Uczeni z INS opracowali zintegrowany proces technologiczny składający się z suszenia, granulacji i ekstrakcji chmielu. Zaprojektowali i wybudowali instalację do wytwarzania ekstraktów chmielowych o zdolności produkcyjnej 3 tys. ton rocznie, co w pełni zaspokaja potrzeby związane z przerobem chmielu z krajowych plantacji. Skonstruowali również urządzenia do suszenia i granulacji chmielu.
Instalacja do ekstrakcji chmielu jest jedyną tego typu w Polsce. Na świecie taką technologię opracowano w USA, Niemczech i Wielkiej Brytanii. Tak wytworzone ekstrakty znajdują zastosowanie w przemyśle piwowarskim i farmaceutycznym oraz spożywczym. Charakteryzują się doskonałymi właściwościami użytkowymi, należą do grupy produktów z tzw. zielonej chemii.
Chmiel w polskiej strukturze upraw rolniczych zajmuje ważną pozycję. Jest źródłem utrzymania dla kilku tysięcy rolników i ich rodzin, a także firm związanych z przetwórstwem chmielu. Osiągnięcia INS w dziedzinie przetwórstwa chmielu wpłynęły na poprawę opłacalności uprawy surowca.
Zespołem kierował dr Edward Roj, w jego skład weszli: Bolesław Skowroński, August Turczyn, Józef Orłowski, Krzysztof Sitkiewicz, Stanisław Iwańczuk, Edward Wołoszyn, Julian Łełyk.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?