Spis treści
Rzeżucha na Wielkanoc. To piękny wiosenny akcent
Za kilka dni będziemy świętować zmartwychwstanie Chrystusa. Choć ten czas początkowo okraszony jest smutkiem, refleksją i zadumą, potem staje się czasem radości i celebracji życia. W niedzielny poranek w rodzinnym gronie usiądziemy do śniadania pełnego jajek, barszczu i sałatek. Pogoda ostatnio rozpieszcza promieniami słońca, wiosenne akcenty pojawią się więc na stole i we wnętrzach. Jednym z nich będzie rzeżucha.
Kiedy wysiać rzeżuchę, aby wyrosła na Wielkanoc? Ostatni moment
Zbyt wcześnie posadzona rzeżucha może nie przetrwać do wielkanocnego weekendu, warto więc wiedzieć, ile trwa czas kiełkowania. Chcąc uzyskać piękną łączkę na czas, należy wysiać ją tydzień przed Wielkanocą. Najlepiej więc zrobić to na początku kwietnia, w ostateczności 3 kwietnia, czyli w poniedziałek.
Oto, jak siać rzeżuchę krok po kroku
Z uprawą rzeżuchy poradzi sobie każdy, nawet ten, kto nie ma ręki do roślin. Jak to zrobić? Prezentujemy krok po kroku, co zrobić, aby wyrosły nam piękne łączki kiełków.
- Po pierwsze nasiona. W okresie przedświątecznym można je dostać dosłownie wszędzie – w marketach, sklepach budowlanych i ogrodniczych oraz na straganach. Dobrze wybierać te zapakowane, określające partię. Mamy wtedy pewność, że wysiew będzie porządnej jakości.
- Po drugie naczynie. Najlepiej wybrać mały talerzyk lub miseczkę, której dno wykładamy delikatnie zwilżoną watą. W zalewaniu należy być ostrożnym, podłoże ma być wilgotne, a nie przelane.
- Po trzecie wysiew. Partię nasion należy wysypać równomiernie na dnie naczynia i delikatnie spryskać wodą.
- Po czwarte kiełkowanie. Nasz pojemnik z uprawą musi mieć odpowiednie warunki do wzrostu. Najlepiej ustawić go w miejscu, gdzie temperatura to maksymalnie 22 stopnie Celsjusza, a roślina będzie miała dostęp do światła.
- Po piąte oczekiwanie. Rzeżucha musi być regularnie podlewana, ale trzeba to robić z wyczuciem, za dużo wody doprowadzi do gnicia, a nie do wzrostu. Nasiona rozpoczną proces pęcznienia po pierwszym dniu, w kolejnych zauważymy wzrost kiełków. Po niecałym tygodniu ukaże nam się porządna łąka, która może sama w sobie stanowić ozdobę.
Rzeżucha ma mnóstwo korzyści dla zdrowia
Kiełki rzeżuchy mają mnóstwo witamin, dlatego można je spożywać nie tylko od święta. Dobrze wpływają na cerę i paznokcie, dostarczają wielu mikroelementów. Uprawę można prowadzić w domowych warunkach przez cały rok. W okresie wielkanocnym szczególnie nabieramy chęci na zielone, gdyż rzeżucha nieodłącznie kojarzy nam się z klimatem tych świąt. Garść malutkich listków warto dodać do kanapek, jajek, sałatek lub twarożku. Ich ostry smak sprawdzi się również w potrawach włoskich i z wykorzystaniem wędzonych ryb.
Pomysły na dekorację z rzeżuchy na Wielkanoc
Gotowe pojemniki z rzeżuchą mogą trafić nie tylko do naszego żołądka, ale także na stoły, drzwi i półki. Z kiełków lub pełnych wysiewów da się zrobić świetne dekoracje. Wykiełkowany kopiec można przesadzić w ozdobną doniczkę lub pudełko i postawić wśród śniadaniowych potraw. Zieleń sprawdzi się też przy tworzeniu wieńców lub stroików. Dodając do rzeżuchy wstążki, kwiaty lub kawałki skorupek wyczarujemy prawdziwe arcydzieło. Niektórzy kawałki upraw umieszczają w skorupkach jaj. Efekt jest minimalistyczny, ale jakże zachwycający.
Zobacz, jak ważną rolę odgrywa rzeżucha w kontekście Wielkanocy!
iPolitycznie - Jeśli KE nas nie posłucha, będziemy żądać rekompensat
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na Twitterze!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?