Ponad setka producentów żywności regionalnej, obecnych na spotkaniu, dowiedziała się o wymogach i ułatwieniach w swoim sektorze. - W pewnych przypadkach, np. nie trzeba będzie już rejestrowa działalności gospodarczej, co znacznie ułatwi lokalnym wytwórcom życie - dodaje dyrektor. Województwo lubelskie ma aktualnie 153 pozycje kulinarnych na liście produktów tradycyjnych. To daje nam 3. miejsce w kraju. - W Polsce możemy pochwalić się np. produktami piekarniczymi. Cebularze są rozpoznawane wszędzie - mówi dyrektor.
Naturalne i zdrowe
Jolanta Mazurkiewicz z gminy Końskola postanowiła trzy lata temu produkować przetwory z dzikiej róży. - Surowce pochodzą z własnych plantacji. Chcieliśmy w ten sposób odtworzyć tradycjne kulinarne, które znajdowaliśmy w książkach kucharskich naszych babć - przynaje właścicielka „Manufaktury Różanej”. Natomiast Marianna Wikto-rowicz z masarnii „Samopomoc Chłopska” w Baranowie zajmuje się produkcją wyrobów wędliniarskich od 2006 roku. - Już siedem naszych wyrobów znajduje się na liście produktów tradycyjnych. Do produkcji wędlin używany jedynie soli do peklowania - gwarantuje Marianna Wiktorowicz. Kolejne spotkanie planowane jest w listopadzie.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?