- Kontrolę przeprowadziliśmy w czwartek (10 mają) po południu. Nie mieliśmy wyboru. Musieliśmy zamknąć kiosk, do czasu usunięcia nieprawidłowości. Jego właściciel został też ukarany 400-złotowym mandatem - informuje Irmina Nikiel, dyrektor Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Lublinie.
Pracownicy lokalu nie mieli zapewnionych odpowiednich warunków higienicznych. Ponieważ w kiosku nie było bieżącej wody, nie mięli gdzie myć i dezynfekować rąk, sprzętu oraz powierzchni, które miały bezpośredni kontakt z żywnością. Personel nie posiadał też odpowiedniej dokumentacji medycznej. - Pracownik kiosku podawał klientom pieczywo nieopakowane, przyjmując jednocześnie pieniądze. To niedopuszczalne, bo grozi przenoszeniem bakterii - mówi Nikiel.
Codziennie rano najświeższe informacje z Lublina i okolic na Twoją skrzynkę mailową.
Zapisz się do newslettera!