Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pralinki, trufle i cukierki z chrupkami. Pszczółka stawia na czekoladki (WIDEO, ZDJĘCIA)

Piotr Nowak
Zainwestowali 153 mln zł, żebyśmy mogli jeść czekoladki z Lublina. - Z satysfakcją mogę powiedzieć, że rozpoczynamy właśnie nowy etap działalności Fabryki Cukierków „Pszczółka” - mówi Aleksander Batorski, prezes firmy. W nowym zakładzie w podstrefie ekonomicznej na Felinie właśnie ruszyła produkcja nowych odmian cukierków.

153 mln zł kosztowała inwestycja w podstrefie ekonomicznej na Felinie. Pod koniec zimy, FC „Pszczółka” zakończyła budowę nowej hali produkcyjnej. Ostatnio, zakończyła przeprowadzkę i uruchamianie nowych linii.

- Firma przeszła wielką metamorfozę. Zbudowaliśmy nowy zakład i kupiliśmy nowe linie produkcyjne. Tak dużej inwestycji w naszej branży nie było od dawna – przyznaje Aleksander Batorski, prezes FC „Pszczółka” od kwietnia bieżącego roku.

Powierzchnia nowej fabryki to 20 tys. metrów kwadratowych. Zakład przy ul. Krochmalnej był siedmiokrotnie mniejszy. Wraz z inwestycją zwiększyło się także zatrudnienie, do 113 osób w 2013 r. do 195 obecnie. Według optymistycznych planów firmy, w lubelskim zakładzie będzie pracować nawet pół tysiąca osób.

- Dzięki takim ogromnym inwestycjom Lublin szybko odbudowuje swój przemysł. Ostatnie lata to wzrost zatrudnienia, właśnie w przemyśle, i nowoczesne zakłady - przyznaje Mariusz Sagan, dyrektor Wydziału Strategii i Obsługi Inwestorów Urzędu Miasta Lublin.

FC „Pszczółka” w swojej ofercie ma około 50 rodzajów cukierków. Jesienią i zimą na sklepowych półkach pojawi się sześć nowych odmian. Wśród nich pralinki z nadzieniem, trufle oraz truskawkowe cukierki z chrupkami oblane czekoladą.

Co piąty cukierek z Lublina trafia za granicę. Głównie do krajów europejskich, ale też do Dubaju, Mongolii i na Tajwan. Prowadzone są także rozmowy z kontrahentami m.in. z Chin, Korei Południowej, Stanów Zjednoczonych, Hongkongu, Kanady.

Tłumy na koncercie Festa Italiana na Arenie Lublin. Włoskie hity porwały lublinian [ZDJĘCIA, WIDEO]
Tak kibicowaliście na meczu Speed Car Motor Lublin [GALERIA]
Remonty ulic w Lublinie. Cieszyć się czy płakać? (LIST CZYTELNIKA)
Święto chleba w lubelskim skansenie [ZDJĘCIA]
Ćwiczyli pływanie pod okiem Otylii Jędrzejczak [ZDJĘCIA]

Jesteśmy też w serwisie INSTAGRAM. Obserwuj nas!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Dlaczego chleb podrożał? Ile zapłacimy za bochenek?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Wróć na kurierlubelski.pl Kurier Lubelski