18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Produkcja żywności na Lubelszczyźnie: Wędzonki do kontroli

Dorota Krupińska
Marianna Wiktorowicz, prezes GS Baranów, w swojej masarni przeprowadziła kontrolę. Wędliny tam wyrabiane nie przekraczają norm Anna Kurkiewicz
W poniedziałek w Urzędzie Marszałkowskim odbyło się seminarium na temat nowych przepisów unijnych dotyczących produkcji tradycyjnych wędlin. Poinformowano na nim producentów, jakie stosować technologie, by spełnić nowe normy.- Nie wiemy, ile zakładów przekracza normę, będziemy to sprawdzać - mówi Sławomir Sosnowski, wicemarszałek województwa lubelskiego. - Jestem spokojny o nasz region. Zrobimy wszystko, by jak najwięcej zakładów spełniało unijne normy - dodaje.

Ministerstwo rolnictwa zapowiada przeprowadzenie do końca marca badań pod kątem ilości substancji smolistych występujących w wędlinach wędzonych dymem. - Musimy przeprowadzić wiarygodne badania, by móc je przedstawić komisji europejskiej - tłumaczy Tadeusz Nalewajk, podsekretarz stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Wiceminister Nalewajk zapowiada również pomoc finansową dla tych firm, które muszą zmienić technologię wędzenia. - Chodzi o to, żeby od września nie miały problemów z prowadzeniem działalności - dodaje.

Próbki wędzonych wędlin i ryb pobierać będą powiatowi lekarze weterynarii, a następnie odsyłać m.in. do Państwowego Instytutu Weterynaryjnego - Państwowego Instytutu Badawczego w Puławach. - Zbadamy próbki reprezentatywne dla różnych regionów, pod względem sposobu wędzenia i rodzaju wędlin - mówi Krzysztof Niemczuk, dyrektor PIW. - Raport z wynikami prześlemy do ministerstwa rolnictwa. Dwa lata temu robiliśmy już tego typu badania. Większość wytwórni spełniała kryteria.

Oprócz badań rządowych producenci wędlin mogą wykonać pomiary na własny koszt. - Kontrola, którą przeprowadziliśmy w naszej masarni, wyszła dobrze, nie przekraczamy norm - mówi Marianna Wiktorowicz, prezes GS w Baranowie. - Na razie jestem spokojna. Cały czas pracujemy z powiatowym lekarzem weterynarii - dodaje.

Do Powiatowego Inspektoratu Weterynaryjnego w Lublinie wpłynęły na razie wyniki badań z kilku firm z powiatu.

- Wyniki są dobre, producenci nie przekroczyli norm. Czekamy na następne dane - mówi dr Magdalena Świątkowska z PIW w Lublinie. - Wysłaliśmy pismo do zakładów, by w ramach kontroli wewnętrznej także przeprowadzały badania.

Kurier Lubelski na Twitterze i Google+

FLESZ: Polacy żyją krócej. Co nas zabija?

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 14

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

C
Chełmianin N

Kto czytać umie,to zrozumie,co powinno być w rozumie!!!!!
Ciągle Wam się tłumaczy,że historii się nie zmieni
i że nikt Lubelskiego w Lubelszczyznę nie zamieni.
Mądrzy wyjaśnili i teren Lubelszczyzny zawęzili,
po to, żebyście się swoich niecnych myśli wyzbyli.

RADA JĘZYKA POLSKIEGO
PRZY PREZYDIUM POLSKIEJ AKADEMII NAUK
Warszawa ,dnia 6 lipca 2011 roku RJP-183/W/2011
Szanowny Panie,
Lubelszczyzna to 'ziemia lubelska', a nie 'województwo lubelskie'. Wyraz ten powstał przez dodanie do przymiotnika lubelski przyrostka -yzna,wskazującego na jakiś obszar.
Łączę wyrazy szacunku
/-/ dr Katarzyna Kłosińska
Sekretarz Rady Języka Polskiego przy Prezydium PAN.

f
fk

ty zrobisz kasę na swojej głupocie związanej z brakiem wiedzy dotyczącej produkcji wędlin

J
JAREK

jak biedaki żyliście do tej pory,gdyby nie unijny zakaz nie wiedzielibyście nawet że jesteście truci,a pieczywo w którym używane są polepszacze zdrowsze.?

d
do mai - popieram!

Albo robi kasę na trujacych wędlinach

m
masarz Robert

A pomyśl o tych którzy tych norm nie spełnią na przykład drobni wytwórcy którzy produkowali zgodnie z obowiązującymi normami unijnymi zresztą...czeka ich bezrobocie.Jak francuscy rybacy nalegali aby ślimaka uznać za rybę unia się zgodziła a Francuzi otrzymali dopłaty na hodowlę ryb.To jest organizacja w której coraz częściej wygrywa absurd a logiczne myślenie odchodzi powoli do lamusa.

m
maja

BO OSRODKOW dla uszkodzonych dzieci( m. in przez benzoapiren, spozywany przez rodzicow w wedlinach) jest jak KROPLA W MORZU POTRZEB.
To , ze Polacy sa "pomyslowi" i NIE MAJA POJECIA, ze TRUJA SIEBIE I SWOJE DZIECI , mozna poczuc na wsiach, w dzielnicach domkow w miastach, gdzie czesto jest smog spowodowany paleniem wszystkiego, co nie nadaja sie do zjedzenia albo uzytku domowego (rozne smieci).
DLATEGO MY WSZYSCY POWINNISMY DOMAGAC sie STALEJ i RZETELNEJ KONTROLI WEDLIN !

l
leon

kto ci tych głupot naopowiadał,jesteś może ofiarą takich wędlin.?

m
maja

Czy wiecie, ze jeszcze na poczatku lat60tych suszono zboze GAZAMI SPALINOWYMI?

Jedzenie czeste wedzonek ( ponad 10x wieksze spozycie caloroczne, niz w czasach PRLu!) powoduje nie tylko nowotwory, ale i zmiany genetyczne, bezplodnosc, uszkodzenia plodow i zwiekszona liczbe narodzin ciezko uszkodzonych dzieci ( wzrost b. duzy, niepublikowane dane), ktore PRZEZYWAJA tylko dzieki postepowi medycyny i ktorymi MUSZA OPIEKOWAC sie przez kilkanascie- klikadziesiat lat rodzice. BO OSRODKOW dla takch dzieci jest jak KROPLA W MOZY POTRZEB.
A to powoduje BENZO{a}PIREN , zawarty w dymie palonego drewna. O "dodatkach " - tanszych i zwiekszajacych zadymienie w trakcie wedzenia - wiedza tylko ci, co "maksymalizuja zyski", bo zycie i zdrowie innych maja w ...nosie. Wiem o zbieranych starych meblach z lakierem, zabezpieczeniami p/ kornikom, etc.

M
Ma Sarz

Lakiernik wędlin, malowanie na kolor RAL 524

I
Izk

w kolorze zielonym

b
baba ze wsi

Unijne normy to sama chemia !!!

R
Rozsądek

I po co ta cała panika jak wszyscy spełniają te nowe normy? Nawet GS w Baranowie. Chyba żeby PiS miał czym straszyć a media o czym pisać .

R
Rozsądek

I po co ta cała panika jak wszyscy spełniają te nowe normy? Nawet GS w Baranowie. Chyba żeby PiS miał czym straszyć a media o czym pisać .

m
masarz Robert

Unia zabrała nam zwykłe żarówki,a teraz przypieprzyła się do naszych wędlin.Jakoś przez tyle lat nikt się nie otruł a tu nagle zakaz.Sami dawali unijne certyfikaty dla wędlin regionalnych,a teraz co szkodliwe.?Aż boję się pomyśleć co ci unijni idioci jeszcze wymyślą.Myślę że chodzi o to że nasze wyroby mięsne są o niebo lepsze od tego badziewia które produkują kraje unii.Chodzi im tylko o ograniczenie konkurencji i będą teraz sprzedawali te swoje tzw.wyroby mięsne o smaku papieru toaletowego.Kiedyś kupiłem w Lidlu czeską wędzonkę,była taka "smaczna" że nawet pies nie chciał jej zjeść.

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3