Przepis na jajka faszerowane na Wielkanoc. Doskonałe farsze do jajek na wielkanocne śniadanie: pieczarki, łosoś, awokado, szynka

MAO
Jajka faszerowane to świetne danie na wielkanocny stół. Nadają się zarówno na śniadanie wielkanocne jak i na świąteczną kolację. Ponadto to po prostu po smakowita przekąska. Prawdziwym przysmakiem są jajka faszerowane pieczarkami, łososiem, awokado i szynką. Ich przygotowanie jest proste, a potrawa bardzo smaczna i do tego efektowna. Jak długo trwa przygotowanie jajek faszerowanych? W zależności od tego, ile jaj chcemy nafaszerować i iloma różnymi farszami - czas przygotowania wynosi od kilkunastu minut do nawet godziny. Jaja faszerowane na Wielkanoc to coś, co warto przygotować i co zadowoli smakoszy, nawet tych o najbardziej wyszukanym podniebieniu.

Przepisy na Wielkanoc: jaja faszerowane

Chcecie zaskoczyć rodzinę pysznym jedzeniem podczas śniadania wielkanocnego? A może spodziewacie się gości na obiedzie w Niedzielę Wielkanocną lub w Poniedziałek Wielkanocny? Jajka faszerowane są świetnym daniem, które jest bardzo smaczne, efektowne i smakuje chyba każdemu.

ZOBACZCIE ZDJĘCIA

Jajka faszerowane na Wielkanoc: najlepsze przepisy

Wielkanoc jest idealnym momentem, kiedy można podać jajka faszerowane. Najlepsze są z pieczarkami, łososiem albo awokado. Farsz można dowolnie modyfikować dodając ulubione warzywa i przyprawy, zmieniając w ten sposób smak jajek faszerowanych.

Jajka faszerowane: jak przygotować?
Na początek należy duże jajka (rozmiar L lub XL) ugotować na twardo, wystudzić w zimnej wodzie i obrać. Nastepnie przekroić wzdłuż na pół i łyżeczką wydrążyć żółtka. Uwaga, żółtka wkładamy do jednej lub kilku miseczek - w zależności od tego, na ile sposobów chcemy faszerować jajka.

Gotowe nafaszerowane jajka przed podaniem należy schłodzić w lodówce, chłodne są smaczniejsze.

Poniższe przepisy są na farsze, które wystarczą na 4 jajka faszerowane, czyli 8 połówek. Zatem jeśli chcecie skorzystać ze wszystkich przepisów, powinniście ugotować 12 jaj, a żółtka przełożyć do trzech miseczek.

Jajka faszerowane pieczarkami - przepis
Jeden z najsmaczniejszych farszów do jajek na wielkanoc, to ten z pieczarek z natką pietruszki. Aby przygotować cztery jajka faszerowane pieczarkami, potrzebne są następujące składniki:

  • 4 jajka ugotowane na twardo i przekrojone na pół
  • 20 dag pieczarek
  • 1/2 małej cebuli
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka masła
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • 1-2 łyżki majonezu

Żółtka należy rozgnieść widelcem w miseczce. Pieczarki umyć, obrać i zetrzeć na tarce na małych oczkach. Cebulę obrać i drobno posiekać w kosteczkę. Na rozgrzaną patelnię dać olej i zeszklić cebulę, dodać pieczarki. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu i dodać do żółtek. Natkę pietruszki posiekać i dorzucić do żółtek z pieczarkami i cebulką. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku. Na koniec należy dodać majonezu, aby farsz się połączył w jedną masę.

Połówki ugotowanych jajek faszerować nakładając ilość farszu według uznania. Jajka faszerowane pieczarkami gotowe!

Jajka faszerowane łososiem - przepis
Najpyszniejsze jednak są jajka faszerowane łososiem, z dodatkiem koperku. Aby przygotować cztery jajka faszerowane łososiem, potrzebne są następujące składniki:

  • 4 jajka ugotowane na twardo i przekrojone na pół
  • 60 g łososia wędzonego
  • pół pęczka koperku
  • 2 łyżki majonezu
  • sól i pieprz cytrynowy

Żółtka należy rozgnieść widelcem w miseczce. Wędzonego łososia drobno posiekać i dodać do żółtek. Koperek również posiekać i dorzucić do miseczki. Wymieszać, dodać majonez i ponownie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem cytrynowym do smaku. Gotowy farsz nakładać do połówek ugotowanych jajek. Jajka faszerowane łososiem gotowe!

Jajka faszerowane awokado - przepis
Trzeci farsz, który na pewno zrobi furorę na świątecznym stole, to awokado i świeża kolendra z limonką. Takie jajka faszerowane mają nieco egzotyczny smak, ale są pyszne! Aby przygotować cztery jajka faszerowane awokado, potrzebne są następujące składniki:

  • 4 jajka ugotowane na twardo i przekrojone na pół
  • 1 duże dojrzałe awokado
  • garść świeżej kolendry
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 2 łyżki majonezu
  • mały ząbek czosnku
  • sól i pieprz

Żółtka należy rozgnieść widelcem w miseczce. Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę i wydrążyć łyżką miąższ. Pokroić go drobno i dodać do żółtek. Kolendrę posiekać i dorzucić do farszu. Dodać majonez oraz sok z limonki. Wymieszać. Jeśli farsz jest za rzadki, można dodać jeszcze odrobinę majonezu. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotowy farsz nakładać do połowek ugotowanych jajek. Jajka faszerowane awokado gotowe!

Zobacz koniecznie

Czytaj także

Nie przegap

Zobacz koniecznie

[promo]1071;1;Bądź na bieżąco i obserwuj [/promo]

Jak sposób parzenia kawy wpływa na jej właściwości?

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3