MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Pulchne i delikatne jak chmurka naleśniki z jabłkami. Prosty przepis na śniadanie lub deser. Znamy sekret udanych naleśników

Pyszne i cieniutkie naleśniki z jabłkami. Sprawdź, jak je przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem
Pyszne i cieniutkie naleśniki z jabłkami. Sprawdź, jak je przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem Katarzyna Puczyńska
Domowe naleśniki z jabłkami to dla wielu z nas przysmak z dzieciństwa. Przypadną do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Poradzi sobie z nimi nawet niewprawny kucharz. Ważne są odpowiednie proporcje składników oraz jeden dodatek, który nada im wyjątkową puszystość i lekkość. Sprawdź, jak je zrobić krok po kroku. Wypróbuj przepis na naleśniki z jabłkami.

W skrócie

Domowe naleśniki. Przysmak z dzieciństwa

Naleśniki to cieniutkie, okrągłe placki, przygotowywane z mąki, mleka i jajek. Smaży się je na niewielkiej ilości oleju roślinnego lub masła. Można podawać je na ciepło lub na zimno i przełożyć zarówno słodkim nadzieniem, jak i wytrawnym. Mam dla ciebie przepis na pyszne, pachnące cynamonem naleśniki z jabłkami. To prawdziwy smak dzieciństwa. Proponuję dodać do ciasta wodę gazowaną, która sprawi, że naleśniki będą bardziej napowietrzone i tym samym bardziej delikatne w smaku.

Przepis na naleśniki z jabłkami

czas przygotowania: ok. 40 minut
duża porcja: ok. 20 naleśników
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 3 jajka,
  • 500 ml mleka,
  • 500 ml wody (dobrze sprawdzi się woda gazowana),
  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 3 łyżeczki cukru,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • 5 jabłek,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • cukier puder do dekoracji.

Jak zrobić naleśniki z jabłkami krok po kroku?

Przygotowanie:

  1. Przygotuj ciasto na naleśniki: jajka utrzyj mikserem z cukrem, solą i wanilią, dodaj mleko, wodę i mąkę. Zmiksuj na gładkie ciasto. Odstaw na ok. 15 min.
  2. Jabłka umyj, obierz, wykrój gniazda nasienne i pokrój na kawałki. Przełóż do garnka, dodaj sok z cytryny i duś pod przykryciem kilka minut, aż się rozpuszczą. Na koniec dodaj cynamon i jeśli lubisz słodkości, to możesz dodać do jabłek trochę cukru.
  3. Na patelnię wlej 2 łyżki oleju i za pomocą ręcznika papierowego dokładnie rozsmaruj po patelni. Zostaw natłuszczony ręcznik papierowy i w czasie smażenia naleśników, w razie potrzeby, natłuszczaj patelnię.
  4. Usmaż naleśniki: wlej chochelkę ciasta naleśnikowego na rozgrzaną patelnię i dokładnie rozprowadź. Smaż na złoty kolor z obu stron.
  5. Podaj naleśniki przełożone jabłkami i oprószone cukrem pudrem.
Pyszne i cieniutkie naleśniki z jabłkami. Sprawdź, jak je przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem

Pulchne i delikatne jak chmurka naleśniki z jabłkami. Prosty...

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na kurierlubelski.pl Kurier Lubelski