Sałatki na grilla - lekkie i smaczne, zobacz nasze propozycje [PRZEPISY NA SAŁATKI Z GRILLA]
Przepis na sałatkę z grilla po tajsku z grillowaną wołowiną
Orientalne smaki z grilla? Czemu nie, odpowiednio doprawiona potrawa potrafi kompletnie zmienić potrawę i dodać jej nutkę egzotyki. Orientalne sałatki z grilla sprawią na pewno, że długo o nich nie zapomnisz. Sałatka tajska z grillowaną wołowiną na pewno do nich należy. Do przygotowania sałatki potrzebujemy następujących składników, wystarczą one na 4 porcje.
marynata:
2/3 szklanki sosu vinegrette (przepis znajdziesz w dziale "sosy"), 2 łyżki musztardy Dijon, sól i pieprz, pół kilko wołowiny, garść liści świeżej mięty, garść liści bazylii, 3 cebule czerwone,
2 papryczki chilli, 3 ogórki gruntowe, 2 duże pomidory, 2 ząbki czosnku, 1 1/2 łyżki sosu rybnego lub sojowego, 5 łyżek soku z limonki
1. Mięso umyj i osusz. Wymieszaj vinegrette z musztardą, zalej mięso i odstaw na 1-2 godziny.
2. Pokrój drobno papryczkę chilli i czosnek, wymieszaj z sosem rybnym, sokiem z limonki i wymieszaj.
3. Pokrój pomidory, cebulę i ogórki, delikatnie posól i wymieszaj.
4. Rozgrzej grill ogrodowy. Grilluj mięso 4-5 minut z każdej strony.
5. Zdejmij wołowinę z rusztu, odczekaj chwilę i pokrój mięso w cienkie plastry.
6. Wymieszaj warzywa z sosem, dodaj mięso i posiekane listki mięty i bazylii.