18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Smaki Europy - konkurs, że palce lizać

KOS
Małgorzata Genca
Czuczia z sosem tzatziki i deser grecki z melona. Naleśniki a la gundel i perżole. To tylko część potraw przygotowana na konkurs "Smaki Europy". Konkurs rozegrano w piątek w Zakładzie Doskonalenia Zawodowego w Lublinie.

W skład ZDZ wchodzą szkoły zawodowe, technika oraz szkoły policealne. Kształcą w różnych zawodach. Do tej pory ZDZ znany był głównie z pokazów mody oraz pokazów sztuki fryzjerskiej. Konkurs "Smaki Europy" był pierwszym przedsięwzięciem, w którym swoim kunsztem mogli popisać się przyszli kucharze i kelnerzy.

Na początek uczniowie zostali podzieleni na zespoły. Potem każdy losował kraj, którego kuchnię miał zaprezentować na konkursie. Na wykonanie wszystkich uczniowie mieli czas do 12. Oceniany był nie tylko smak i zapach potraw, ale również sposób ich podania. Najlepiej z tym zadaniem poradził sobie zespół w składzie: Katarzyna Basiak, Agata Kwiek i Sylwia Wąchała. Uczennice przygotowały potrawy kuchni greckiej.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na kurierlubelski.pl Kurier Lubelski