18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Sanepid zamknął garmażerkę Złota Róża przy ul. Zana

Monika Fajge
Na stołach, obok żywności, znajdowały się brudne naczynia stołowe i sprzęt kuchenny
Na stołach, obok żywności, znajdowały się brudne naczynia stołowe i sprzęt kuchenny
W zakładzie produkcji garmażeryjnej przy ul. Zana 11 w Lublinie było brudno, żywność źle przechowywana, a pracownicy nie posiadali odzieży ochronnej - stwierdzili inspektorzy lubelskiego sanepidu.

Lista "zarzutów" jest długa: - Pomieszczenia zakładu były wykorzystywane niezgodnie z przeznaczeniem. W szatni dla personelu ustawione były dwa łóżka, natomiast w części biurowej stała rozłożona kanapę z pościelą. W pomieszczeniach produkcyjnych przebywały osoby postronne - niezatrudnione w lokalu - informuje Tomasz Lis, kierownik oddziału higieny żywności Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Lublinie. - Zatrudniony personel nie posiadał odzieży ochronnej. We wszystkich pomieszczeniach produkcyjnych i socjalnych było bardzo brudno. W pomieszczeniu produkcyjnym na parapetach i na podłodze leżało dużo odzieży, obuwia oraz naczyń stołowych (kubki, szklanki). Na stołach, obok żywności, znajdowały się brudne naczynia stołowe, sprzęt kuchenny, opakowania jednorazowego użycia, brudne ścierki materiałowe, sztućce, brudne kubeczki po kawie i herbacie oraz owoce - wylicza.

To nie wszystko. - W szafce na czyste naczynia, znaleźliśmy talerze zanieczyszczona resztkami jedzenia. Kuchenki gazowe były zatłuszczone i zanieczyszczone resztkami żywności. Pod zlewozmywakiem przeznaczonym do mycia mięsa i drobiu, trzymano doniczki z ziemią - wyjaśnia Lis i dodaje: - W lodówce przechowywane obok siebie surowe mięso i wędliny. W zamrażarce na jednej półce leżały lody oraz mięso drobiowe i czerwonym, a także farsz z hamburgerami.

Właściciel garmażerki, w pomieszczeniu po byłym sklepie przyzakładowym, wychładzał posiłki (galareta w plastikowych jednorazowych pojemniczkach). Obok przechowywane było pieczywo do zwrotu, a niedaleko na ladzie - odpady żywnościowe (ziemniaki, zupa, tłuszcz).

Zakład "Złota Róża" funkcjonował do tej pory w oparciu o decyzję warunkowego zatwierdzenia, którą uzyskał na pół roku. Inspektorzy sanepidu pojawili się w lokalu w związku z wygaśnięciem terminu zatwierdzenia warunkowego.


Nasze serwisy:
Serwis gospodarczy - Wybierz Lublin
Serwis turystyczny - Perły i Perełki Lubelszczyzny
Serwis dla fanów spottingu i lotnictwa - Samoloty nad Lubelszczyzną
Miasto widziane z samolotu - Lublin z lotu ptaka
Nasze filmy - Puls Polski


Codziennie rano najświeższe informacje z Lublina i okolic na Twoją skrzynkę mailową.
Zapisz się do newslettera!

Wideo

Komentarze 24

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

C
CAZ

Jakiej soli używali do produkcji??!!! A może to nie ma znaczenia?!!!

s
sza

podziwiam gościa,wymiata

.

.

m
mio

ten Policzkiewicz wszystko robił pod kampanie i swoja kase,manipulował mediami i niszczyl ludzi.HCV dla kogo było? Ludzi ? Popukajcie się.Moze dla jednego.

m
mb

martw sie o siebie jutro napiszesz zla decyzje i masz kłopocik,bankowo

.

.

o
ola

pamietasz,robił tylko to co dało sie naglosnic a reszta roboty lezała,ty mu robiłes głosy a on nawet tobie płacił nie swoimi , reszta ludka, lepiej było nie patrzec,

?

A CO JEST TAK SAMO?

M
Mietek

Pani Barbaro Sawa-Wojtanowicz, niech Pani już wraca do żywności i normalne informacje podaje do mediów a nie takie jakie P. Lis podaje, przecież to kompromitacja, jak można mówić coś takiego :"W szatni dla personelu ustawione były dwa łóżka, natomiast w części biurowej stała rozłożona kanapę z pościelą."?Jaki to ma wpływ dla bezpieczeństwa żywności?Kompromitacja Pana Lisa. Panie Lis daj Pan już spokój i nie ośmieszaj się.

g
gość

a czy posiadasz inne informacje odnośnie odwołania Policzkiewicza, w gazetach jedyny zarzut który pojawił się przeciwko niemu było że jest zbyt "medialny", ale jeżeli osoby rządzące chwalą się w gazetach o tym co robią to już nie jest medialność. Ale w naszym kraju zwykłego szarego człowieka ukażą za coś, ale jak zrobi osoba która ma "znajomości" to już sprawę się wycisza.

t
tom bratek1

Konsumenta nie powinno interesować,kto jest szefem sannepidu,ani mają kontrolować i karać za normalny
brud.
Nie rozumiem wypowiedzi o tolerancji w higienie.
Chyba dorośliśmy do 21 wieku.

j
jen

Ale sukces !Złapano niehigienicznego handlarza żywnością skazać go ! a okłamać społeczeństwo że sól która konsumuje karoserie samochodów i buty jest dla nich zdrowa ,nie podawać do publicznej informacji tych którzy tą sól stosowali w produktach żywnościowych.Malutki musi odcierpieć ,wielki z kasą nigdy ,nawet kiedy truje masowo na gigantyczną skalę. to całe nasze służby sanitarne -pozerzy

a
aa

Dlatego nigdy nie kupuję garmażerki .Koło jednej siedziałam w samochodzie i koło budynku chodziły szczury jak koty .Brudas spodziewał się kontroli ,a mimo to nie sprzątnął .Czyli nawet nie ma świadomości ,a pracownicy jak zwykle z ulicy bez szkoleń sanitarnych ,bhp.

R
Renia

Popatrz najpierw do czego doprowadziłaś swoje mieszkanie a następnie zamiast mandatu 500zł posprzątaj je. Widzisz jak łatwo u siebie zarabia się pieniądze?

k
kola

a tu nowa miotła zamiata lepiej od starego wróbla tak trzymać Panie Prezydencie wymieniać tych zasiedziałych i zagrzybionych urzędasów

Dodaj ogłoszenie