18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Sanepid zamknął garmażerkę Złota Róża przy ul. Zana

Monika Fajge
Na stołach, obok żywności, znajdowały się brudne naczynia stołowe i sprzęt kuchenny
Na stołach, obok żywności, znajdowały się brudne naczynia stołowe i sprzęt kuchenny
W zakładzie produkcji garmażeryjnej przy ul. Zana 11 w Lublinie było brudno, żywność źle przechowywana, a pracownicy nie posiadali odzieży ochronnej - stwierdzili inspektorzy lubelskiego sanepidu.

Lista "zarzutów" jest długa: - Pomieszczenia zakładu były wykorzystywane niezgodnie z przeznaczeniem. W szatni dla personelu ustawione były dwa łóżka, natomiast w części biurowej stała rozłożona kanapę z pościelą. W pomieszczeniach produkcyjnych przebywały osoby postronne - niezatrudnione w lokalu - informuje Tomasz Lis, kierownik oddziału higieny żywności Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Lublinie. - Zatrudniony personel nie posiadał odzieży ochronnej. We wszystkich pomieszczeniach produkcyjnych i socjalnych było bardzo brudno. W pomieszczeniu produkcyjnym na parapetach i na podłodze leżało dużo odzieży, obuwia oraz naczyń stołowych (kubki, szklanki). Na stołach, obok żywności, znajdowały się brudne naczynia stołowe, sprzęt kuchenny, opakowania jednorazowego użycia, brudne ścierki materiałowe, sztućce, brudne kubeczki po kawie i herbacie oraz owoce - wylicza.

To nie wszystko. - W szafce na czyste naczynia, znaleźliśmy talerze zanieczyszczona resztkami jedzenia. Kuchenki gazowe były zatłuszczone i zanieczyszczone resztkami żywności. Pod zlewozmywakiem przeznaczonym do mycia mięsa i drobiu, trzymano doniczki z ziemią - wyjaśnia Lis i dodaje: - W lodówce przechowywane obok siebie surowe mięso i wędliny. W zamrażarce na jednej półce leżały lody oraz mięso drobiowe i czerwonym, a także farsz z hamburgerami.

Właściciel garmażerki, w pomieszczeniu po byłym sklepie przyzakładowym, wychładzał posiłki (galareta w plastikowych jednorazowych pojemniczkach). Obok przechowywane było pieczywo do zwrotu, a niedaleko na ladzie - odpady żywnościowe (ziemniaki, zupa, tłuszcz).

Zakład "Złota Róża" funkcjonował do tej pory w oparciu o decyzję warunkowego zatwierdzenia, którą uzyskał na pół roku. Inspektorzy sanepidu pojawili się w lokalu w związku z wygaśnięciem terminu zatwierdzenia warunkowego.


Nasze serwisy:
Serwis gospodarczy - Wybierz Lublin
Serwis turystyczny - Perły i Perełki Lubelszczyzny
Serwis dla fanów spottingu i lotnictwa - Samoloty nad Lubelszczyzną
Miasto widziane z samolotu - Lublin z lotu ptaka
Nasze filmy - Puls Polski


Codziennie rano najświeższe informacje z Lublina i okolic na Twoją skrzynkę mailową.
Zapisz się do newslettera!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na kurierlubelski.pl Kurier Lubelski