W skrócie
Domowe naleśniki. Przysmak z dzieciństwa
Naleśniki to cieniutkie, okrągłe placki, przygotowywane z mąki, mleka i jajek. Smaży się je na niewielkiej ilości oleju roślinnego lub masła. Można podawać je na ciepło lub na zimno i przełożyć zarówno słodkim nadzieniem, jak i wytrawnym. Mam dla ciebie przepis na pyszne, pachnące cynamonem naleśniki z jabłkami. To prawdziwy smak dzieciństwa. Proponuję dodać do ciasta wodę gazowaną, która sprawi, że naleśniki będą bardziej napowietrzone i tym samym bardziej delikatne w smaku.
Jak zrobić najlepsze naleśniki z jabłkami? Zobacz w galerii.
Przepis na naleśniki z jabłkami
czas przygotowania: ok. 40 minut
duża porcja: ok. 20 naleśników
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 3 jajka,
- 500 ml mleka,
- 500 ml wody (dobrze sprawdzi się woda gazowana),
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 1 łyżeczka soli,
- 3 łyżeczki cukru,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego,
- 5 jabłek,
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- sok z 1/2 cytryny,
- cukier puder do dekoracji.
Jak zrobić naleśniki z jabłkami krok po kroku?
Przygotowanie:
- Przygotuj ciasto na naleśniki: jajka utrzyj mikserem z cukrem, solą i wanilią, dodaj mleko, wodę i mąkę. Zmiksuj na gładkie ciasto. Odstaw na ok. 15 min.
- Jabłka umyj, obierz, wykrój gniazda nasienne i pokrój na kawałki. Przełóż do garnka, dodaj sok z cytryny i duś pod przykryciem kilka minut, aż się rozpuszczą. Na koniec dodaj cynamon i jeśli lubisz słodkości, to możesz dodać do jabłek trochę cukru.
- Na patelnię wlej 2 łyżki oleju i za pomocą ręcznika papierowego dokładnie rozsmaruj po patelni. Zostaw natłuszczony ręcznik papierowy i w czasie smażenia naleśników, w razie potrzeby, natłuszczaj patelnię.
- Usmaż naleśniki: wlej chochelkę ciasta naleśnikowego na rozgrzaną patelnię i dokładnie rozprowadź. Smaż na złoty kolor z obu stron.
- Podaj naleśniki przełożone jabłkami i oprószone cukrem pudrem.
Zobacz także: Naleśniki z serem na podwieczorek. Tradycyjny przepis na sycące naleśniki. Ten smak pamiętamy z dzieciństwa
Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie.