- Skarga się nie potwierdziła, chociaż rzeczywiście zauważyliśmy kilka uchybień - tłumaczy Irmina Nikiel, Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Lublinie. - Wydaliśmy decyzję z rygorem natychmiastowej wykonalności, co oznacza, że właściciel ma obowiązek natychmiast usunąć nieprawidłowości.
Wśród uchybień, na jakie wskazują pracownicy sanepidu znalazł się m.in. niewłaściwy stan sanitarny pomieszczeń, zły stan techniczny ścian, posadzek i sufitów, oraz powierzchni sąsiadujących z żywnością. Zastrzeżenia wzbudził także stan sanitarny plastikowych pojemników transportowych, który wskazywał na ich nieskuteczne mycie. Właściciel oprócz obowiązku usunięcia nieprawidłowości, został też ukarany mandatem w wysokości 200 zł.
Jak mówi inspektor, piekarnia jest pod stałym nadzorem sanepidu. - Jej stan systematycznie się poprawia - zapewnia Irmina Nikiel. - Właściciel jeszcze przed ostatnią, środową kontrolą otrzymał zalecenia, które musi spełnić do 20 lutego, aby móc dalej prowadzić działalność. Tego typu placówki zazwyczaj kontrolujemy raz w roku. W tej, o której mowa, w 2012r. byliśmy cztery razy. Jest to zgodne z stosowaną przez PSSE zasadą, którą uzależnia częstotliwość kontroli od zagrożeń i stanu sanitarno- higienicznego obiektu.
Irmina Nikiel dodaje, że skargi dotyczące nieprawidłowego produkowania, czy przechowywania żywności wpływają do sanepidu kilka razy dziennie. - Nie jesteśmy w stanie sprawdzić wszystkich interwencji, dlatego najczęściej wybieramy te, których autorzy nie są anonimowi - tłumaczy inspektor. - Postawione w nich zarzuty potwierdzają się w około 20 proc.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?