Przepisy wielkanocne: O wyższości żurku nad barszczem

Agnieszka Kasperska
Udostępnij:
Do dziś gospodynie spierają się o to, co powinno znaleźć się na wielkanocnym stole - barszcz biały, czy żurek. Ile domów, tyle opinii. Dla mężczyzn logiki w tym sporze nie ma żadnej. Chłop wie jedno - zupa ma być!

Na Mazowszu i w Małopolsce nazwy żurek i barszcz biały używa się wymiennie. Oznaczają jedną zupę. Na Lubelszczyźnie różnica jest już zauważalna. Żurek jest zupą przyrządzaną na bazie mąki żytniej, a barszcz biały - mąki pszennej. W innej wersji, zaczerpniętej z książki kucharskiej siostry Anieli, barszczem białym nazywana jest zakwaszana zupa postna, serwowana z jajkiem lub ziemniakami. Żurek jest natomiast zupą zakwaszaną, przyrządzaną na bazie wywaru z boczku i kiełbasy.

Oprócz zupy na wielkanocnym stole nie może zabraknąć szynki, pasztetu, białej kiełbasy i oczywiście faszerowanych jajek. - Z okazji świąt panie domu mogą pokusić się także o przygotowanie bardziej wykwintnych dań, pochodzących z regionalnej kuchni lubelskiej - uważa Jadwiga Piotrowicz. - Godny polecenia jest zwłaszcza comber jagnięcy w sosie z żurawin i czerwonego wina, podawany z kluskami leniwymi. To danie chętnie serwowane jest przez kucharzy w najlepszych restauracjach.

Szczególnie ważny jest świąteczny deser. Na wielkanocnych stołach niepodzielnie królują serniki w wielu wersjach, np. czekoladowe, z brzoskwiniami, z rosą, na kruchym spodzie oraz, oczywiście, babki.

- Drożdżowe lub piaskowe. Oprócz smaku powinny się różnić także wielkością oraz... wzorem - precyzuje Monika Syroka, menedżer cukierni "Ambasador". - Wiele pań domu decyduje się postawić na stole babki drożdżowe o tradycyjnym kształcie. Chętnie kupują u nas natomiast dużego baranka z ciasta piaskowego. Jest on nie tylko wspaniałą dekoracją świątecznego stołu, ale i wyjątkowo smacznym wypiekiem.

- Niezwykle popularne przed Wielkanocą są też babki pokryte czekoladą i obsypane płatkami migdałów - dodaje Andrzej Ochal, z cukierni Wiliams. - Miłośnikom słodkich babeczek polecamy także rozpływające się w ustach kruche babeczki, wypełnione kandyzowaną wiśnią, która przykryta jest miękką czekoladą.

Oprócz nich na wielkanocnym stole nie może zabraknąć pięknie ozdobionych mazurków na kruchym spodzie. Z polewą do wyboru: kajmakową, czekoladową i owocową.

Świąteczny żurek

Składniki:
1,5 l wywaru z białej kiełbasy
1/2 l zakwasu na żurek
1/2 kg białej kiełbasy
100 g wędzonego boczku
majeranek, pieprz, ziele angielski, owoce jałowca, liść laurowy
1 szklanka śmietany kremówki
1 łyżka mąki

Sposób przygotowania:
Odlewamy szklankę wywaru. Pozostały wywar i zakwas mieszamy. Dodajemy przyprawy. Gotujemy na wolnym ogniu przez 20 minut. Dodajemy śmietanę wymieszaną z odstawionym wcześniej wywarem i mąką. Mieszamy i gotujemy przez 1-2 minuty. Dodajemy podsmażony, pokrojony w paski boczek i kiełbasę. Gotujemy jeszcze przez 10 minut. Tuż przed podaniem możemy dodać jajka na twardo.

Wielkanocne jaja faszerowane na ciepło

Składniki:
5 jajek
łyżeczka masła
łyżeczka śmietany 36%
łyżka drobno posiekanego szczypiorku
sól, pieprz, bułka tarta, masło

Sposób przygotowania:
Jajka gotujemy na półmiękko. Studzimy. Nie zdejmując skorupek rozkrajamy jajka, mocno uderzając nożem wzdłuż. Wyjmujemy białka i żółtka. Rozgniatamy je z masłem, przyprawami i szczypiorkiem. Do masy dodajemy 1-2 łyżki bułki tartej i napełniamy skorupki farszem. Dodatkowo zanurzamy masę w bułce tartej. Smażymy około 4 minuty na maśle. Przed podaniem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i zapiekamy 15 minut.

Przepis na wiosenne jajka

7 jajek, 20 dag szynki, 5-6 ogórków korniszonych, peczek rzodkiewek, majonez, pieprz sól. Jajka gotujemy na twardo, dzielimy na pól, oddzielamy żółtko. Szynkę i ogórki kroimy w kostkę, kroimy tez drobno rzodkiewke. Mieszany szynkę, ogórki i rzodkiewke z zoltkiem, dodajem majonez i przyprawy. Takim farszem wypełniamy połówki jajek, na konec dekorujemy rzodkiewka lub szczypiorkiem. I gotowe :)

Biała kiełbasa zapiekana z cebulą

Składniki:
1 kg surowej białej kiełbasy
2 cebule
6 łyżek oliwy z oliwek
sól
kolorowy pieprz

Sposób przygotowania:
Kiełbasę gotujemy w niewielkiej ilości lekko osolonej wody. Wkładamy ją do wrzątku, a po kwadransie wyjmujemy - wywar możemy wykorzystać do przygotowania żurku. Naczynie żarood-porne smarujemy równomiernie oliwą z oliwek. Na spodzie układamy cebulę pokrojoną w cienkie półplasterki. Na nią układamy kiełbasę. Pojemnik wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i pieczemy przez 20-25 minut (w piekarniku z termoobiegiem do 15 minut). Po wyjęciu kiełbasy cebulę można podsmażyć dłużej, by się przyrumieniła.

Pasztet wielkanocny z jajami

Składniki:
po 25 dag mięsa wołowego, wieprzowego i cielęcego
50 dag wątróbki wieprzowej
25 dag tłustego boczku
2 bułki kajzerki
włoszczyzna, 2 cebule
3 jajka
liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, jałowiec, gałka muszkatołowa, bułka tarta, łyżka margaryny

Sposób przygotowania:
Mięso ugotować z warzywami i przyprawami. Po zdjęciu z ognia dodać bułkę. Gdy wchłonie wywar, a mięso ostygnie, wszystkie skład-niki zemleć dwukrotnie.
Masę przelać do nasmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką formy, zagłębiając w niej obrane jaja na twardo. Piec około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.

Czarno-biała babka w czekoladowym mundurku 

Składniki:
1,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
6 jajek
1 szklanka cukru
1 kostka masła
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:
Jajka ubijać z cukrem do czasu, gdy masa podwoi swoją objętość. Dodać oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Cały czas mieszając dodawać stopniowo masło i cukier waniliowy.
2/3 ciasta wlać do formy wysmarowanej tłuszczem, a resztę wymieszać z kakao. Ciemne ciasto wlać na jasne. Babkę piec przez około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C. Po wystudzeniu polać polewą czekoladową i posypać migdałami.

Domowy sernik tylko na specjalne okazje

Składniki:
1 kg tłustego białego sera
20 dag margaryny
5 jaj
2 szklanki cukru
cukier waniliowy
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 sernik, rodzynki, skórka pomarańczowa

Sposób przygotowania:
Ser utrzeć z tłuszczem. Dodać żółtka utarte z 1,5 szklanki cukru. Ubić pianę z białek i pozostałej części cukru. Masę serową połączyć z pozostałymi składnikami i delikatnie wymieszać z ubitymi białkami. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około godziny w piekarniku nagrzanym do 150 stopni C.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Wideo

Komentarze 2

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

i
iia
jasne, na co chłopu zupa w święta (no chyba, że chmielowa)??! autor artykułu nie ma pojęcia o czym pisze
d
dekoder
A U NASZ NIEMA TAKICH DYLEMATÓW BO PODAJE SIĘ BIGOS ALA FLAKI A PATOM MNOGO MNOGO VODKI
Przejdź na stronę główną Kurier Lubelski
Dodaj ogłoszenie