Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Rodzaje makaronu. Czy wiesz, co kryje się za nazwą penne lub fusilli? Kształt i rozmiar mają znaczenie

Katarzyna Zawada
Katarzyna Zawada
Makaron to jeden z podstawowych produktów, używanych przez nas w kuchni. Może mieć jednak różny skład, kształt i zastosowanie.
Makaron to jeden z podstawowych produktów, używanych przez nas w kuchni. Może mieć jednak różny skład, kształt i zastosowanie. pixabay.com/beemde
Pszenny, razowy, sojowy, z soczewicy – do wyboru, do koloru. Na sklepowych półkach spotkamy różne rodzaju makaronu, nawet dla wegan i wegetarian, najczęściej jednak wybieramy ten pszenny. Zawartość paczek różni się między sobą kształtem, a także… zastosowaniem. Czy wiesz, do czego użyć łazanek, a do czego kokardek?

Spis treści

Makaron ma różne odpowiedniki

Świat makaronu jest dość rozległy i w zależności od potrawy, jaką chcemy przyrządzić, wybieramy odpowiedni rodzaj. Do dań azjatyckich sprawdzi się ten ryżowy, w klasycznej kuchni polskiej lub włoskiej (jako pasta) królują makarony zbożowe. Bazą wyjściową są mąka i woda, niekiedy dodaje się jaja, ale wtedy mówimy już o makaronie jajecznym. Weganie też mają swój odpowiednik, wybierają makaron z soczewicy lub zielonego groszku.

Jak powstaje makaron?

Makaron pszenny najczęściej powstaje z rozdrobnionej pszenicy durum, czyli semoliny. Na dalszym etapie formowany jest w odpowiedni kształt i suszony. Do sklepów trafia jako półprodukt, czyli wymaga obróbki cieplnej. Podobnie robiąc domowy makaron, musimy go potem ugotować. W wielu krajach to właśnie ten typ makaronu najczęściej trafia na talerze. Makaron można podzielić ze względu na kształt, rozmiar i zastosowanie.

To, jaką formę ma makaron, wpływa na danie. Jedne idealnie komponują się z sosami, niektóre są bazą zapiekanek i sałatek. Nie zabraknie też makaronu idealnego do zupy. Rodzaje makaronu większości z nas kojarzą się z Włochami.

Rodzaje makaronu. Znasz je wszystkie?

Oto najbardziej znane rodzaje makaronu:

  • spaghetti – długie, grube nitki, idealne do sosów, mięs, ryb i owoców morza;
  • lasagne – prostokątne płaty, które sprawdzą się przy popularnej zapiekance mięsnej, zwanej właśnie lasagne;
  • świderki (fusilli) – zakręcone, w mniejszej lub większej wersji, można ich użyć do sosów, zup lub zapiekanek;
  • łazanki (quadretti) – istotne dla kuchni polskiej, często łączone z kapustą lub grzybami;
  • kokardki (farfalle) – uwielbiane przez dzieci ze względu na kształt kokardek, można je dodać do sałatek;
  • ravioli – uwielbiane we Włoszech, przypominają pierożki, które kryją w sobie wybrane nadzienie;
  • wstążki (tagliatelle) – podobne do spaghetti, jednak ich kształt jest płaski, doskonale pasują do gęstych sosów;
  • wstążki (pappardelle) – szersza wersja tagliatelle, podobnie sprawdzą się przy ciężkich sosach, np. serowym lub grzybowym;
  • rurki (penne) – zwane też piórami, łączone z sosami ze względu na otwarty kształt, który ułatwia obleganie makaronu danym smakiem, grubsze rurki figurują pod nazwą cannelloni;
  • muszle (conchiglioni) – dostępny w formie dużych muszli lub małych muszelek, pierwsze nadają się do faszerowania, drugie mogą z powodzeniem zastąpić nitki lub świderki w zupie.

W sprzedaży dostępne są również inne rodzaje, jak kolanka, nitki, krajanki, kółeczka, uszka i gniazda. Stanowią doskonały dodatek do zup i sałatek.

Podane zastosowania są przykładowe, każdy domowy kucharz najlepiej wie, co tolerują jego kubki smakowe i wybrany makaron łączy z tym, co sam lubi lub co kochają jego najbliżsi.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Rodzaje makaronu. Czy wiesz, co kryje się za nazwą penne lub fusilli? Kształt i rozmiar mają znaczenie - Strefa Agro

Wróć na kurierlubelski.pl Kurier Lubelski