Pyzy z historią

Ewa Czerwińska
Sabina Dzida, ekspert od pyz i pierogów
Sabina Dzida, ekspert od pyz i pierogów
Cudze chwalicie, swego nie znacie - mówi porzekadło. Prawda. Więc w duchu patriotyzmu kulinarnego dziś znów sięgamy do skarbnicy potraw regionalnych. Podobno więcej niż co czwarta lubelska potrawa pochodzi z rejonu Kąkolewnicy. Tym razem proponujemy Państwu przepis Sabiny Dzidy z Rudnika w gminie Kąkolewnica.

Pani Sabina jest jedną z najbardziej aktywnych lokalnych gospodyń. Poniżej znajdziecie krótką historię pszenno-mięsnego specjału -polskowolskiej pyzy oraz wskazówki, jak je zrobić.

Pyzy polskowolskie
Polskowola, dawniej Ruskowola, należała do folwarku Kąkolewnica. Mieszkańcami byli Rusini, których osiedlano w dobrach królewskich - stąd pierwotna nazwa Ruskowola. Po II wojnie światowej w Polskowoli wyrabiano kiełbasę wiejską, a z pozostałego mięsa, czyli "obrzynek" przygotowywano farsz do różnego rodzaju pierogów. Z powodu słabych gleb - nie rodziła się pszenica - na co dzień podstawowym daniem były pyzy bez nadzienia - zwane "tertunami", placki ziemniaczane i kopytka. Wcześniej pyzy były przygotowywane bez dodatku mąki ziemniaczanej.

Produkty:
Na ciasto: 3 kg ziemniaków gotowanych, 0,7 kg ziemniaków tartych na tarce
2 jaja wiejskie, 0,5-0,7 mąki ziemniaczanej (w zależności od zawartości skrobi )
Na farsz:
1 kg mięsa wieprzowego (okrawki, podgardle, boczek), sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania: 3 ziemniaki obrać, ugotować, wystudzić i dokładnie rozgnieść kopyścią drewnianą. Pozostałe ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce, odcedzić na lnianej ścierce. Następnie połączyć ziemniaki gotowane i tarte z mąką ziemniaczaną, jajkami i solą do
smaku. Dokładnie ugniatamy na jednolitą masę.
Farsz: mięso gotujemy, przekręcamy przez maszynkę do mięsa, dodajemy podsmażoną cebulkę, sól i pieprz do smaku i wszystko dokładnie mieszamy.
Ciasto dzielimy na kuleczki równej wielkości w każdej robimy dołek, w który wkładamy farsz i formujemy pyzę podobną do gomółki masła.
Przygotowane pyzy wrzucamy na gotującą się, osoloną wodę. Gotujemy na małym ogniu aż wypłyną. Wyjmujemy drewnianą łyżką na sito, odcedzamy i przekładamy na półmisek. Podajemy ze skwarkami i cebulką.

Pierogi turowolskie

Produkty:
1 kg mąki, 5 dag mąki, jajko, 1 szklanka ciepłego mleka, 1/2 kg soczewicy, cebula.
Sposób przygotowania:
Mąkę, ok. 1 kg, przesiewamy przez sitko, robimy dołeczek i kruszymy maleńką ilość drożdży, np. wielkości wiśni, dodajemy sól i zalewamy ciepłą wodą (małą ilością, ok. 1 szklanki).
Dodajemy jajko, szklankę ciepłego mleka i wygniatamy ciasto ok. 5-7 minut.
Soczewicę gotujemy ok. pół godziny, do uzyskania miękkości. Następnie odcedzamy, przekręcamy przez maszynkę, przekręcamy również jedną cebulę. Drugą cebulę podsmażamy na tłuszczu, dodajemy do soczewicy, przyprawiamy do smaku pieprzem i solą. Wszystko poddusić.
Ciasto podzielić na części i cienko rozwałkować, szklanką wykroić koła. Na każde z nich nakładać łyżeczką farsz. Starannie zakleić, gotować ok. 5 minut, do wypłynięcia na powierzchnię w osolonym wrzątku.
Pyszne są ze skwarkami podsmażonymi z cebulką.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3