Spis treści
Szybkie śniadanie - najlepszy przepis
Gdy mam ochotę na pożywne i sycące śniadanie, przygotowuję sobie szakszukę. To aromatyczne danie, które dostarcza sporo białka, witamin i składników mineralnych. Szakszuka to popularne danie z kuchni Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej. Jego nazwa tłumaczona jest jako "mieszanka" lub "wielki bałagan". Szakszukę przygotowuje się na jednej patelni i serwuje na ciepło. Potrawa jest sycąca, aromatyczna i można ją jeść prosto z patelni.
Zobacz w galerii, jak przygotować śniadaniową szakszukę.
Przepis na szakszukę z rukolą
porcja dla 1-2 osób
czas przygotowania: 20 minut
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 3 jajka,
- 3 duże pomidory lub gotowy przecier pomidorowy,
- 5 pomidorków koktajlowych,
- pół cebuli,
- garść rukoli,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu,
- szczypta bazylii i kuminu,
- 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego,
- kilka kostek sera np. mozzarella lub feta,
- szczypiorek,
- opcjonalnie kilka listków bazylii,
- opcjonalnie papryka.
Jak zrobić szakszukę?
- Zaczęłam od posiekania cebuli oraz umycia i obrania pomidorów - możesz je sparzyć i zdjąć skórkę lub obrać delikatnie nożykiem.
- Na patelni rozgrzałam oliwę i podsmażyłam cebulę.
- Dodałam pokrojone pomidory oraz przyprawy.
- Całość dusiłam na małym ogniu ok. 5 min. Jeśli lubisz paprykę, to pokrój ją na kawałki i duś razem z pomidorami.
- W pomidorowym sosie zrobiłam trzy wgłębienia i wlałam tam jajka.
- Pokroiłam kilka pomidorków koktajlowych i dodałam do szakszuki.
- Dodałam także kilka kostek sera.
- Gdy jajka się ścięły, posypałam całość szczypiorkiem, rukolą i bazylią.
- Gotowe!
Zobacz także: Wyśmienite szparagi z boczkiem i jajkiem. Idealne danie na rozpoczęcie dnia. Przepis na wiosenne śniadanie ze szparagami
Tradycyjna szakszuka - jakie dodatki?
Tradycyjnie szakszukę przygotowuje się z:
- pomidorów,
- jajek,
- papryki,
- cebuli,
- przyprawy kumin,
- świeżej kolendry.
Przepis jednak możemy dostosowywać wedle uznania, dodając ulubione dodatki np. ser, oliwki, rukolę, bekon czy szpinak. Jajka najlepiej zostawić nieco płynne, a całość posypać na koniec świeżą bazylią czy szczypiorkiem.
Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie.
ObserwujStronaKuchni.pl!
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?