Zrób w lecie, zjedz w zimie. Przepis na ogórki kiszone
Ceny ogórków gruntowych na targu przy al. Tysiąclecia wahają się od 1,90 zł do 3,50 zł za kg. Z kolei na targu przy ul. Ruskiej ogórki można już kupić za 1,20 zł za kg. Najdrożej zapłacimy tu 4,80 zł.
A co można zrobić z ogórkami w kuchni? Sprawdźcie nasze przepisy.
Przepis na ogórki małosolne:
1 kg ogórków gruntowych
20 dag chrzanu
20 dag kopru
ziele angielskie, gorczyca, czosnek
sól
Na litr wody dodajemy dwie łyżki soli. Wkładamy do słoika bądź butelki ziele angielskie, chrzan, koper, gorczycę i czosnek. Układamy ogórki ciasno w słoiku. Na koniec, na wierzch dodajemy liście wiśni dla smaku. Zalewamy całość wrzątkiem. Następnego dnia ogórki powinny być gotowe do spożycia.
Przepis na korniszony:
2 kg małych ogórków
na jeden słoik ogórków: 3 ziarnka pieprzu, 3 ziarnka ziela angielskiego, 10 ziarenek gorczycy, 0,5 ząbka czosnku, kawałeczek korzenia chrzanu, gałązkę kopru,
marchewka lub papryka (jeśli ktoś lubi) pokrojona w krążki lub paski
szklanka octu
Na dno słoika wrzucamy przyprawy, ciasno układamy umyte uprzednio ogórki, dolewamy zalewę i zakręcamy słoik. Pasteryzujemy gotując ok. 15 min. na wolnym ogniu. Po wystygnięciu, kładziemy słoiki na ściereczce dnem do góry, aby sprawdzić, czy nie ciekną. Po około 48 godzinach ogórki są gotowe do jedzenia.
Przepis na sałatkę z ogórków w słodko-kwaśnej zalewie:
Składniki na osiem jednolitrowych słoików:
25 ogórków pokrojonych w cienkie plasterki
6 cebul pokrojonych w cienkie krążki
2 zielone papryki pokrojone w kostkę
3 ząbki czosnku
pół szklanki soli
3 szklanki octu jabłkowego
5 szklanek cukru
2 łyżki gorczycy
1,5 łyżeczki nasion selera
0,5 łyżeczki całych goździków
1 łyżka mielonej kurkumy
W dużej misce mieszamy ogórki z cebulą, zieloną papryką, czosnkiem i solą. Zostawiamy na około 3 godziny. W dużym rondlu mieszamy ocet jabłkowy z cukrem, nasionami gorczycy, nasionami selera, goździkami i kurkumą. Gotujemy i doprowadzamy do wrzenia. Z miski z ogórkami odlewamy powstały tam płyn i wlewamy go do wrzącego octu. Zdejmujemy zalewę z ognia tuż zanim zacznie się ponownie gotować. Przekładamy ogórki do czystych słoików i zalewamy zalewą. Starannie zakręcamy wieczka i ustawiamy słoiki do góry dnem na 5 minut, aby się uszczelniły. Po ostygnięciu, wstawiamy do lodówki i trzymamy w chłodzie aż do czasu podania.
Przepis na ogórki kiszone:
Składniki na cztery jednolitrowe słoiki:
2 kg ogórków gruntowych
kilka łodyg świeżego kopru
2 główki czosnku, obrane
korzeń chrzanu, podzielony na mniejsze części
sól
Ogórki myjemy i moczymy w zimnej wodzie przez kilka godzin. Wyparzamy słoiki, na dno każdego słoika dajemy koper, 6 ząbków czosnku i mały kawałek chrzanu. Z ogórków odlewamy wodę, a ogórki ciasno układamy w przygotowanych słoikach. Gotujemy wodę (najlepiej źródlaną). Na litr wody dodajemy 30 g soli. Ogórki zalewamy gorącą wodą, zostawiając 2 cm od górnego brzegu słoika.
Smacznego!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?