Jak przyrządzić polędwiczki wieprzowe
Mam swój sekretny przepis na szaszłyki z polędwiczkami. Bardzo prosty, a danie smakuje wyśmienicie. No i można się nim popisać np. na grillu ze znajomymi lub przyjaciółmi. Spróbujcie!
Przepis 1: Polędwiczki wieprzowe - szaszłyk
Składniki:
* Potrzebujemy kilograma polędwiczek
* 30 - 40 dag każdego z poniższych składników: boczku wędzonego, cebuli, pieczarek, papryki w różnych kolorach
* plus patyczki do szaszłyków.
Z tego wszystkiego otrzymamy przynajmniej kilkanaście - do dwudziestu porcji, czyli będziemy mieli ucztę na ok. 6-8 osób.
Sposób przyrządzania:
1. Polędwiczki, pokrojone w kostkę lub plastry grubości ok. 2 cm dobrze jest przez 3-4 godz. potrzymać w marynacie (olej plus ulubione zioła)
2. Pokrój także pozostałe składniki, ale tak by nie spadały po nadzianiu na patyczki.
3. Składniki nadziewamy na przemian, na jednym patyczku może być 3-4 sztuki polędwiczek.
Jak długo pieczemy polędwiczki wieprzowe?
Szaszłyki pieczemy na grillu na żarzących się węglach przez ok. 30-40 min. Nie może być otwartego ognia! Pilnujcie by się nie spaliły, najlepiej je obracać co kilka minut. Albo użyj aluminiowej tacki położonej na ruszt.
Zamiast grilla, szaszłyki upieczemy także w warunkach domowych, np. na patelni grillowej albo w piekarniku z grzałką elektryczną. W tym przypadku potrwa to o połowę krócej.
Będą pyszne np. z ryżem albo z mieszanką sałat.
Smacznego.
Jeżeli ten przepis Was nie zadowoli, polecam kolejne
Przepis 2: Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
Składniki:
* polędwiczki wieprzowe, świeże – 2 szt
* duża, biała cebula – 2 szt
* masło min. 82% – ok. 3 łyżki
* bulion warzywny – ok. 300 ml
* sól
* pieprz
* papryka ostra
* śmietana 18% słodka – ok. 100 ml
Sposób przyrządzania:
1. Polędwiczki oczyszczamy, kroimy w plastry. Lekko rozbijamy za pomocą dłoni.
2. Z każdej strony posypujemy odrobiną soli pieprzu. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy masło.
3. Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i szklimy na złoto.
4. Wkładamy nasze polędwiczki, obsmażamy z każdej strony.
5. Podlewamy bulionem i na wolnym ogniu dusimy do miękkości.
6. Odlewamy niewielką ilość bulionu do osobnego naczynia, dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.
7. Całość wlewamy z powrotem do gęsiarki, rozprowadzamy i podgrzewamy jeszcze ok. 3-5 minut.
8. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną papryki.
Podajemy gorące np. z ugotowaną na sypko kaszą.
Dodając np. chrzan, będziemy mieli polędwiczki w sosie chrzanowym
Smacznego!
Jak przyrządzić polędwiczki wieprzowe
Polecam jeszcze jeden przepis, prosty, a efekty są pyszne.
Przepis 3: Polędwiczki wieprzowe z pieczarkami wg. Ewy Wachowicz
Składniki:
* polędwiczki 70 dag
* pieczarki 0,5 kg
* śmietana 30 % 200 ml
* cebula 1 szt., sól i pieprz
* składniki przypraw na marynatę według uznania
* natka pietruszki
* trochę masła do smażenia
Sposób przyrządzania:
To przepis Ewy Wachowicz (smaker.pl). Chyba nie trzeba jej nikomu bliżej przedstawiać. Przeczytajcie jak Ewa Wachowicz przygotowuje polędwiczki:
1. Polędwiczki myję osuszam i przyprawiam marynatą.
2. Cebulę, pieczarki kroję, podsmażam i odrobinę solę i pieprzę.
3. Całość przekładam na talerz a na patelnie wykładam polędwiczki dodaję jeszcze trochę masła i podsmażam z obu stron po 3/4 min.
4. Rozgrzewam piekarnik do 180 st. Przekładam mięso do naczynia żaroodpornego rozkładam pieczarki zalewam śmietaną i posypuję natką.
5. Zapiekam pod przykryciem przez 30 min.
6. Potem ściągam przykrywkę i piekę jeszcze około 45 min. z termoobiegiem.
Podaję z ziemniakami.
POLECAMY PAŃSTWA UWADZE:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?