Produkcja bułgarskiego "złota", jak wielu nazywa olejek różany, powstaje tak samo jak... bimber

Kazimierz Sikorski
Kazimierz Sikorski
Damascena
Bułgaria jest światowym liderem w produkcji olejku różanego. Proces jest skomplikowany i wymaga doświadczonych pracowników.

Kiedy dojeżdża się do tego magicznego miejsca, nie czuje się już takiego upału, jaki panował jeszcze kilka kilometrów wcześniej. To sprawka gór, które otaczają malowniczą Dolinę Róż. Witamy w Damasceńskim Kompleksie Etnograficznym, gdzie znajduje się pierwsza prywatna destylarnia olejku różanego „Damascena” w Bułgarii. Jest on położony u podnóża Bałkanów, w przepięknej wiosce Skobelevo, niedaleko miasta Kazanlak.

Olejek różany to prawdziwe złoto tego kraju, mówią z dumą miejscowi. Kraj ten produkuje go najwięcej na świecie. Wykorzystywany jest między innymi do produkcji kosmetyków, leków i innych produktów, a czekają na niego koncerny i mniejsze firmy we Włoszech, Turcji, Francji czy Stanów Zjednoczonych.

Co ciekawe, olejek różany oraz wodę różaną wytwarza się dokładnie tak, jak… bimber , czyli przez destylację. Technologia ta trafiła kilka wieków temu do Bułgarii z Indii i Persji.

Początek na plantacji
Wszystko zaczyna się od urządzenia plantacji róż. Dopiero po trzech latach mamy szansę na odpowiednie zbiory. Nadchodzi wtedy wreszcie pora zbierania płatków róż. Robi się to zawsze o świcie, aby uzyskać najcenniejszy olejek różany, zwany także „płynnym złotem Bułgarii". Zebrane z pobliskich pól płatki róż przywozi się następnie do miejscowego zakładu i wsypuje do kadzi z gorącą wodą.

Do każdego z ogromnych pojemników, jak tłumaczy nam jeden z pracowników tego zakładu, wlewa się 2000 litrów ciepłej wody i pół tony płatków róży. Woda musi być ciepła, aby płatki róży mogły „zatonąć” . Gdyby woda była zimna, płatki nie
osiadłyby na dnie zbiornika. Wszystko to gotuje się przez kilka godzin.

Opary z róż i gotowanej wody trafiają do chłodnicy. Tam para wodna skraplała się w prostej rurce przechodzącej przez kocioł zasilany przez cały czas zimną wodą i jest zbierana w zbiorniku. Innymi słowa następuje kondensacja mieszaniny płynów-olejek różany/woda różana/czysta woda. Róże nie fermentują ponieważ nie zawierają cukrów.

W czasie tego procesu czysta woda zostaje oddzielona i zostaje nam tylko olejek różany i woda różana. Cały proces trwa przeciętnie dwie i pół godziny. Do wyprodukowania jednego kilograma olejku różanego potrzebujemy, co może się wielu wydać niewiarygodne, od 3500 do 6000 kilogramów płatków różanych oraz aż czternaście ton wody.

W skrócie olejek różany jest produktem otrzymywanym w procesie destylacji z parą wodną o świeżym różowym kolorze. Pierwszy olejek różany w Bułgarii wydestylowano w XVII wieku. Jest on uznawany za najwyższej jakości olejek różany na świecie. Wyprodukowanie jednej kropli olejku różanego wymaga wykorzystanie płatków z 30 róż.

Bułgarskie złoto
Ta prywatna destylarnia została założona w 1991 roku. To największa fabryka tego cennego olejku nie tylko w Bułgarii, ale również na kontynencie. Jest też jedyną destylarnią olejku różanego w kraju, w którym można zobaczyć niesamowite malowidła ścienne. Freski opowiadają o historycznej przeszłości kraju, o podróży, jaką przebyła róża, abyśmy mogli cieszyć się jej cennym darem, jakim jest olejek różany.

To niepowtarzalne miejsce, gdzie można się przyjrzeć technologii produkcji olejku różanego i poznać wiele ciekawostek o historii róży, jej właściwościach i zastosowaniu. "Damascena" jest liderem w produkcji olejku różanego. Inspiracją do powstania zakładu w tym właśnie miejscu była, jak tłumaczą miejscowi, energia Doliny Róż i Doliny Trackich królów niedaleko miasta Kazanłyku.

Roczna produkcja olejku różanego w Bułgarii pod koniec lat 90. XX i w pierwszej dekadzie XXI wieku wahała się od 870 do 2000 kg rocznie (z wyjątkiem 2002, gdy wyniosła tylko 650 kg). W latach 2001–2008 eksportowano od 1020 do 1800 kg rocznie, a ceny rosły. od ponad 3200 euro za kilogram w roku 2001 do 4600 euro w roku 2008.

Astronauci amatorzy polecieli w kosmos

Wideo

Materiał oryginalny: Produkcja bułgarskiego "złota", jak wielu nazywa olejek różany, powstaje tak samo jak... bimber - Polska Times

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie