Siedem „Pereł” dla województwa lubelskiego. Nasz region na podium ogólnopolskiego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”

Patrycja Wójtowicz
Patrycja Wójtowicz
Udostępnij:
Podczas finału XX jubileuszowej edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”, jaki odbył się w miniony weekend w Poznaniu, siedem produktów z województwa lubelskiego otrzymało nagrodę „Perły” dla najlepszych wyrobów regionalnych w Polsce.

- W tym roku mieliśmy jedenaście nominacji, a otrzymaliśmy aż siedem „Pereł”. Jest to nasz rekord w całej dwudziestoletniej historii konkursu. Gratuluję wszystkim nominowanym i laureatom - mówi Zdzisław Szwed, członek Zarządu Województwa Lubelskiego.

Statuetkę „Perły” otrzymały następujące produkty i dania z województwa lubelskiego:

  • karp wędzony z Bełżca (Gospodarstwo Rybackie Bełżec),
  • ryba w soli (Koło Aktywnych Kobiet z Łobaczewa Małego),
  • miód akacjowo-malinowy (Pasieka Malinowa Kraina Ireneusz Kwaśniak),
  • konfitura różana z Końskowoli (Aleksandra Mazurkiewicz Manufaktura Różana),
  • niepalona kasza gryczana z Zabłocia (Jolanta i Eligiusz Pecio Gospodarstwo Ekologiczne Skarby Natury z Zabłocia),
  • krupnik Staropolski (Jolanta Dobrzyńska z Kraśnika),
  • zupa koperkowa zakraszana z kluskami spod pachy oraz Pierś z kaczki z sodziakami na bogato (KGW Swojaki w Tarzymiechach).

Z kolei tzw. „Klucz do Polskiej Spiżarni”, czyli nagrodę za promocję kulinarnego dziedzictwa regionu otrzymała Feliksa Gorzkowska z Fajsławic.

Biorąc pod uwagę liczbę nagród, w klasyfikacji województw nasz region zajął drugie miejsce (7 nagród), tuż za województwem wielkopolskim (8 nagród).

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Mikołajów i Odessa bramą do Morza Czarnego

Wideo

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Przejdź na stronę główną Kurier Lubelski
Dodaj ogłoszenie