Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Restaurant Week w Lublinie. Specjalne menu w najlepszych restauracjach

Gabriela Bogaczyk
Jacek Kaproń, kucharz z „Dymionej Gęsi” zaprasza do spróbowania dań ze specjalnego menu na Restaurant Week
Jacek Kaproń, kucharz z „Dymionej Gęsi” zaprasza do spróbowania dań ze specjalnego menu na Restaurant Week Małgorzata Genca
Już po raz czwarty szefowie kuchni z 23 lubelskich restauracji zapraszają na Restaurant Week. Za 49 zł można zamówić niepowtarzalne dania.

Festiwal Restaurant Week rozpocznie się już w najbliższy piątek. W tej edycji imprezy wezmą udział 23 restauracje z Lublina. Do 31 października serwować będą dania, których na co dzień nie znajdziemy w karcie.

W tych dniach restauracje będą oferować do wyboru dwa specjalne zestawy menu, każdy złożony z trzech dań: przystawki, dania głównego i deseru. I to wszystko w promocyjnej cenie 49 złotych.

Co lubelskie restauracje przygotowały na ten wyjątkowy festiwal?

- Jesteśmy miejscem, które stawia na produkty regionalne stąd - z Lubelszczyzny. Chcemy pokazać bogactwo tych okolic. Motywem przewodnim naszego menu jest gęsina. Nie inaczej będzie w czasie Restaurant Week. Nasi goście będą mogli spróbować na przykład carpaccio z gęsi z wiśniami macerowanymi w porto czy roladek z gęsi podanej na pure morelowym z jabłkiem w karmelu - zaprasza Agnieszka Przytuła, właścicielka restauracji „Dymiona Gęś”.

W związku ze zbliżającym się dniem św. Marcina, gęsiny będzie można spróbować też w „Od Kuchni” przy ul. Chopina.

- Będzie to kawior z gęsiny z miodem spadziowym i gorczycą. Mamy coraz więcej gości, którzy nie jedzą mięsa. Z myślą o nich przygotowaliśmy np. kofty z kaszy gryczanej, które pochodzą z kuchni tureckiej z sosem barbecue i sałatką na pieczonym jesiennym jabłku - wylicza Bartosz Sadowski z „Od Kuchni”.

Z kolei restauracja „Ego” w Hotelu Alter proponuje np. polędwiczkę wieprzową świni rasy puławskiej z czarną soczewicą, glazurowaną w syropie z bzu.

- Polecam też przystawkę - grillowany ser z mleka krów Montbéliard, który sami na miejscu przygotowujemy, ze śliwą kompresowaną w winie - dodaje Karol Zając, szef kuchni w Hotelu Alter.

Jesienna edycja Restaurant Week dedykowana jest kulturze świętowania, czyli celebrowaniu każdej, ważnej okazji przy restauracyjnym stole z bliskimi.

Aby wziąć udział w tym kulinarnym wydarzeniu i skosztować pysznych dań za 49 złotych należy zarejestrować się na stronie: www.restautantweek.pl. Wybieramy miejsce, wpisujemy liczbę gości, datę i godzinę rezerwacji. Smacznego.

Zobacz też: Przepisy kuchni kurpiowskiej. Rejbak z kabanosami, kapusta z kaszą i grzybami, kotleciki gryczane

Dzień Edukacji Narodowej. Prezydent Lublina nagrodził nauczycieli (ZDJĘCIA)
Szpital przy Kraśnickiej leczy już od 25 lat (ZDJĘCIA)
III LO w Lublinie. "Unici" stanęli do wspólnego zdjęcia
Biegacze rozpoczęli nowy sezon cyklu City Trail (ZDJĘCIA)
Urzędnicy wiedzą, że problem parkowania istnieje, ale udają, że go nie widzą (LIST CZYTELNIKA)

Jesteśmy też w serwisie INSTAGRAM. Obserwuj nas!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na kurierlubelski.pl Kurier Lubelski