Restaurant Week w Lublinie. Specjalne menu w najlepszych restauracjach

Gabriela Bogaczyk
Jacek Kaproń, kucharz z „Dymionej Gęsi” zaprasza do spróbowania dań ze specjalnego menu na Restaurant Week<br>
Jacek Kaproń, kucharz z „Dymionej Gęsi” zaprasza do spróbowania dań ze specjalnego menu na Restaurant Week Małgorzata Genca
Już po raz czwarty szefowie kuchni z 23 lubelskich restauracji zapraszają na Restaurant Week. Za 49 zł można zamówić niepowtarzalne dania.

Festiwal Restaurant Week rozpocznie się już w najbliższy piątek. W tej edycji imprezy wezmą udział 23 restauracje z Lublina. Do 31 października serwować będą dania, których na co dzień nie znajdziemy w karcie.

W tych dniach restauracje będą oferować do wyboru dwa specjalne zestawy menu, każdy złożony z trzech dań: przystawki, dania głównego i deseru. I to wszystko w promocyjnej cenie 49 złotych.

Co lubelskie restauracje przygotowały na ten wyjątkowy festiwal?

- Jesteśmy miejscem, które stawia na produkty regionalne stąd - z Lubelszczyzny. Chcemy pokazać bogactwo tych okolic. Motywem przewodnim naszego menu jest gęsina. Nie inaczej będzie w czasie Restaurant Week. Nasi goście będą mogli spróbować na przykład carpaccio z gęsi z wiśniami macerowanymi w porto czy roladek z gęsi podanej na pure morelowym z jabłkiem w karmelu - zaprasza Agnieszka Przytuła, właścicielka restauracji „Dymiona Gęś”.

W związku ze zbliżającym się dniem św. Marcina, gęsiny będzie można spróbować też w „Od Kuchni” przy ul. Chopina.

- Będzie to kawior z gęsiny z miodem spadziowym i gorczycą. Mamy coraz więcej gości, którzy nie jedzą mięsa. Z myślą o nich przygotowaliśmy np. kofty z kaszy gryczanej, które pochodzą z kuchni tureckiej z sosem barbecue i sałatką na pieczonym jesiennym jabłku - wylicza Bartosz Sadowski z „Od Kuchni”.

Z kolei restauracja „Ego” w Hotelu Alter proponuje np. polędwiczkę wieprzową świni rasy puławskiej z czarną soczewicą, glazurowaną w syropie z bzu.

- Polecam też przystawkę - grillowany ser z mleka krów Montbéliard, który sami na miejscu przygotowujemy, ze śliwą kompresowaną w winie - dodaje Karol Zając, szef kuchni w Hotelu Alter.

Jesienna edycja Restaurant Week dedykowana jest kulturze świętowania, czyli celebrowaniu każdej, ważnej okazji przy restauracyjnym stole z bliskimi.

Aby wziąć udział w tym kulinarnym wydarzeniu i skosztować pysznych dań za 49 złotych należy zarejestrować się na stronie: www.restautantweek.pl. Wybieramy miejsce, wpisujemy liczbę gości, datę i godzinę rezerwacji. Smacznego.

Zobacz też: Przepisy kuchni kurpiowskiej. Rejbak z kabanosami, kapusta z kaszą i grzybami, kotleciki gryczane

Jesteśmy też w serwisie INSTAGRAM. Obserwuj nas!

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 2

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

k
kilowat

Szczaw i mirabelki darmo obecne są na nasypie.

u
ubawiony

a nie żarcie dla odchudzających się panienek ze szczawiu i łopianu.

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3