Badania są w całości refundowane w ramach programu Lider X edycja z Narodowego Centrum Badań i Rozwoju. Jednym z wymogów, aby otrzymać dofinansowanie było wskazanie firmy zainteresowanej produktem, którego badania dotyczą. W tym przypadku znalazła się chętna na zdrowe przekąski marka.
- Ceny będą ok. 30 proc wyższe od standardowych przekąsek dostępnych w sklepach - tłumaczy Combrzyński.
Do powstawania prażynek będą użyte nie tylko mąka pozyskiwana z owadów, ale też mąka ziemniaczana, kukurydziana oraz świeże warzywa i owoce.
– Będą to między innymi jarmuż, brokuł, aronia czy borówka. Ważne, aby nie były one przetworzone i zachowały swoje wartości prozdrowotne – podkreśla Combrzyński.
Dodaje również, że w ramach projektu zostanie zakupione urządzenie, które dzięki modyfikacji stanie się prototypem pozwalającym otrzymać produkty jak najwyższej jakości.
- W ramach zaplanowanych badań chcemy przeprowadzić m.in. analizę sensoryczną na pewnej grupie osób - zdradza plany koordynujący projekt naukowiec. Jak podkreśla, owady jadalne są doskonałym źródłem białka, a ich popularność w kontekście tworzenia z nich posiłków wciąż rośnie.
Jak głosujemy w II turze wyborów samorządowych
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?