MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Pyszny dżem z papierówek zrobisz już w lipcu. Jest idealny do chleba, placków i naleśników. Tak smaczny, że będziesz go wyjadać ze słoiczka

Karolina Głogowska
Pierwsze papierówki pojawiają się już w lipcu
Pierwsze papierówki pojawiają się już w lipcu Getty Images/Vadim/zdjęcie ilustracyjne
Jeśli masz ochotę na pyszny dżem jabłkowy, to nie musisz czekać do jesieni. Już w lipcu zrobisz go z papierówek, które doskonale nadają się na przetwory. Słodki i gęsty dżem z papierówek to pyszny dodatek do chleba, naleśników, gofrów i placuszków. Jest tak smaczny, że aż chce się go wyjadać łyżeczką ze słoika.

W skrócie:

Jak lipiec, to papierówki, a jak papierówki to koniecznie dżem z tych pysznych owoców. W sadzie mojej babci rosła duża i bardzo stara papierówka. Jako dziecko wspinałam się na nią i zajadałam jabłka prosto z gałązek. Babcia robiła z papierówek pyszną szarlotkę i kompot, a na końcu dżem. Potem pakowała mi słoiczki do walizki i tak wyposażona wracałam do domu. Zimą pysznym dżemem z papierówek delektowała się cała rodzina. Przepis na ten specjał jest banalnie prosty. To chyba najłatwiejszy do zrobienia dżem z jabłek, jaki można sobie wyobrazić. Wystarczą same owoce i cukier. A także odrobina cierpliwości, bo papierówki trzeba najpierw zasypać cukrem i poczekać, aż puszczą sok. Reszta jest dziecinnie prosta.

Dżem z papierówek – tradycyjny przepis mojej babci

Czas przygotowania: 45 minut

Porcja: 5 słoików 500 ml

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 2 kg papierówek,

  • 0,5 kg cukru.

Jak zrobić najprostszy dżem z papierówek?

  1. Jabłka umyłam i obrałam. Pozbawiłam gniazd nasiennych i pokroiłam w kostkę.

  2. Przełożyłam jabłka do dużego garnka, wsypałam połowę cukru, wymieszałam i odstawiłam na ok. 10 godzin. Co jakiś czas mieszałam.

  3. Po tym czasie zaczęłam podgrzewać jabłka w garnku (wraz z sokiem, który puściły). Dosypałam resztę cukru i wymieszałam.

  4. Gotowałam na małym ogniu, aż jabłka się rozpadły, zgęstniały i nabrały ciemniejszego koloru. Co jakiś czas mieszałam.

  5. Po ok. 45 minutach uzyskamy piękny dżem.

  6. Przygotowałam wyparzone i osuszone słoiki.

  7. Dżem z papierówek wlałam do słoików.

  8. Duży garnek wyłożyłam szmatką. Wstawiłam słoiki. Wlałam wodę do połowy wysokości. Gotowałam 10 minut.

  9. Słoiki z dżemem z papierówek wystawiłam do całkowitego przestudzenia. Przechowywałam w chłodnym miejscu.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na kurierlubelski.pl Kurier Lubelski