18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Produkcja żywności na Lubelszczyźnie: Wędzonki do kontroli

Dorota Krupińska
Marianna Wiktorowicz, prezes GS Baranów, w swojej masarni przeprowadziła kontrolę. Wędliny tam wyrabiane nie przekraczają norm
Marianna Wiktorowicz, prezes GS Baranów, w swojej masarni przeprowadziła kontrolę. Wędliny tam wyrabiane nie przekraczają norm Anna Kurkiewicz
W poniedziałek w Urzędzie Marszałkowskim odbyło się seminarium na temat nowych przepisów unijnych dotyczących produkcji tradycyjnych wędlin. Poinformowano na nim producentów, jakie stosować technologie, by spełnić nowe normy.- Nie wiemy, ile zakładów przekracza normę, będziemy to sprawdzać - mówi Sławomir Sosnowski, wicemarszałek województwa lubelskiego. - Jestem spokojny o nasz region. Zrobimy wszystko, by jak najwięcej zakładów spełniało unijne normy - dodaje.

Ministerstwo rolnictwa zapowiada przeprowadzenie do końca marca badań pod kątem ilości substancji smolistych występujących w wędlinach wędzonych dymem. - Musimy przeprowadzić wiarygodne badania, by móc je przedstawić komisji europejskiej - tłumaczy Tadeusz Nalewajk, podsekretarz stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Wiceminister Nalewajk zapowiada również pomoc finansową dla tych firm, które muszą zmienić technologię wędzenia. - Chodzi o to, żeby od września nie miały problemów z prowadzeniem działalności - dodaje.

Próbki wędzonych wędlin i ryb pobierać będą powiatowi lekarze weterynarii, a następnie odsyłać m.in. do Państwowego Instytutu Weterynaryjnego - Państwowego Instytutu Badawczego w Puławach. - Zbadamy próbki reprezentatywne dla różnych regionów, pod względem sposobu wędzenia i rodzaju wędlin - mówi Krzysztof Niemczuk, dyrektor PIW. - Raport z wynikami prześlemy do ministerstwa rolnictwa. Dwa lata temu robiliśmy już tego typu badania. Większość wytwórni spełniała kryteria.

Oprócz badań rządowych producenci wędlin mogą wykonać pomiary na własny koszt. - Kontrola, którą przeprowadziliśmy w naszej masarni, wyszła dobrze, nie przekraczamy norm - mówi Marianna Wiktorowicz, prezes GS w Baranowie. - Na razie jestem spokojna. Cały czas pracujemy z powiatowym lekarzem weterynarii - dodaje.

Do Powiatowego Inspektoratu Weterynaryjnego w Lublinie wpłynęły na razie wyniki badań z kilku firm z powiatu.

- Wyniki są dobre, producenci nie przekroczyli norm. Czekamy na następne dane - mówi dr Magdalena Świątkowska z PIW w Lublinie. - Wysłaliśmy pismo do zakładów, by w ramach kontroli wewnętrznej także przeprowadzały badania.

Kurier Lubelski na Twitterze i Google+

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na kurierlubelski.pl Kurier Lubelski