Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
4 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Krucha papryka marynowana na zimę Barbary Stachurskiej...
fot. 123 rf

Przetwory na zimę: ogórki, papryki, pomidory, kapusta. TOP 10 przepisów naszych Czytelników [PRZEPISY]

Krucha papryka marynowana na zimę Barbary Stachurskiej

Składniki
papryka
ocet
sól
cukier
ziele angielskie
liść laurowy
oliwa
suszone goździki

Wykonanie
Paprykę, najlepiej mięsistą czerwoną, umyć, wyciągnąć gniazda nasienne i pokroić w paseczki. Można też dzielić na większe części. Ułożyć w wyparzonych słoikach. Do każdego dodać ziarenko ziela angielskiego, liść laurowy i kilka suszonych goździków.
Zalewa – zagotować 3,5 litra wody, pół litra octu, 12 łyżek cukru, 6 łyżek soli, ziele angielskie i liść laurowy.
Gorącą zalewą zalać paprykę, dolać trochę oliwy, zakręcić i pasteryzować przez około 10 minut. Tak przygotowana papryka jest twarda i jędrna.

Zobacz również

W parku handlowym przy Chorzowskiej w Bytomiu otwarto pierwszy sklep - to Action!

W parku handlowym przy Chorzowskiej w Bytomiu otwarto pierwszy sklep - to Action!

Ewa Siwiec i Michał Malinowski laureatami Turnieju Wiedzy o Starachowicach [ZDJĘCIA]

Ewa Siwiec i Michał Malinowski laureatami Turnieju Wiedzy o Starachowicach [ZDJĘCIA]

Polecamy

Roślinne śniadaniówki? Tak!

Roślinne śniadaniówki? Tak!

Rajd Tysiąca Minut. Zabytkowe klasyki przejadą przez Beskid Wyspowy i Sądecki

Rajd Tysiąca Minut. Zabytkowe klasyki przejadą przez Beskid Wyspowy i Sądecki

Polskie osady wciąż w grze o igrzyska. Trwają mistrzostwa Europy, niebawem finały

Polskie osady wciąż w grze o igrzyska. Trwają mistrzostwa Europy, niebawem finały