron z jaj przepiórczych (DOM-MAK Jerzy Dąbrowski z Chełma).

Wśród wyrobów mleczarskich najbardziej do gustu jurorom przypadło zsiadłe mleko z Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Piaskach. W kategorii napoje alkoholowe statuetkę otrzymała Perła chmielowa z Perła-Browary Lubelskie.

Kapituła wyróżniła jeszcze szczupaka faszerowanego z Przedsiębiorstwa Społecznego „ProBono” oraz sakiewki z ciasta gryczanego z farszem z kaczki serwowane w Gniecki Hotel & Restauracja z Hrubieszowa.

Wyniki konkursu ogłoszono w piątek. W jedenastu poprzednich przyznane zostały certyfikaty dla 201 potraw i produktów.

Rozbiórka dawnej drożdżowni przy ul. Kunickiego. Były drożdże, będą bloki (ZDJĘCIA)
Wernisaż w Muzeum Lubelskim: Kolekcja Tadeusza Mysłowskiego już do oglądania (WIDEO, ZDJĘCIA)
Bieg Chęć na Pięć w lesie Stary Gaj (DUŻO ZDJĘĆ)
Kamil Wroński, 10-latek na politechnice właśnie zaliczył sesję. Będzie budował samochód elektryczny

Jesteśmy też w serwisie INSTAGRAM. Obserwuj nas!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na kurierlubelski.pl Kurier Lubelski