Do 22 lipca został czas na spacer po Lublinie przemienionym za sprawą Open City. O festiwalu sztuki w przestrzeni miejskiej opowiadała Barbara Wybacz z Ośrodka Rozdroża. Z kolei Anna Szary- Cioczek z Galerii Labirynt zachęcała rodziców, aby w niedzielę przyprowadzili dzieci na bezpłatne, otwarte warsztaty ze sztuki współczesnej: - Zajęcia z plastyki w szkole nie przygotowują najmłodszych do odbioru najnowszej sztuki - przekonywała. - Warto, aby dzieci poznawały ją w kreatywny sposób.
Swoje tajemnice odsłonił Piotr Kwiatosz, szef kuchni w restauracji 16 Stołów. Dzięki niemu dowiedzieliśmy się, że pyszny sos na bazie mięsa gotuje się nawet trzy dni oraz, że szestnastowieczna Polska znajdowała się w kulinarnej awangardzie. - Takie przyprawy jak szafran były szczególnie popularne właśnie w Polsce. Nasza kuchnia obfituje w dania, które zasługują na miano wykwitnych. Należą do nich potrawy z ryb i zapiekanki podobne do francuskiego ratatuj - tłumaczył.
Najciekawsza wiadomość padła z ust Marcin Przybyłka, pisarza science-fiction. Wyjaśnił on gościom, że w świetle najnowszych odkryć rzeczywistości wcale nie ma. Co zatem istnieje? Informacja.
Nasze serwisy:
Serwis gospodarczy - Wybierz Lublin
Serwis turystyczny - Perły i Perełki Lubelszczyzny
Serwis dla fanów spottingu i lotnictwa - Samoloty nad Lubelszczyzną
Miasto widziane z samolotu - Lublin z lotu ptaka
Nasze filmy - Puls Polski
Codziennie rano najświeższe informacje z Lublina i okolic na Twoją skrzynkę mailową.
Zapisz się do newslettera!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?